Statele Unite şi aliaţii sunt îngrijoraţi de acumularea masivă a forţelor militare ruseşti la graniţele Ucrainei, dar şi de atitudinea din ce în ce mai dură a Rusiei care acuză Ucraina că încercă să provoace un conflict, a spus astăzi în cadrul unui briefing de presă, John Sullivan, Ambasadorul Statelor Unite în Federaţia Rusă.
"Acumularea masivă a peste 100.000 de militari la graniţele Ucrainei este îngrijorătoare, acest fapt nu poate fi considerat un exerciţiu militar obişnuit. Acţiunea este destabilizatoare şi extrem de ameninţătoare pentru Ucraina, de aceea guvernul Statelor Unite împreună cu aliaţii au început să îşi manifeste îngrijorarea încă din luna noiembrie.
Guvernul rus a declarat că nu are intenţia de a invada Ucraina însă acţiunile din teren spun cu totul altceva. Însuşi preşedintele Joe Biden a spus că faptele arată că Rusia se pregăteşte să declanşeze o nouă invazie a Ucrainei", a declarat John Sullivan.
Ambasadorul a reamintit faptul că Statele Unite, împreună cu aliaţii săi, precum şi Rusia sunt semnatare ale Cartei ONU, a Actului Final de la Helsinki, precum şi a altor tratare internaţionale create pentru a menţinerea păcii şi securităţii la nivel mondial. O intervenţie militară în Ucraina, ar fi un act distructiv al păcii şi securităţii Europei, care ar avea un impact negativ şi asupra relaţiilor diplomatice deja deteriorate dintre SUA şi Rusia.
Întrebat despre necesitatea şi efectele sancţiunilor economice internaţionale pe care Statele Unite şi Aliaţii săi le-ar impune Rusiei în cazul unei invazii a Ucrainei ambasadorul a răspuns:
"Consecinţele economice pe care nu doar Statele Unite, ci şi aliaţii, fie că vorbim de NATO, UE sau G7, sunt doar un aspect al răspunsului comunităţii internaţionale la o încălcare a normelor fundamentale a relaţiilor dintre state, precum respectarea suveranităţii statului, a integrităţii teritoriale care sunt principii consacrate în documentele care asigură pacea şi securitatea internaţională, fie că vorbim de Carta ONU, de Tratatul Atlanticului de Nord, de Actul Final de la Helsinki, etc.
Sancţiunile sunt un instrument important pe care SUA, l-a folosit după cum aţi observat şi în trecut. Am implementat sancţiuni semnificative împotriva Rusiei pentru ocuparea ilegală a Crimeei şi pentru incursiunea în Donbas. Iar dacă va exista o nouă invazie a Ucrainei, o încălcare a suveranităţii ucraineene, consecinţele economice ar fi masive după cum a spus şi preşedintele Biden."
John Sullivan speră ca guvernul rus să îşi respecte cuvântul şi nu va invada Ucraina, deşi acţiunile sale militare sugerează contrariul în ciuda faptului că Ucraina nu reprezintă nicio ameninţare pentru Rusia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2022, 22:53)
Still being underplayed by markets, US President Biden called Ukrainian President Zelensky and reportedly told him to “prepare for impact” as Russian invasion is “inevitable” in February once the ground freezes, and Kyiv might be “sacked”. Many journalists have been leaked details of this call fr om both sides, and there is disagreement on what was said over the probability of war. Some report it was not stated as “inevitable”, just “virtually certain”; another only “a distinct possibility”. Most agree the call was “tense and difficult”, and that Zelensky disagreed with the US assessment. The Russian foreign ministry has also just stated war with Ukraine is “impossible”.
Eu citesc asa. SUA vorbeste cu presedintele ucrainian si ii spune "vericule, te ataca astia, sigur te ataca, pe cuvant de mafiot de nu te ataca... vrei sa te protejez eu".
Rusii zic ca razboiul este imposibil. Ucrainienii la fel, se opun mafiotului si zic nu este asa cum zici tu Boss...
Cine este golanul din povestea asta? Pare ca SUA, mafiotul global.
1.1. Razboiul (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Acarian în data de 29.01.2022, 07:20)
Războiul provocat prin invazia rusească in Ucraina ar fi o nenorocire pentru toți și maiales pentru Ucraina. Cel mai important simptom de război este acumularea militară la granița Ucrainei. Dacă aceasta acumulare s-ar diminua pericolul s-ar îndepărta.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2022, 10:38)
Nu este absolut necesar.Putin isi poate comasa trupele oriunde vrea pe teritoriul Rusiei,E posibil sa fie si un antrenament(sa nu fie militarii platiti degeaba)si in acelasi timp isi arata si muschii.Nu prea il vad pe el atacand direct(pierderi de vieti omenesti printre militarii rusi,pierderi materiale,popor nemultumit),mai degraba actioneaza de genul musca si fugi.E posibil sa distraga atentia de la altceva cu trupele acestea,el este in stare sa-si otraveasca dusmanii,sa-i execute,este mai usor pentru un nenorocit ca el.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2022, 10:57)
Razboiul nu este bun decat pentru cei care produc arme. Sa-si aduca aminte ca exista 'consiliul de securitate onu' care doarme de cand se cearta astia, sa discute acolo si sa gaseasca solutii.
2. Asteptandu-l pe Godot
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 29.01.2022, 10:46)
Asteptandu-l (in Ucraina) pe Godot ! :)
perioada de volatilitate geopolitica se va intinde intre saptamana 31 ian - 6 feb 2022 si saptamana 18 - 24 apr 2022.
atentie : (!) volatilitatea geopolitica implica in mod direct volatilitate economica (!)
la final de Feb si in Martie 2022 incep sa se vada accentuat implicatiile economice ale aventurilor cu soldatei de plumb si ponei mecanici :)
si toata lumea brusc se va linisti (dupa saptamana 18 - 24 apr 2022) vazand in ce hal au explodat situatia economica a lumii (cu mari implicatii pe bursele lumii - TOATE bursele lumii ! nu doar vest sau est sau alte zone)
in acest moment mingea e in terenul Rusiei si decizia (razboiului sau pacii) e la Putin - daca o sa faca o prostie invadand militar Ucraina (optiunea rea pentru lume si pentru Rusia) sau daca va lucra soft in Ucraina, din interior catre afara (optiunea buna pentru lume si pentru Rusia).
poate e momentul ca rusii sa invete cum se lucreaza elegant, "soft mode", nu ca un urs nebun scapat intr-o vitrina cu portelanuri chinezesti sensibile :) .... (da, am zis chinezesti! si am zis cu sens ce am zis....).
Eu cand zic ceva, gandesc inainte, nu arunc degeaba cu cuvinte!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2022, 17:53)
Ucrainienii de rand or fi tot atât de îngrijorați?
3.1. da (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 29.01.2022, 18:36)
da, au amintirea vie a Holodomor-ului si se tem de o reiterare a situatiei de atunci (jafuri, tratament inuman/ucideri, foamete extrema, etc)