Preşedintele Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, a promis vineri că Banca Centrală a SUA va acţiona în mod "adecvat" pentru a menţine actualul ciclu de creştere înregistrat de economia americană, cel mai lung din istoria SUA, dar a avertizat că riscurile s-au înmulţit de la ultima reuniune de politică monetară care a avut loc în luna iulie, transmit AFP şi Reuters.
"Urmărim cu atenţie evoluţiile şi analizăm implicaţiile pentru SUA şi direcţia politicii monetare", a spus Powell în discurusul său la simpozionul anual de la Jackson Hole(Wyoming).
Powell, care este presat de preşedintele SUA, Donald Trump, pentru a reduce rapid şi semnificativ dobânzile, a menţionat o serie de riscuri economice şi geopolitice pe care Fed le monitoriează, subliniind că multe dinre aceste riscuri au legătură cu războiele comerciale dintre administraţia de la Washington şi China şi alte ţări.
Chiar şi aşa, "economia americană continuă să evolueze bine, pe ansamblu. Investiţiile companiilor şi producţia industrială au scăzut, dar ritmul solid de creare de noi locuri de muncă, precum şi creşterea salariilor au stimulat un consum solid şi au sprijinit o creştere economică moderată", a spus Powell, conform aceleiaşi surse.
Însă acesta a avertizat că războiele comerciale au afectat investiţiile companiilor şi încrederea investitorilor, ceea ce a contribuit la deteriorarea ritmului de creştere a economiei mondiale, iar Fed nu poate corecta de una singură toate aceste probleme prin intermediul politicii monetare.
"Nu există precedente care să ghideze un răspuns al politcii monetare la situaţia actuală", a afirmat Powell.
Rezerva Federală americană a redus dobânda de bază cu un sfert de punct la ultima sa reuniune de politică monetră care a avut loc în data de 31 iulie. Aceasta a fost prima reducere a costului creditului decisă de Fed după 2008, mai scrie AFP.
Următoarea reuniune de politică monetară de la Fed este prevăzută să aibă loc în perioada 17-18 septembrie, iar pieţele financiare mizează pe o nouă reducere a costului creditului. Cu toate acestea, declaraţiile recente ale unor oficiali de la Fed, potrivit cărora nivelul actual al dobânzilor este adecvat, ridică unele semen de întrebare cu privire la o nouă reducere a dobânzilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de STATY în data de 24.08.2019, 10:07)
CINE E DE VINA , CA , DE-A LUNGUL TIMPULUI , FIRMELE AMERICANE , AU FOST MAI SLABE NEGOCIATOR , CU FIRMELE GERMANE , JAPONEZE , S-AU CHINEZE , SI ASTFEL AU PIERDUT BANI , IN RELATIILE RECIPROCE ??? DE CE SE RAZBUNA , IN NUMELE LOR , ACUM , TRUMP , PE CINE NIMERESTE ??? DE CE E DE VINA FED-ul , CA , ''''' NU FACE , CE SPUNE EL '''''' ??? DE CE NU-L DA LA O PARTE , PE POWELL , SA SE ASEZE EL LA CARMA FED , SI SA HOTARASCA EL , DOBANDA MONETARA A SUA ??? MACAR , SA STIE , O TREABA !!!