Dezvoltarea energiilor regenerabile este benefică nu numai pentru climă, ci şi pentru securitate, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a insistat asupra interesului strategic de a se reduce "dependenţa de carburanţii fosili", relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Cred într-adevăr că ceea ce am văzut în Ucraina este tentativa Rusiei de a utiliza energia ca armă împotriva aliaţilor NATO şi a altor ţări", a declarat el în cursul unei intervenţii, prin videoconferinţă, la COP27, conferinţa despre climă din Egipt.
Invadarea Ucrainei de către Rusia s-a tradus printr-o gravă criză energetică, în special în Europa, cu o puternică creştere a preţurilor şi a temerilor privind aprovizionarea cu gaze pentru această iarnă. Continentul, dar mai ales unele ţări, cum ar fi Germania, era până atunci foarte dependent de Rusia pentru furnizarea de gaze naturale.
"Este o reamintire brutală a nevoii de a asigura o tranziţie de la dependenţa de carburanţi fosili spre energiile regenerabile, pentru că aceasta este ceea ce ne va face mai puţin dependenţi de gazele şi de petrolul ruseşti", a spus Stoltenberg. Trecerea la energii regenerabile "va fi benefică pentru securitatea noastră, dar şi pentru climă", a insistat el.
Potrivit experţilor, dezvoltarea energiilor regenerabile în lume nu este totuşi destul de rapidă. Agenţia internaţională pentru energii regenerabile (IRENA) a calculat că ţările din lumea întreagă vizează până în anul 2030 să ajungă la 5,4 terawaţi (TW) de capacităţi instalate de energii regenerabile. "Aceasta nu va reprezenta decât jumătate din cele 10,8 TW capacităţi necesare", potrivit scenariului său pentru a limita încălzirea climatică la 1,5°C în raport cu era preindustrială, conform Acordului de la Paris.
"Schimbarea climatică afectează securitatea oamenilor în fiecare zi. Asta se vede odată cu secetele, cu inundaţiile, toate consecinţele extreme provocate de schimbarea climatică", a mai subliniat Stoltenberg.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Gabe în data de 09.11.2022, 01:55)
ahem....whe reare 90% of the solar panels made?!