JP Morgan: "Riscul apariţiei unei crize în următoarele şase până la douăsprezece luni este în creştere"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 septembrie 2023

JP Morgan: "Riscul apariţiei unei crize în următoarele şase până la douăsprezece luni este în creştere"

Marko Kolanovic, strateg şef: "Deşi există o anumită întârziere, impactul dobânzilor ridicate va fi în cele din urmă negativ pentru preţurile activelor" "Aşteptările ca inteligenţa artificială să transforme economia Statelor Unite într-o perioadă scurtă de timp sunt nerealiste", crede strategul JP Morgan.

English Version

Combinaţia dintre ratele ridicate ale dobânzilor şi creşterea puternică a pieţei acţiunilor din Statele Unite de la începutul anului îl pune în gardă pe Marko Kolanovic, strateg şef pentru pieţe globale la JP Morgan, scrie Business Insider.

Într-o notă adresată clienţilor la începutul săptămânii, Kolanovic a afirmat că se întrevede o criză în pieţele financiare, care poate aduce multă durere în următoarele şase până la douăsprezece luni. De altfel, strategul JP Morgan a fost pesimist (engl. bearish) de-a lungul anului, fiind îngrijorat de tensiunile geopolitice în creştere pe fondul războiului Rusiei cu Ucraina şi al relaţiilor dificile ale Chinei cu Statele Unite. În plus el a subliniat că, deşi există o anumită întârziere, impactul menţinerii dobânzilor ridicate pentru mult timp va fi în cele din urmă negativ pentru preţurile activelor şi pentru economia globală în general.

"Deoarece ambele premise ale perspectivei noastre prudente (dobânzile şi geopolitica) s-au înrăutăţit în ultimele luni, în vreme ce evaluările au crescut, credem că acum există o probabilitate mai mare privind apariţia unei crize în următoarele şase până la douăsprezece luni, a cărei severitate poate fi mai mare decât anticipează participanţii pieţei", a opinat Kolanovic.

Înăsprirea politicii monetare de către Fed are un impact negativ asupra creditului de consum. În acelaşi timp, sectorul imobiliarelor comerciale a fost puternic afectat de tendinţa lucrului la domiciliu, chiar înainte ca industria să fie nevoită să-şi refinanţeze datoria la costuri mai mari ale împrumuturilor. Or, aceste efecte ale dobânzilor mai ridicate ar trebui să ducă, în cele din urmă, la creşterea volatilităţii pieţei şi să aibă un impact negativ asupra ocupării forţei de muncă, crede Kolanovic.

Pe de altă parte, raliul tehnologiei alimentat de inteligenţa artificială nu este de ajutor în această situaţie, deoarece probabil se va dovedi trecător. În opinia strategului JP Morgan, aşteptările ca AI să transforme economia Statelor Unite într-o perioadă scurtă de timp sunt "nerealiste", potrivit Business Insider.

Pentru ca strategul să devină mai optimist (engl. bullish) în privinţa pieţei de acţiuni trebuie să apară două lucruri, care n-am nimic de-a face cu inteligenţa artificială. Kolanovic vrea să vadă o scădere a ratelor dobânzilor în întreaga lume, precum şi o detensionare a tensiunilor geopolitice din Rusia şi China.

"Avem o perspectivă negativă asupra pieţei deoarece credem că există şanse reduse ca oricare dintre aceste scenarii să se materializeze pe termen scurt - în esenţă, credem că lucrurile ar trebui mai întâi să se înrăutăţească înainte de a se îmbunătăţi", a spus Kolanovic, citat de Business Insider.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Marko Kolanovic este un perma-bear = adica tot timpul prefigureaza o viitoare prabusire a bursei si a economiei americane = ce spune azi a zis si acum 2 ani si acum 5 ani si acum 10 ani

    are dreptate = undeva in viitor se va intimpla o criza si el va spune = vedeti am avut dreptate ! 

    doar ca el nu poate spune cand va avea loc acea criza

    practic cuvintele lui au zero valoare = toti stim ca va veni candva o criza numai nu stim cand ! 

    1. asta nu inseamna ca nu va avea dreptate acum. adica acum in 6 luni-12 luni, a zis creste riscul.

      depinde cati bani scot fed din piata. pt ca , creditul e sangele economiei, da poti sa faci niste lucruri si cash, dar dc vrei sa te dezvolti , sa angajezi oameni sa faci profit, cam ai nevoie de credit.

      si cand nu e credit, adica aici includem si persoanele fizice, credite pt case pt masini , alte investitii sau cheltuieli, economia incetineste. poate schiar sa scada. nu-i logic? sigur ca fiecare are biasul long/short dupa cum are pozitiile. :) poate fi la fel si la jpm.  

    Este pur si simplu vorba de legea lui Parero!

    Activele sunt detinute in marja!!! 

    refula de 80 / 20 simpla.. 

    in realitate este nevoie de mai putin de 20% ca sa prabusesti sau aplatizezi “valoarea” activelor! 

    cu 4% in marja vanzare in panica / executare pot sa prabusesti activele a 64% din regiune / alipite / asociate. 

    Iar bancile din america niciodata in istorie nu au cazu doar 3!!! intotdeauna au cazut atat de multe incat este necesar numararea pe degetele de la maini si picioare a unui intreg “cartier”  

    s c c r e t 

    eu cred in bitnet, o sa salveze lumea si bvb, doar nenorocul face ca aceasta firma sa nu fie vedeta nasdaq

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb