Josep Borell: "Un război convenţional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie"

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 aprilie

Josep Borrell

Josep Borrell

English Version

Un conflict pe scară largă în Europa "nu mai este o fantezie", iar europenii trebuie să găsească noi modalităţi de a se pregăti financiar pentru război, a avertizat, ieri, în cadrul unui forum economic ce a avut loc la Bruxelles, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.

Josep Borrell a declarat: "Războiul se profilează cu siguranţă în jurul nostru (...), iar un război convenţional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie. Rusia ameninţă Europa prin războiul său din Ucraina şi atacurile hibride asupra statelor membre UE. Războiul nu va începe mâine, dar nu putem nega realitatea".

Afirmaţiile înaltului oficial al Uniunii Europene au loc în contextul în care în ultima perioadă mai mulţi şefi militari europeni au emis avertismente referitoare la anumite acţiuni viitoare prin care Federaţia Rusă ar putea încerca în următorii zece ani subminarea NATO.

În cadrul forumului, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate s-a referit şi la declaraţiile recente ale fostului preşedinte american Donald Trump, care a ameninţat că nu va apăra aliaţii NATO din Europa care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

Josep Borrell a spus: "Umbrela SUA, pe care ne-am bazat încă de la Războiul Rece, s-ar putea să nu fie deschisă tot timpul. Poate, în funcţie de cine conduce Washingtonul, nu ne vom putea baza pe America să ne protejeze. În cadrul unei alianţe, priorităţile membrilor individuali se pot schimba".

Amintim că, din 24 februarie 2022 - data invadării Ucrainei de Federaţia Rusă - şi până în prezent, statele membre UE au renunţat la politica de reducere a cheltuielilor pentru apărare şi şi-au intensificat planurile pentru a-şi spori capacitatea de producţie industrială. Cu toate acestea, eforturile europene de a creşte livrările de arme către Ucraina şi de a-şi reînarma propriile forţe militare interne au căpătat amploare abia de scurt timp, din cauza lipsei finanţării necesare a investiţiilor din apărare.

Referitor la acest lucru, Josep Borrell a spus: "Statele membre ale UE au creat o Agenţie Europeană de Apărare, dar nu au finanţat-o". El a precizat că organismul este necesar din cauza "dualităţii dintre cei care au cunoştinţe despre arme şi au făcut rapoarte de ani de zile, documente asupra cărora nu s-a aplecat nimeni cu atenţie". De aceea, oficialul european susţine că este nevoie de un nou instrument de finanţare interguvernamental, comparabil cu cel creat în timpul crizei financiare din zona euro.

O parte din liderii europeni s-au raliat la soluţia lansată de Estonia, ca această finanţare să fie obţinută prin datorii comune prin emiterea unor obligaţiuni comune de apărare. O altă soluţie ar fi utilizarea profiturilor realizate de activele ruseşti îngheţate în Europa transferate în Facilitatea europeană pentru pace (EPF) sau apeluri mai radicale la relaxarea regulilor blocului comunitar pentru a permite bugetului UE să finanţeze achiziţionarea de armament.

Mai mult, liderii europeni au decis luna trecută ca Banca Europeană de Investiţii (BEI) să îşi adapteze politica de creditare pentru industria de apărare şi privind bunurile cu dublă utilizare. Cu toate acestea, majoritatea soluţiilor implementate sunt considerate insuficiente pentru a genera suficiente capacităţi financiare care să acopere nevoia în creştere privind finanţarea cheltuielilor pentru apărare.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. ... interesanta declaratie in an electoral ...

    1. ... sa-i votam ca nu l-au prevenit ... sau ca nu l-au evitat?! ... ca si cu covidu... ...

      n-ai cum sa previi nebunii. lui hitler i s-au facut concesii "ca sa fie pace". nu trebuie facuta aceeasi greseala si cu putler. ruzzia se inarmeaza pana-n dinti, recruteaza si antreneaza sute de mii de soldati. sa-i dam ocazia la putler sa faca ce a facut hitler la final, dar mai repede, nu dupa ce mor zeci de milioane de europeni.

      ps. nimeni nu vrea razboi in Europa decat putler. pe vremuri, la bunici cand mergeam erau tigani. si noi , copii fiind eram mereu atacati de tiganei. asa ca am facut ce am vazut in karate kid :)). m-am inscris la karate(dupa ce a picat ceausescu, ca inainte n-am putut, ca-i era frica la ceasca de karatisti :)) ei si morala povestii, gasca noastra de copii, ne-am facut nunceacuri :) din cozi de matura si lant de caine :)), basca ca deja stiam si ceva karate , suficient sa pun jos orice novice, si ca sa vezi, ca n-am mai avut probleme cu tiganeii. s-au calmat mucles. fara sa folosim "armele" sau cunostintele dobandite. dar dc veneau, eram pregatiti. altfel, eram victime la niste bullies. asa si cu putler, nu va face nimic dc suntem pregatiti. altfel, devenim victime la orci si nebuni.

      ... ne-a lamurit merkel cum a fost cu minskul ... si boris j cum e cu negocierile ...

      n-ai cum negocia cu cucumaci. n-au fost toti liderii europeni pe rand la putler? incepand cu macron, si restul.

      Corect

      Pe vremea lui Nea Nicu Nu te oprea nimeni sa te inscrii in vreun Club. Am facut kung für la clubul rapid in sala de lupte Liberec inaintea de revolutie, asa ca Nu e Necesar sa ne spui ce pericol era:-)

      Habar n-am. mie asa mi-a spus maica-mea, ca nu e voie karate. apoi imediat dupa revolutie, m-a dus(ca s-a dat voie). atat stiu ce mi-a spus ea. dar nu cred ca m-a mintit.

      Iata ce am gasit, deci totusi erau interzise:

      Practicant al artelor marţiale din 1984, Lucian Băroiu a explicat de au fost karatele interzise de regimul comunist în 1980. “Cei de la Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă (n.r. – trupă de elită a regimului comunist) se temeau de noi. Exista legenda că erau foarte bine pregătiţi.o rfi fost, dar câteva zeci de karateka le-ar fi venit de hac!”, ne-a declarat noul preşedinte al federaţiei de specialitate. 

      Citeşte întreaga ştire: Karatiștii, spaima comuniștilor 

      Si, de rasul curcilor: 

      Nu numai artele marţiale le provocau teamă comuniştilor. În 1983, la dispoziţia Elenei Ceauşescu (foto), bridge-ul a fost declarat ilegal. În cartea “Anii 80 şi bucureştenii”, Daniel Stancu relatează că soţia dictatorului a fost deranjată de faptul că fiul ei, Valentin, îl juca. Respectivul joc de cărţi era considerat periculos pentru că era practicat mai ales de intelectuali, oameni inteligenţi, care ar fi putut complota împotriva regimului.

    Porniti războiul

    1. Seful tau l-a pornit deja, noi doar incercam sa-l oprim fara sa va crapam prea multe capete!

    Trupele si armatele tarilor europene ,altele decit cele aflate pe flancul de est impreuna cu capacitatile militare nucleare, trebuiesc rapid mutate la granita de est a Europei .Instaurati rapid starea de urgenta si cereti NATO sa isi modifice toate regulamentele interne .Puneti in miscare sistemele de plata ,ca oferta ,celor care se inroleaza in armatele Europene . Pozitionati in Ucraina forte de linie non NATO ce pot dizloca militarii ucrainieni aflati in pregatire sau pe cei atasati sistemelor de acest fel .Cereti cetatenilor ucrainieni aflati ca si fugari in Europa sa inceapa formarea unor noi Brigazi de lupta .Cresteti valoarea din PIB oferita reconstructiei armatelor Europei .

    1. Pentru ce sa lupte ucrainieanul de Rand, ce fabrica a caror oligarhi e nevoie sa Nu Casa Prada invadatorilor

    ...

    ...

    ...

    ...

    ...

    ...

    Volodimir Paniotto, de la Institutul International de Sociologie din Kiev,

    a declarat la Ukrajinszka Pravda din Ucraina,ca: 

    "majoritatea populatiei din Ucraina inca cred in victoria contra Rusiei, 

    dar abia 8 % ar fi dispus sa si lupte pe front !!! 

    In occident e probabil sub 4 % ar fi dispus sa si lupte pe front !!!

    1. la fel si-n ruzzia!! e normal sa nu vrei sa mergi la razboi, ca nu esti tampit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb