Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că nu are nimic împotriva numirii unui german în fruntea Băncii Centrale Europene (BCE), un semn că ar putea sprijini candidatura actualului preşedinte al Bundesbank, Jens Weidmann, la una dintre cele mai importante poziţii economice din Europa, transmite Financial Times.
Într-un interviu acordat cotidianului financiar german Handelsblatt, Jean-Claude Juncker a declarat că un german ar putea fi numit fie în fruntea Comisiei, fie la BCE, potrivit Agerpres.
"Weidmann este un european convins şi un bancher central cu experienţă şi în consecinţă un candidat potrivit. Nu pledez în mod explicit în favoarea sa dar nici nu sunt împotriva sa. Nu sunt deloc de acord cu opiniile exprimate în sudul Europei potrivit cărora un german nu poate fi preşedinte al BCE", a spus Juncker.
Atât postul de preşedinte al Comisiei Europene, cât şi cel de preşedinte al BCE vor deveni vacante în cursul acestui an, iar liderii europeni ar urma să desemneze succesorii lui Jean-Claude Juncker şi Mario Draghi după alegerile europarlamentare de la finele acestei luni.
Europarlamentarul german Manfred Weber şi-a anunţat candidatura pentru postul de preşedinte al Comisiei, pe care atât Parisul cât şi Berlinul ar dori să îl obţină pentru unul dintre cetăţenii săi. Însă în condiţiile în care Manfred Weber riscă să piardă cursa pentru postul de preşedinte al Comisiei în faţa francezului Michel Barnier, Berlinul a început să facă campanie pentru ca Weidmann să fie numit în postul de preşedinte al BCE.
Însă candidatura lui Weidmann este controversată având în vedere atitudinea sa, caracterizată de Mario Draghi ca fiind una de tipul "nu la orice", faţă de promisiunile oficialilor BCE că vor face tot ce este nevoie pentru a apăra moneda euro, inclusiv prin cumpărarea de cantităţi nelimitate de obligaţiuni.
Cu toate acestea, Jean-Claude Juncker a dezminţit îngrijorările că o Bancă Centrală Europeană condusă de Weidmann nu ar oferi suficient sprijin pentru economia zonei euro. "Jens Weidmann nu ar putea schimba politica monetară a BCE din calitatea de preşedinte pentru că nu preşedintele singur ci consiliul guvernatorilor este cel care stabileşte politica monetară", a apreciat Juncker.
Alţi candidaţi în cursa pentru locul ce urmează a fi eliberat de Mario Draghi sunt francezii Benoît Coeure şi François Villeroy de Galhau, finlandezii Olli Rehn şi Erkki Liikanen, precum şi preşedintele Băncii Centrale a Olandei, Klaas Knot.