Gigantul american Johnson & Johnson (J&J) va cumpăra Auris Health Inc. pe 3,4 miliarde de dolari în numerar, obţinând acces la domeniul roboţilor chirurgicali utilizaţi în procedurile respiratorii şi la detectarea cancerului pulmonar.
Afacerea marchează extinderea companiei J&J pe piaţa roboticii medicale, care se aşteaptă să ajungă la aproape 12 miliarde de dolari până în 2023.
J&J a vândut câteva divizii, precum cea de tratamente pentru diabet, deoarece încearcă să se concentreze şi să îmbunătăţească vânzările produselor sale cu rezultate mai bune, cum sunt tratamentele pentru cancer.
Vânzările diviziei medicale din cadrul J&J s-au redresat de la lansarea eforturilor de revenire, în 2016, iar compania aşteaptă ca această unitate să atingă în 2020 o creştere peste cea a pieţei de profil.
Auris a fost fondată de pionierul în chirurgie robotică Frederic Moll, care se va alătura companiei J&J după finalizarea achiziţiei, a anunţat J&J fără să dezvăluie ce rol va avea acesta.
Produsul de bază al Auris, denumit Monarch, a fost aprobat anul trecut de autorităţile de reglementare din SUA pentru diagnosticarea şi tratarea unor boli prin proceduri bronhoscopice realizate printr-un instrument introdus în nasul sau gura pacientului.
Compania Auris va fi absorbită de divizia Ethicon din cadrul J&J.
Acordul de preluare mai prevede ca J&J să facă plăţi adiţionale de 2,35 miliarde de dolari către Auris în funcţie de performanţele companiei preluate. J&J nu a specificat ce ţinte trebuie să atingă Auris ca să facă plăţile respective.
• Un furnizor al J&J, în faliment
Imerys Talc America, un important furnizor de talc - ingredent utilizat de Johnson & Johnson la producerea pudrei - a solicitat, în această săptămână, plasarea sub protecţia Legii falimentului, în condiţiile în care se confruntă cu numeroase procese în care reclamanţii pretind că produsele sale au cauzat cancer ovarian şi mezoteliom malign.
Imerys Talc America, divizia din SUA a grupului francez Imerys SA, a informat că a solicitat această procedură din cauză că nu are puterea financiară necesară să se apere în cele aproximativ15.000 de litigii.
Conform Imerys, deşi reprezentanţii companiei au continuat să creadă că aceste procese nu au temei, perspectiva creşterii numărului acordurilor de încheiere amiabilă a litigiilor şi costurile de apărare pe care le va avea în următorii ani au determinat societatea să solicite plasarea sub protecţia Legii falimentului.
Amintim că, în luna iulie, o instanţă din Missouri a obligat J&J să plătească suma record de 4,69 miliarde de dolari către 22 de femei care au reclamat faptul că azbestul din talc le-a cauzat cancer ovarian. Conglomeratul din domeniul sănătăţii a informat că atacă această decizie.
Anterior procesului, Imerys a încheiat investigaţia printr-un acord amiabil a cărui valoare nu a fost dezvăluită.
Imerys şi J&J au negat în repetate rânduri acuzaţiile, susţinând că mai multe studii şi teste realizate de autorităţile de reglementare din întreaga lume au arătat că talcul pe care îl produc este sigur.
În plus, J&J a subliniat că produsele sale din talc nu conţin azbest.
Două subsidiare nord-americane ale Imerys, Imerys Talc Vermont şi Imerys Talc Canada, au solicitat, la rândul lor, plasarea sub protecţia Legii falimentului.