JEROME POWELL: "Banca centrală americană va fi în măsură să reducă dimensiunea majorărilor de dobânzi cel mai devreme luna viitoare"

S.B.
Internaţional / 1 decembrie 2022

"Banca centrală americană va fi în măsură să reducă dimensiunea majorărilor de dobânzi cel mai devreme luna viitoare"

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Jerome Powell, a confirmat miercuri posibilitatea că vor avea loc creşteri mai mici ale dobânzilor, chiar dacă progresele în lupta împotriva inflaţiei au fost în mare parte nesatisfăcătoare, informează news.ro.

Reluând declaraţiile recente ale altor oficiali ai băncii centrale şi comentariile de la reuniunea din noiembrie a Fed, Powell a spus că vede banca centrală în poziţia de a reduce dimensiunea majorărilor ratelor dobânzilor cel mai devreme luna viitoare.

Dar el a avertizat că este posibil ca politica monetară să rămână restrictivă pentru o perioadă de timp, până când vor apărea semne reale de progres în privinţa inflaţiei.

"În ciuda unor evoluţii promiţătoare, avem un drum lung de parcurs în restabilirea stabilităţii preţurilor", a spus Powell în observaţiile exprimate la Brookings Institution.

Preşedintele Fed a remarcat că mişcările de politică, cum ar fi creşterea ratei dobânzii cheie şi reducerea deţinerilor de obligaţiuni ale Fed, în general, necesită timp pentru a-şi parcurge sistemul.

"Astfel, este logic să moderăm ritmul creşterii dobânzilor noastre, pe măsură ce ne apropiem de nivelul de restrângere care va fi suficient pentru a reduce inflaţia", a adăugat el.

Momentul pentru moderarea ritmului creşterilor ratelor ar putea veni odată cu şedinţa de politică monetarăa din decembrie.

Pieţele au evaluat deja o şansă de aproximativ 65% ca Fed să-şi reducă creşterea ratelor dobânzii la jumătate de punct procentual, în decembrie, după patru creşteri succesive de 0,75 puncte procentuale, potrivit datelor CME Group.

Ceea ce rămâne de văzut este unde va merge Fed ulterior.

Analiştii se aşteaptă ca indicele preţurilor de bază pentru consumul personal din octombrie, preferat al băncii centrale, care urmează să fie publicat joi, să arate că inflaţia va fi la un ritm anual de 5%. Aceasta ar fi în scădere de la 5,1% în septembrie, dar încă cu mult peste ţinta Fed pe termen lung, de 2%.

Problemele lanţului de aprovizionare aflate în centrul crizei inflaţiei s-au atenuat, a spus Powell, în timp ce creşterea economică a coborât în general sub tendinţă, chiar şi cu un avans anualizat de 2,9% al PIB trimestrului trei.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. vedeti ca in ianuarie si mai ales in februarie 2023 ...viziunile vor fi altele ...cu implicatii diverse

    1. da, soft landing.

      nu.

      e vorba de altceva, dar nu detaliez pt ca sunt bani implicati (inclusiv ai mei, in pozitie reala, in piata)

      Petrolul la 200-300 $ pe cand? Cand ziceai tu ca ajunge acolo?

      Nu ti-e rusine?

      Chiar nu esti constient de dimensiunea penibilului? 

      HAI supune-ne. eu am actiuni petrom si 25% cash, inca vreo 20% euro. na hai acum spune-ne ca mor de curiozitate

      Parerea mea, dobanzile se mai ridica putin apoi vor sta la acel nivel o perioada. Pana se intampla ceva(recesiune, sau altceva mai grav o criza financiara ceva). In perioada asta actiunile vor creste, sau macar nu vor scadea. dupa ce se intampla buba, FED ul si restul vor incepe sa scada dobanzi, dar piata va scadea din cauza "bubei" (recesiune, etc). Apoi incet incet scaderea de dobanzi poate si QE isi va face iar efectul, si o luam in sus. Alte pareri?

      Varianta 2(mai optimista), soft landing, se atenueaza inflatia fara recesiune majora sau cu un pic de scadere, asta mai ales dc s-ar termina si razboiul sunt sanse mari sa se intample soft landing. In cazul asta nu mai avem nici un crash. 

      Pe WTI a avut loc saptamana asta un "bullish engulfing". Pare sa se fi schimbat trend-ul, a inceput decolarea.

      faptul ca existi e penibil

      chiar nu esti constienta de dimensiunea penibilului faptului ca secunda dupa secunda ne mai furi inca o gura de aer in mod ilicit?  

      uite v-a raspuns Protaru la 1.6

      eu m-am cam plictisit sa tot dau moka info aici - e plictisitor ....zici ca sunt voluntar la o casa de copii  

      recesiunea e chiar dupa colt in SUA

    ce soft landing visati? inclusiv moderatorul radea de powell aseara ca a zis softish landing in loc de soft, uitati va pe balance sheet ul fed ului, a printat 3 trilioane din martie 2020 pana in iunie 2020 si inca un trilion pana in aprilie 2022, a inceput qt ul, a tras 33% dintr un trilion din mai pana in prezent, are tupeul borfasul de powell sa vorbeasca de lanturile de aprovizionare cand balance sheet ul fedului era 4 trilioane pana sa inceapa raceala si acum e 8 trilioane si se face ca face qt, somajul la cel mai redus nivel din ultimii 10 de ani, m2 s a dublat, balance sheet ul fedului s a dublat si dobanda e real negativa, nu e nici la nivelul core inflation sau pce

    1. imi continui ideea, dar wall street ul viseaza, a zis clar aseara ca scade din agresivitate dar dobanda pe termen lung o sa fie mai mare decat au precanizat o si ca o sa stea cu aia sus mai mult, daca preconizeaza cum a preconizat ca inflatia e tranzitorie pentru fraieri ca ei aveau toate datele, e clara treaba

      ai dreptate, inflatia vine de la FED, si de guvernul american ,de la cele 3 triliarde de dolari dati populatiei cadou in pandemie. nu pot sa scada balanta, au spus 3 triliarde in 3 ani, un an aproape e gata si n-au facut mai nimic. dar asta nu inseamna ca daca toate stelele se aliniaza (inclusiv terminarea razboiului), nu am putea avea o mini recesiune, urmata de scaderea inflatiei(dc se termina si razboiul am zis, pt ca vine si de acolo multa inflatie la energie si alimente). Nu e mare probabilitatea, dar nici imposibil.

      Zilele trecute aia de la BCE au spus ca au nevoie de 20 de ani ca sa ajusteze portofoliul. Probabil ca nici FED-ul nu se va grabi cu ajustarile ca sa nu darame economia.

      Aia sunt pusi acolo ca sa minta. Asa cum au mintit cu "inflatia tranzitorie" asa mint si cu "soft landing-ul".

      In pozitia in care sunt pusi ei nu pot decat sa minta, daca ar fi declarat ca "inflatia nu e tranzitorie" si daca ar declara ca nu va fi un "soft landing", nu ar face decat sa precipite situatia.

      Prin declaratii, ei vor doar stalibilitate si incredere, nu'i intereseaza sa publice previziuni corecte pentru ca ar genera asteptari corecte si supra-reactii de nedorit, e mai comod pentru ei sa recunoasca ca s'au inselat in previziuni doar in fata evidentei realitatii, decat sa creeze asteptari corecte dar care sa duca la supra-reactii indezirabile. 

      Pana vine sau nu recesiunea asta mult asteptata sau invocata, intre timp bursa mai creste si mai scade de cateva ori. Bursa are mersul ei, e un joc al asteptarilor inselate sau confirmate, sa faci market timing pe baze fundamentale, macroeconomice nu e o abordare chiar atat de usoara pe cat ar putea parea.

    Ala secretos cu pozitiile de mai sus, sa retina ca exista un lag de minim 6 luni intre fed fund rate si full efecte in economie! Pana nu creste somajul vrabia malai viseaza

    1. :)

      istetule...baga nasul in ch art-uri si vezi ce e de vazut acolo ... lasa-ma cu cate o ciosvarta de informatie din aria analizei fundamentale ..si e vrajeala ce ai zis cu 6 luni - de unde ai scos tu 6 luni , de la tine din buzunar? Te mai si cred oamenii..  

    Sa inchei, pana nu termina cu qt ul, pana nu scade m2, pana nu creste somajul, pana nu vine recesiunea, economia nu va fi sanatoasa, ea nu mai e sanatoasa din 2008 de la subprime, a fost tinuta la ati pe perfuzii cu injectii de capital ieftin

    1. omule, economia NU E sanatoasa.

      ce ai enumerat tu au fost metode succesive de mentinere pe linia de plutire  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb