JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ Competiţia la care noi doar participăm, fără alte pretenţii

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Sport / 4 februarie 2022

Competiţia la care noi doar participăm, fără alte pretenţii

Oficial, Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing debutează azi, cu o ceremonie care se va desfăşura pe Stadionul Naţional al Chinei. Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt clare: important e să participi! Realist, privind şi la statistici, dar şi la performanţele internaţionale ale sportivilor din delegaţia noastră, nu are rost să ne facem prea multe iluzii inutile. E ştiut, România are în palmares o singură medalie la Jocurile Olimpice de iarnă, bronzul obţinut de Nicolae Neagoe şi Ion Panţuru la bob două persoane, la JO de la Grenoble, în 1968. În rest...am participat. Desigur, în sport minuninile sunt oricând posibile şi speranţele nu costă nimic.

Competiţia stă sub semnul boicotului diplomatic şi a pandemiei, care a dat întreaga lume peste cap în ultimii doi ani şi care a pornit exact din China.

De la eveniment vor lipsi conducători din Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Estonia, Marea Britanie, Kosovo, Lituania, Taiwan şi SUA, ţări care au anunţat că boicotează diplomatic JO, din cauza problemelor din China legate de respectarea drepturilor omului. În schimb Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, va participa. Din partea ţării noastre va fi prezent în tribună ministrul Sportului, Eduard Novak. Drapelul României va fi purtat la ceremonie de Raluca Strămăturaru şi Paul Pepene. Raluca Strămăturaru (sanie, 36 ani) este la a 4-a participare la Jocurile Olimpice de Iarnă după ediţiile Vancouver 2010, Sochi 2014 şi Pyeongchang 2018.

La ultima ediţie a JO de iarnă ea a avut cea mai bună clasare pentru Team Romania, locul 7. Raluca Strămăturaru este al doilea reprezentant al acestei discipline desemnată portdrapel, după Ioan Apostol. Paul Pepene (schi fond, 33 ani) este primul şi singurul schior de fond din România care a câştigat un titlu mondial la U23. Are în palmares două medalii mondiale de argint la seniori, la schi pe role. Şi el este la cea de-a 4-a participare olimpică după prezenţele de la Vancouver 2010, Sochi 2014 şi PyeongChang 2018. Ţara noastră va fi reprezentată la eveniment de 22 de sportivi: 8 fete şi 14 băieţi, la 7 discipline sportive: Sanie - Raluca Strămăturaru (feminin, ştafetă), Valentin Creţu (masculin, ştafetă), Marian Gîtlan, Darius Şerban (dublu masculin, ştafetă); Bob - Andreea Grecu (monobob, bob 2 feminin), Katharina Wick (bob 2 feminin); Mihai Tentea ( bob 2 masculin, bob 4 masculin), Ciprian Daroczi (bob 2 masculin), Raul Dobre (bob 4 masculin), Cristian Radu (bob 4 persoane); Schi Alpin - Maria Constantin (slalom, slalom uriaş - feminin), Alexandru Ştefănescu (slalom, slalom uriaş - masculin); Sărituri cu schiurile - Daniela Haralambie (NH feminin), Andrei Feldorean (NH, LH - masculin), Daniel Cacina (NH, LH - masculin), Sorin Mitrofan (NH, LH - masculin); Schi fond - Timea Lorincz (skiatlon, sprint liber - feminin), Paul Pepene, Raul Popa (skiatlon, sprint liber, sprint echipe - masculin); Biatlon - Natalia Ushkina (individual, sprint, urmărire - feminin), George Colţea (sprint, individual, urmărire - masculin); Patinaj Viteză - Mihaela Hogaş (feminin 500 m, 1000 m).

La actuala ediţie a jocurilor vor concura 3.000 de sportivi în 15 discipline sportive. Numărul artiştilor implicaţi în ceremonia de deschidere este şi mai mare, 4000. Cu toate acestea, numărul este mai mic comparativ cu cei 15.000 de artişti care au participat la ceremonia organizată cu ocazia JO de vară din 2008, regizată tot de Zhang Yimou. La competiţii nu vor asista spectatori din alte ţări, din cauza restricţiilor pentru combaterea răspândirii Covid-19 impuse de China. Grupuri selectate de invitaţi locali vor asista la întreceri, iar Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) speră ca tribunele să fie ocupate la cel puţin 30% din capacitate. Întrecerile sportive vor avea loc în trei mari zone - Beijing, Yanqing şi Zhangjiakou şi se vor disputa atât în baze sportive deja existente sau construite de la zero special pentru competiţiile olimpice de iarnă, cât şi în locuri unde au avut loc întrecerile din cadrul JO Beijing 2008. De altfel, Beijing este primul oraş gazdă a unei ediţii de vară a Jocurilor Olimpice - Beijing 2008, dar şi a uneia de iarnă - Beijing 2022.

Preşedintele CIO, foarte optimist

Actuala ediţie a Jocurilor este aşteptată cu mare interes şi datorită multiplelor provocări pe care le are în faţă. Jocurile Olimpice de la Beijing "vor schimba pentru totdeauna scara sporturilor de iarnă, dinamizând practicarea lor la nivel mondial", a asigurat preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach. Potrivit acestuia: "China a scris deja istorie, depăşind obiectivul de a familiariza 300 de milioane de cetăţeni cu sporturile pe zăpadă şi pe gheaţă. Dacă imaginea sitului olimpic de schi alpin, construit în mijlocul unor munţi arizi, cu 100% din zăpădă artificială, lasă numeroşi observatori străini perplecşi, astăzi putem spune: China este o ţară a sporturilor de iarnă. În afara beneficiilor de sănătate, sociale şi economice pentru populaţia chineză, acest aflux de noi practicanţi va schimba pentru totdeauna scara sporturilor de iarnă şi va deschide o nouă eră la nivel mondial". Conform preşedintelui Comitetului de organizare Beijing-2022, Qi Cai, statisticile chineze arată că în octombrie 2021 erau "346 milioane de practicanţi ocazionali de sporturi de iarnă". Thomas Bach a insistat, totodată, pe moştenirea lăsată mediului înconjurător de aceste Jocuri, prin dezvoltarea de energii regenerabile pentru alimentarea siturilor, în ciuda impactului zăpezii artificiale asupra resurselor de apă. În schimb, preşedintele CIO nu a făcut nicio aluzie la tensiunile politice. "Aceste Jocuri vor beneficia de o puternică susţine a comunităţii internaţionale", a asigurat Thomas Bach, reamintind adoptarea în unanimitate a rezoluţiei Adunării Generale a Naţiunilor Unite privind armistiţiul olimpic.

----

Comitetul Olimpic Rus: boicotul e o prostie

Preşedintele Comitetului Olimpic Rus (COR), Stanislav Pozdniakov, a anunţat că preşedintele Vladimir Putin se va afla la Beijing pentru a lua parte la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă (4-20 februarie), adăugând totodată că boicotul olimpic "este o prostie", întrucât oamenii politici nu vor mai avea nicio importanţă odată începute Jocurile. "Boicotările Jocurilor Olimpice de la Moscova din 1980 şi Los Angeles în 1984 sunt poveşti foarte triste, ceva recunoscut acum chiar şi de cei care au organizat acţiunile", a declarat Pozdniakov, care a reamintit că mulţi sportivi au suferit de pe urma acestui boicot, pentru că nu au putut fi olimpici, inclusiv actualul preşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach.

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping îşi vor sublinia "viziunea comună" în materie de securitate internaţională cu prilejul unei întâlniri din deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing, a anunţat Kremlinul, făcând referire la susţinerea chineză în criza ucraineană. "O declaraţie comună privind intrarea relaţiilor internaţionale într-o nouă eră a fost pregătită", a declarat Iuri Uşakov, consilier diplomatic al lui Putin. "Se va regăsi în aceasta poziţia comună a Rusiei şi Chinei (...), în special în chestiuni de securitate", a adăugat el. Vladimir Putin este aşteptat azi în China, în prima zi a JO de la Beijing, în contextul în care tensiunile sunt la cel mai înalt nivel cu Occidentul, care îl acuză că pregăteşte un atac militar împotriva Ucrainei.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb