Jocurile Olimpice de la Paris, "mână de ajutor" pentru economia zonei euro

O.D.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 august

Sursa: facebook / Paris 2024

Sursa: facebook / Paris 2024

English Version

Economia zonei euro a înregistrat un avans neaşteptat în luna august, datorită impulsului generat de Jocurile Olimpice de la Paris, care a stimulat sectorul privat, atingând cele mai bune rezultate din ultimele trei luni. Conform datelor publicate de Bloomberg, indicele Purchasing Managers' Index (PMI) calculat de S&P Global a crescut la 51,2 puncte în august, de la 50,2 puncte în iulie, depăşind chiar şi cele mai optimiste prognoze ale analiştilor. Cea mai semnificativă contribuţie la acest avans a venit din partea sectorului serviciilor, care a atins cel mai înalt nivel de activitate de după luna aprilie. Cu toate acestea, sectorul manufacturier a continuat să se contracte, agravat de încetinirea activităţii economice în Germania, cea mai mare economie a Europei. Analiştii avertizează că impulsul pozitiv generat de Jocurile Olimpice este de natură temporară şi că nu va avea un efect durabil, nici măcar asupra economiei franceze. Aceştia subliniază că odată ce efectele acestui eveniment sportiv vor dispărea, se va simţi mai acut impactul problemelor persistente din sectorul manufacturier asupra întregii economii a zonei euro. Economia germană, care reprezintă motorul economic al Europei, a înregistrat o contracţie mai mare decât cea anticipată, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea economiei europene de a menţine ritmul de creştere. Analiştii consultaţi de Bloomberg prevăd o expansiune economică limitată pentru Germania în 2024, accentuând incertitudinile economice din regiune. "Odată cu dispariţia impulsului temporar dat de Jocurile Olimpice în Franţa, şi a semnalelor referitoare la diminuarea încrederii în sectorul serviciilor din zona euro, cel mai probabil este doar o chestiune de timp până când problemele din sectorul manufacturier vor începe să se resimtă şi asupra serviciilor", a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank.

Slăbiciunea persistentă a economiei europene a intensificat apelurile către Banca Centrală Europeană (BCE) de a reduce din nou dobânda de bază la reuniunea din septembrie, după ce a fost deja redusă o dată în luna iunie. Olli Rehn, membru al consiliului guvernatorilor BCE, a subliniat recent că riscurile crescute la adresa creşterii economice ar putea justifica o nouă reducere a dobânzii, cu condiţia ca procesul de dezinflaţie să continue.

Deşi Jocurile Olimpice de la Paris au oferit un impuls binevenit economiei zonei euro, perspectivele pe termen lung rămân incerte. Pe măsură ce efectele temporare ale acestui eveniment se estompează, provocările economice persistente, în special în sectorul manufacturier, ar putea afecta semnificativ viitorul economic al regiunii. Banca Centrală Europeană se confruntă acum cu presiuni crescânde pentru a lua măsuri suplimentare în sprijinul economiei, în contextul unei încetiniri economice generale.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb