Avocatul TikTok şi al companiei sale mamă, ByteDance, a avertizat la Curtea Supremă a SUA că o lege ce ar impune vânzarea sau interzicerea TikTok ar putea deschide aceeaşi cale şi pentru alte companii, transmite Reuters.
Legea discutată vineri la Curtea Supremă impune un termen până pe 19 ianuarie pentru ca ByteDance să vândă TikTok sau să se confrunte cu interdicţia din motive de securitate naţională. Companiile au solicitat amânarea aplicării legii, argumentând că aceasta încalcă protecţia oferită de Primul Amendament al Constituţiei SUA, care garantează libertatea de exprimare.
Noel Francisco, avocatul care reprezintă TikTok şi ByteDance, a susţinut că aprobarea acestei legi de către Curtea Supremă ar putea crea un precedent pentru adoptarea unor legi similare care să vizeze şi alte companii pe aceleaşi motive.
"Cinematografele AMC erau deţinute de o companie chineză. Conform acestei teorii, Congresul ar putea ordona ca AMC să cenzureze orice filme pe care nu le place sau să promoveze filme pe care le doreşte," a declarat Francisco.
Judecătorii Curţii Supreme au indicat prin întrebările lor că sunt predispuşi să susţină legea, deşi unii au exprimat preocupări semnificative cu privire la impactul acesteia asupra Primului Amendament. TikTok este folosită de aproximativ 170 de milioane de persoane în Statele Unite, reprezentând aproape jumătate din populaţia ţării. Congresul a adoptat măsura anul trecut cu un sprijin bipartizan puternic, invocând riscul ca guvernul chinez să folosească aplicaţia pentru spionaj şi pentru desfăşurarea unor operaţiuni de influenţă secretă.
Jeffrey Fisher, avocatul care reprezintă creatorii de conţinut de pe TikTok, a subliniat că măsura vizează doar TikTok, ignorând alţi retaileri online chinezi precum Temu, care are 70 de milioane de utilizatori în Statele Unite. Fisher a întrebat dacă Temu, un site de comerţ electronic, ar trebui să poată funcţiona fără probleme. Legea a fost semnată de preşedintele Joe Biden, iar administraţia sa o apără în acest caz. Termenul pentru vânzarea TikTok este stabilit pentru 19 ianuarie, înainte ca Donald Trump să preia funcţia de preşedinte.
Avocatul general Elizabeth Prelogar a argumentat că este esenţial ca legea să fie implementată pe 19 ianuarie pentru a forţa ByteDance să vândă TikTok şi a subliniat că adversarii străini nu vor renunţa de bunăvoie la controlul asupra unui astfel de canal de comunicare. Curtea Supremă a discutat, de asemenea, despre utilizarea TikTok pentru influenţare subversivă sau propagandă din partea Chinei.
Pe 27 decembrie, Trump a cerut Curţii să suspende termenul pentru a permite administraţiei sale să caute o soluţie politică. Deşi preşedintele SUA poate extinde termenul cu 90 de zile, această opţiune nu pare să fie aplicabilă în acest caz, având în vedere că ByteDance nu a făcut progrese clare în vânzarea TikTok din Statele Unite.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2025, 11:30)
E foarte greu sa respecti legile comerciale internatioale,
si sa pari legal/corect, aplicand cereri/ingerinte politice