Jocurile video, un filon de aur pentru publicitate

Ziarul BURSA #Media-Advertising / 26 aprilie 2006

Această nouă formă de publicitate aduce deja 60 de milioane de dolari anual

Jocurile video au ajuns să reprezinte un nou filon de aur pentru publicitate, afacerile în acest domeniu ajungînd la 60 milioane de dolari anual, pentru 2010 fiind estimat un nivel de 2,5 miliarde dolari, informează Rompres. Pentru mulţi fanatici ai consolei, jocurile video reprezintă o nouă modalitate de a uita de lumea înconjurătoare. Datorită acestora se pot pune în pielea unor personaje mitologice sau a unor eroi virtuali şi pot evada din realitate, cel puţin pentru cîteva ore. Dar, de publicitate nu scapă nimeni. Companii precum Coca-Cola şi Burger King au descoperit un filon de aur prin inserarea mărcilor produselor în jocurile video. Nu trebuie uitat că puternica indus-trie a jocurilor de calculator mînuieşte mai mulţi bani decît Hollywood-ul.

Publicitatea în jocurile video se adresează în special tinerilor, în principal băieţilor, care petrec mai mult timp în faţa unei PlayStation decît în cea a televizorului şi sînt obişnuiţi să evite reclamele tradiţionale. O serie de agenţii, mai ales americane, s-au specializat în plasarea publicităţii în jocurile de calculator, atît pentru consolele video, cît şi în cele care se joacă în reţea. Astfel, spre exemplu, jucătorii de Chaos Theory întîlnesc automate de băuturi cu sigla Sprite, iar în jocul Anarchy online apar afişaje publicitate cu anunţuri ce se schimbă din cînd în cînd, ca în viaţa reală. Această nouă formă de publicitate aduce deja 60 milioane dolari anual şi se aşteaptă ca cifra să ajungă la 2,5 miliarde dolari pînă în 2010. Massive Incorporated, una dintre principalele agenţii americane din domeniu, cu clienţi precum Nokia sau Paramount Pictures, consideră că acest tip de anunţuri va reprezenta principala formă de publicitate în viitorul apropiat şi afirmă că are multe avantaje.

"În jocurile în reţea, spre exemplu, clienţii noştri se pot adresa jucătorilor cu mesaje distincte bazate pe zona geografică sau momentul zilei în care se află", a explicat Amanda Bird, purtătorul de cuvînt al Massive Incorporated. Spre deosebire de reclama tradiţională, acest tip de publicitate permite modificarea anunţurilor cu rapiditate şi strîngerea de detalii legate de impresiile privind reclama respectivă. Pe scurt, un jucător poate proba ultimul model de Porsche într-un raliu virtual sau îşi poate face personajul mai puternic datorită achiziţionării unei anumite mărci de pantofi. În ceea ce priveşte reacţiile jucătorilor faţă de aceste "infiltrări" publicitare, Massive Incorporated consideră că acestea sînt în general bune, deoarece anunţurile publicitare respectă estetica jocurilor. "Studiile demonstrează că 90% dintre jucători nu sînt deranjaţi de publicitate, atîta timp cît aceasta este bine integrată în joc", a afirmat Bird. Potrivit unui studiu al firmei de consultanţă Nielsen Interactive Entertainment, majoritatea utilizatorilor de jocuri video consideră că publicitatea face ca jocurile să pară mai reale. Dar, alţi experţi sînt mai sceptici în ceea ce priveşte succesul pe termen lung al acestui tip de publicitate şi reamintesc că şi primele e-mail-uri nedorite pe care el-am primit ni s-au părut o noutate interesantă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb