Republica Moldova este o victimă a eforturilor Rusiei de a utiliza gazele naturale pentru a-şi intimida vecinul mai mic, a declarat ieri Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, fără a oferi detalii în acest sens, potrivit Reuters, citată de Digi24.
"Vedem încercări din partea companiei Gazprom de a pune presiune politică asupra guvernului moldovean", a afirmat Josep Borrell, citat de publicaţia moldoveană Ziarul de Gardă.
"În termeni globali, creşterile de preţ în întreaga lume nu sunt o consecinţă a utilizării livrărilor de gaze ca armă, dar în cazul Republicii Moldova, da, sunt", a spus şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, într-o conferinţă de presă susţinută în comun cu premierul moldovean Natalia Gavriliţă, aflată într-o vizită la Bruxelles, unde a avut loc cea de-a şasea reuniune a Consiliului de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.
"În cazul Republicii Moldova, gazele naturale sunt folosite drept armă politică. Nu putem compara criza gazelor naturale din Republica Moldova cu cea din Europa. Noi vom încerca să acordăm sprijin cetăţenilor", a subliniat Josep Borrell. De asemenea, oficialul european a mai spus că "în cazul Republicii Moldova, trebuie să se ţină cont de caracteristicile politice".
"Este o creştere semnificativă de preţ legată de probleme politice şi este necesar sprijinul nostru", a afirmat Borrell, subliniind că Uniunea Europeană este gata să susţină Chişinăul pentru a depăşi criza din sectorul energetic, iar ca exemplu al acestei disponibilităţi au fost evocate consultările care au avut loc la Bruxelles pentru a examina situaţia de criză de peste Prut şi a oferi sprijin pe termen mediu pentru Republica Moldova.
"Sprijinul bugetar oferit miercuri va permite Republicii Moldova să ajute persoanele cele mai vulnerabile", a spus Borrell, referindu-se la un grant de 60 milioane de euro din partea UE pentru Republica Moldova, convenit săptămâna aceasta, în sprijinul autorităţilor moldovene pentru a depăşi criza energetică.
"Am pus bazele unor obiective serioase. Am discutat despre consolidarea cooperării şi implementarea reformelor", a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, care a salutat în acelaşi timp planurile guvernului de la Chişinău de a aduce mai aproape Republica Moldova de Uniunea Europeană, conform Agerpres.
Negocierile dintre Republica Moldova dintre Gazprom
Contractul privind livrările de gaze între Republica Moldova şi gigantul energetic rus Gazprom a expirat la sfârşitul lunii septembrie, iar cele două părţi nu au reuşit până în prezent să se pună de acord asupra unui nou preţ, Chişinăul respingând oferta Gazprom de a dubla preţul la gaze în comparaţie cu tariful de până acum.
Kremlinul a negat miercuri că gigantul rus de gaze ar utiliza negocierile cu autorităţile de la Chişinău în încercarea de a obţine concesii politice. Şeful diplomaţiei europene a respins acest argument, dar fără să detalieze în ce anume constă presiunea rusă.
Gazprom a avertizat că va suspenda exporturile de gaze către Republica Moldova dacă Chişinăul nu va achita livrările anterioare.
La rândul său, Natalia Gavriliţă a spus că oficialii moldoveni continuă discuţiile cu Gazprom la Sankt Petersburg, manifestându-şi în acest fel speranţa de a se ajunge la un contract pe termen lung "accesibil".
"Republica Moldova este interesată într-un contract pe termen lung, la un preţ pe care şi-l poate permite. Este evident că această criză energetică a lovit nu doar în Moldova, ci este o creştere extraordinară a pieţelor pe care multe alte ţări europene nu şi-o pot permite. De aceea noi pledăm pentru un contract pe care să-l putem onora. Am avut ani de zile o relaţie cu Gazprom şi am fost parteneri de nădejde în toată această perioadă, din acest motiv avem acum aşteptarea ca să purtăm negocieri pragmatice, axate pe dimensiunea economică şi comercială şi sperăm că aceasta se va întâmpla. Ministrul Infrastucturii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, se află chiar în aceste zile la Sankt Petersburg la negocieri li vă pot spune că se înregistrează un anumit progres. În acelaşi timp ne dorim să găsim şi alte alternative pe termen lung. Vreau să subliniez că nici o ţară nu-şi asigură volumul integral de gaze naturale de pe piaţa zilnică de spot", a subliniat şefa guvernului de la Chişinău.
Totodată, premierul Natalia Gavriliţă a mulţumit partenerilor europeni pentru asistenţa nerambursabilă în valoare de 60 de milioane de euro acordată Republicii Moldova pentru depăşirea crizei din sectorul energetic.
"Suntem recunoscători pentru susţinerea oferită în mod constant Republicii Moldova în promovarea independenţei şi securităţii energetice. E adevărat că dependenţa ridicată de importurile de gaze şi de energie electrică are drept consecinţă un nivel scăzut de securitate a aprovizionării, plasând ţara noastră printre cele mai vulnerabile din lume. Din acest motiv, eforturile Cabinetului de miniştri pe care-l conduc sunt focusate pe diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze şi reformele necesare pentru integrarea Republicii Moldova pe piaţa europeană de energie. Ne manifestăm intenţia pentru relaţii de colaborare în sfera energiei predictibile atât cu partenerii noştri din est cât şi cu cei din vest", a punctat Natalia Gavriliţă.