John Chirico, Citigroup: "Piaţa IPO se va redresa în 2024"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 august 2023

John Chirico, Citigroup: "Piaţa IPO se va redresa în 2024"

Pentru o rentabilitate maximă a pieţei IPO, priviţi spre 2024, spune John Chirico, şeful pentru SUA al diviziei de servicii bancare, pieţe de capital şi consultanţă din cadrul Citigroup.

În opinia sa, chiar dacă în acest an există un oarecare entuziasm generat de oferta publică iniţială (IPO) a lanţului de restaurante mediteraneene Cava Group Inc. sau a companiei de tehnologie în frumuseţe Oddity Tech Ltd., piaţa listărilor va creşte în volum (număr de IPO-uri) abia anul viitor.

John Chirico a declarat pentru Yahoo Finance: "Au fost câteva tranzacţii în acest an care s-au bucurat de un sprijin foarte, foarte puternic. Dar, 2024 este anul în care ne aşteptăm să vedem o adevărată creştere. Vor exista oportunităţi reale spre sfârşitul anului viitor".

"Dacă formula magică pentru imobiliare este locaţia, locaţia şi iar locaţia, în cazul IPO-urilor (respectiv al fuziunilor şi achiziţiilor) este stabilitatea, stabilitatea şi iar stabilitatea", a atras atenţia John Chirico, adăugând: "Când tindem să ne concentrăm pe nume mari, ne gândim la companii cu o capitalizare mare. Dar, esenţa pieţei IPO-urilor este că o ofertă de 200 până la 400 de milioane de dolari poate da o evaluare de 2-3 miliarde de dolari unei companii. Cred că în prima jumătate a anului viitor, poate în al doilea trimestru, vom observa un nivel de echilibru care să funcţioneze cu adevărat pe piaţa IPO".

John Chirico: "Nu vă aşteptaţi la nimic asemănător cu boom-ul IPO din 2021"

Cu toate acestea, chiar dacă piaţa se va stabiliza, nu vă aşteptaţi la nimic asemănător cu boom-ul IPO din 2021, spune John Chirico, amintind că, potrivit datelor EY, în anul respectiv au avut loc 2.388 de listări, care au strâns 453,3 miliarde de dolari. "Un boom care, pur şi simplu, nu a fost sustenabil, iar bancherii preferă acum ceva mai stabil", afirmă Chirico, subliniind: "2021 a fost o anomalie. Pe termen lung, ne-am dori să vedem pieţe care să semene mai mult cu anii 2018, 2019, când sectorul IPO-urilor a fost destul de echilibrat".

Şi Kyle Stanford, analist la PitchBook VC, susţine că experienţa "explozivă" din 2021, în privinţa pieţei IPO, nu este luată în calcul acum. Kyle Stanford menţionează: "Pieţele au revenit aproape de maximele istorice. Nu cred că va exista un boom aşa cum am văzut în 2021 şi nu cred că ar trebui să ne aşteptăm la aşa ceva".

John Chirico de la Citigroup concluzionează: "Avem nevoie de o oarecare stabilitate politică şi economică. De aceea credem că 2024 este anul în care piaţa IPO ar putea să prospere cu adevărat".

EY: 2023, anul în care bursele din India au atras cele mai multe listări din lume

Un raport lansat recent de compania de consultanţă EY arată că bursele de valori indiene s-au clasat pe primul loc în lume în ceea ce priveşte numărul de oferte publice iniţiale (IPO) atrase de la începutul anului curent, respectiv pe locul al optulea în privinţa veniturilor din emisiunile de titluri.

Principalele pieţe indiene - BSE şi NSE - au înregistrat şase IPO-uri în trimestrul al doilea din 2023, inclusiv o strângere de fonduri de către un trust de investiţii în infrastructură, comparativ cu 14 IPO-uri în al doilea trimestru din 2022 şi patru în primele trei luni din 2023. Dinamica reprezintă o scădere cu 57% în ritm anual, respectiv o creştere cu 50% faţă de primul trimestru din 2023.

Pe pieţele destinate IMM-urilor au fost lansate 32 de IPO-uri în intervalul aprilie - iunie 2023, comparativ cu 18 în perioada similară din 2022, respectiv 38 în primele trei luni din 2023. Această evoluţie reprezintă o creştere cu 78% faţă de al doilea trimestru din 2022 şi o scădere cu 16% faţă de primul trimestru din 2023.

Cele mai active sectoare pe piaţa IPO din India includ Ospitalitate şi Construcţii, Auto şi Transport, Produse Industriale Diversificate şi Imobiliare, conform sursei citate.

Sectorul Ospitalitate şi Construcţii a generat două IPO-uri pe pieţele principale ale Indiei, în al doilea trimestru din 2023. Totodată, pe baza cifrelor anuale, domeniile Auto şi Transport, Produse Industriale Diversificate şi Imobiliare au înregistrat, fiecare, câte două IPO-uri pe pieţele principale.

Cube Highways Trust, companie cu un portofoliu diversificat, care realizează investiţii în infrastructură, a atras venituri de 637,5 milioane de dolari în cea mai mare IPO desfăşurată în India, în al doilea trimestru din 2023, în ceea ce priveşte dimensiunea emisiunii, potrivit EY.

Compania auto vietnameză VinFast şi-a finalizat oferta pe Wall Street

VinFast Auto Ltd., companie de automobile fondată în Vietnam, şi-a făcut recent debutul pe piaţa din SUA, potrivit electrive.com. Producătorul de maşini electrice a finalizat fuziunea cu Black Spade Acquisition şi şi-a listat titlurile pe Nasdaq începând cu 15 august, sub simbolurile "VFS" şi "VFSWW".

Când a fost anunţat IPO-ul, în luna mai, estimările indicau o ofertă cel puţin 23 de miliarde de dolari. VinFast nu a oferit o actualizare în acest sens, în anunţul oficial.

"Transformarea în companie cotată la bursa din SUA reprezintă o etapă semnificativă în expansiunea globală a VinFast", a declarat Thuy Le, CEO global al VinFast Auto Ltd., menţionând că, mai mult decât tranzacţia în sine, listarea reflectă "un vot puternic de încredere în viziunea şi potenţialul companiei, precum şi îndeplinirea angajamentului de a face vehicule electrice inteligente, sigure şi ecologice accesibile tuturor".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. eu stiu ca ipourile merg mana in mana cu somaj din maxime in minime; somaj ajuns spre minime istorice e sinonim cu ipouri spacuri spre alte maxime; e sinonim cu stocuri centi la vanzare pe dolari la prosti.

    ce alt minim istoric vede acest analist? 

    altul la 1% somaj? 

    robert s arata deja graficul cu bula imo deflata pe cpi… 

    ce alte ipouri vede? la legume cartofi ceapa morcovi?! - posibil 

    sau la cupru si ceva metale - posibil 

    ma uit in momentul acestui coment la veniturile reale per cap familie in usa (nominalul deflat pe cpi) si arata in crash lent pe cv ani. 

    varful a fost de exuberanta in 2019… restu ce se intampla acum se consuma din “rezerve” si exituri treptate din ceva active (vezi si market cap to gdp pe usa - arata ca se iese in trepte din active mai mult decat se produce). 

    s c c r e t 

    ps: si da este posibil sa aibe o “revenire” dar si o alta plecare.

    s c c r e t 

    Sunt si altii care prezic iesirea din recesiune(cea care inca n-a inceput), pe la sf lui 2024.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb