John Kerry abordează problema siriană la Moscova

TATIANA MIU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 decembrie 2015

Secretarul de stat american vrea "un numitor comun" cu Lavrov şi Putin, în acest caz

Secretarul de stat american John Kerry a efectuat, ieri, o vizită în capitala Rusiei, urmărind să găsească un numitor comun cu preşedintele Vladimir Putin şi ministrul de externe, Serghei Lavrov, în privinţa modului prin care se poate obţine pacea în Siria, relatează Agerpres.

Întâlnirea la nivel înalt, a doua din ultimele şapte luni, a avut loc în contextul pregătirilor unei posibile reuniuni internaţionale, care ar urma să se desfăşoare vineri, la New York.

Oficialul american consideră că "întreaga lume are de câştigat" atunci când naţiunile puternice, cu o lungă istorie comună, au capacitatea să ajungă la un numitor comun. "Chiar dacă există diferenţe între noi (n.r. SUA şi Rusia), am reuşit să conlucrăm eficient pe probleme specifice", a precizat oficialul de la Washington.

La rândul său, Serghei Lavrov a evidenţiat necesitatea unei mai bune cooperări internaţionale pentru soluţionarea conflictului sirian.

Pe agenda discuţiei dintre oficialul american şi liderii ruşi a mai figurat situaţia din Ucraina. Ministrul de Externe al Rusiei consideră că Statele Unite ar putea exercita o influenţă pozitivă asupra autorităţilor de la Kiev, promovând lucrările aşa-numitului format Normandy. Proiectul a fost lansat în anul 2014, în încercarea de rezolva pe cale paşnică conflictul din Ucraina.

Declaraţia lui Serghei Lavrov vine în contradicţie cu cea a trimisului rus la ONU, Vitaly Churkin, care afirma, săptămâna trecută, că Statele Unite produc efecte negative în procesul de rezolvare a crizei din Ucraina, potrivit Sputnik News. "Washingtonul îşi sprijină partenerii de la Kiev pentru a juca un rol distructiv, îndepărtându-se de contextul formatului Normandy", a precizat diplomatul.

Conform presei internaţionale, tot în timpul vizitei lui Kerry la Moscova, s-ar fi avut în vedere detaliile unui armistiţiu în Siria, care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Întâlnirea celor doi şefi de stat pare să facă parte dintr-o strategie mai amplă a Statelor Unite, întrucât ministrul Apărării de la Washington, Ash Carter, şi-a început ieri turneul din Orientul Mijlociu, cu scopul de a obţine sprijin în campania militară desfăşurată împotriva DAESH.

Săptămâna trecută, secretarul de stat John Kerry a efectuat o vizită la Riad, unde s-a decis ca mai multe grupuri siriene de opoziţie să poarte discuţii cu Damascul în vederea încetării conflictului. Moscova nu a recunoscut rezultatul acestor discuţii, întrucât consideră unele dintre grupurile menţionate ca fiind organizaţii teroriste.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Scrieti DAESH ca sa aratati ca stiti care sunt initialele numelui original? Ne puteti spune care sunt cuvintele din care provin initialele DAESH?

    1. Daesh is an acronym for the Arabic phrase al-Dawla al-Islamiya al-Iraq al-Sham (Islamic State of Iraq and the Levant)

      Deasemenea, Daesh mai inseamna si bigot in ceva dialect arab. Este o formulare folosita de presa din intreaga lume, mai ales dupa atentatele de la Paris. Statul acela nu exista, iar simpla folosire in denumire a cuvantului "Stat" le da o legitimitate nemeritata indivizilor respectivi. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb