Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, va vizita China săptămâna viitoare, continuând o serie de călătorii la Beijing ale unor înalţi oficiali europeni, informează News.ro.
Josep Borrell va vizita China între 13 şi 15 aprilie, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen se află în prezent în China, îndemnând Beijingul să îşi folosească influenţa pe care o are asupra Rusiei pentru a contribui la încheierea războiului din Ucraina.
Borrell, şeful serviciului diplomatic al UE, a declarat luna trecută că va vizita China "în curând" şi a declarat că parteneriatul Beijingului cu Moscova are limite, în ciuda retoricii oficiale care susţine contrariul.
Pe de altă parte, şeful politicii externe a UE consideră că Beijingul nu poate fi un mediator în războiul din Ucraina, deoarece înclină prea mult spre Rusia, dar ar putea facilita un acord de pace cu Moscova. "China nu face distincţie între agresor şi victimă a agresiunii", a declarat Borrell în cadrul unui panel organizat în capitala spaniolă Madrid săptămâna trecută. "China nu cere retragerea trupelor ruseşti din Ucraina", a punctat el. "Dar China ar trebui să îşi folosească influenţa asupra Rusiei pentru a face presiuni pentru pace în Ucraina", a adăugat el.
În opinia lui Borrell, singurul plan de pace aflat pe masă este cel prezentat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în noiembrie, care include condiţia retragerii trupelor ruseşti şi restabilirii teritoriului Ucrainei.
Borrell a mai declarat că UE nu ar accepta o situaţie ipotetică în care Rusia ar instala un regim marionetă în Ucraina, cu trupe ruseşti desfăşurate la graniţa cu Polonia, membră a UE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2023, 11:21)
Marea dictatura comunosta chineza si prietenii lui Putin,
ar trebui SANCTIONATI ECONOMIC si cadou un pic de
conflict militar proxy in TAIWAN cu arme din toate tarile NATO,
altfel se tradeaza statul de drept si democratia occidentala