Judecătorii Curţii Penale Internaţionale (CPI) au respins ieri o cerere a procurorului de a deschide o anchetă cu privire la presupuse crime împotriva umanităţii şi crime de război comise de armata Statelor Unite şi aliaţii lor în Războiul din Afganistan, începând din 2003, relatează AFP.
"Judecătorii au decis că o anchetă cu privire la situaţia din Afganistan, în acest stadiu, nu ar servi intereselor justiţiei", a anunţat într-un comunicat Curtea, cu sediul la Haga.
Această decizie intervine la o săptămână după ce Statele Unite au revocat viza procurorului general al CPI Fatou Bensouda, din cauza unei posibile anchete cu privire la atrocităţile comise de către militarii americani în Afganistan.
Statele Unite, care nu au aderat la Tratatul fondator al Curţii în 2002 - Statutul de la Roma -, au anunţat luna trecută restricţionări ale vizelor, cu scopul de a împiedica orice anchetă CPI vizând militari americani.
Viza procurorului Bensouda a fost anulată la începutul lui aprilie.
CPI a reacţionat atunci, anunţând că va continua să acţioneze în mod independent şi neîncetat, în vederea punerii în aplicare a mandatului său şi dreptului internaţional.
Washingtonul a ameninţat în septembrie cu sancţionarea instanţei de la Haga, în cazul în care aceasta decide să deschidă o anchetă cu privire la eventuale crime de război în Afganistan.
Preşedintele american de la vremea faptelor, George W. Bush, se opunea Curţii. Barack Obama a întreprins, ulterior, măsuri în vederea cooperării cu CPI.
Fatou Bensouda a anunţat în noiembrie 2017 că le va cere judecătorilor autorizaţia de a deschide o anchetă cu privire la presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise - de către armata americană şi aliaţii lor - în timpul Războiului de 15 ani din Afganistan.
Biroul procurorului a deschis o anchetă preliminară în 2006.
Pe baza informaţiilor furnizate de procuror, judecătorii au conchis că există " o bază rezonabilă care permite să se aibă în vedere că crime care ţin de competenţa CPI ar fi fost comise în Afganistan".
Cu toate acestea, "situaţia actuală din Afganistan face extrem de dificilă reuşita unei anchete şi unor proceduri judiciare", afirmă ei.
"În consecinţă, este puţin probabil ca o continuare a unei anchete să conducă la realizarea obiectivelor enumerate de către victime în favaoarea anchetei", decid judecătorii, scrie presa.