JUDECĂTORUL ANDREEA CHIŞ, MEMBRU AL CSM: Secţia specială vulnerabilizează independenţa justiţiei

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 27 septembrie 2019

Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie(SIIJ) vulnerabilizează independenţa justiţiei, a declarat judecătoarea Andreea Anamaria Chiş, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru HotNews.ro.

Andreea Chiş este una dintre vocile critice din Secţia pentru Judecători a CSM şi s-a numărat printre cei care au boicotat şedinţele de numire a Adinei Florea în fruntea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor.

Chiş a spus: "Încă de când Tudorel Toader (n.r.- fostul ministru al justiţiei) a propus această secţie, toate instanţele şi parchetele s-au opus înfiinţării ei. E o instituţie care nu mai există nicăieri în lume. Această instituţie a avut de la început nişte dosare discutabile. Secţia nu întăreşte independenţa noastră, ci, dimpotrivă, ne vulnerabilizează. Se pare că poate favoriza o parte a politicului sau mediului de afaceri prin retragerea unor apeluri".

Magistratul s-a referit şi la atitudinea autoritară a preşedintelui CSM, Lia Savonea, care s-ar folosi de SIIJ pentru a se răzbuna pe cei care i se opun în Consiliu. Chiş susţine că împotriva a şapte membri ai CSM, s-a formulat o plângere pe motiv că au lipsit la sedinţele instituţiei.

Ea a precizat: "De foarte multe ori am ieşit din şedinţele de plen cu un gust amar. Am învăţat ce pot face eu mai bine. Nu răspund la atac cu atac. Am văzut că cei care s-au poziţionat în favoarea modificării legilor justiţiei au primit soluţii de clasare. Ceilalţi au fost trimişi în cercetare disciplinară. Mai mult, judecătorii care au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene sunt cercetaţi disciplinar".

Cu toate acestea, Andreea Chiş susţine că în acest moment în interiorul CSM şi în rândul justiţiei nu are loc o vânătoare de vrăjitoare cu privire la judecătorii şi procurorii care şi-au exprimat făţiş nemulţumirea faţă de modificarea legilor justiţiei şi de înfiinţarea SIIJ.

Amintim că secţia specială a fost înfiinţată prin modificarea legii de organizare judecătorească aprobată, anul trecut, de coaliţia PSD-ALDE-UDMR şi a fost operaţionalizată prin două ordonanţe de urgenţă aprobate de guvernul Dăncilă şi iniţiate de ministrul justiţiei Tudorel Toader. Este vorba despre OUG 90/2018 şi OUG 7/2019. În urma ordonanţei 7, mii de judecători şi procurori au protestat pe treptele instanţelor şi parchetelor din ţară. Înfiinţarea şi operaţionalizarea secţiei speciale au fost criticate de Parlamentul European, de Comisia Europeană în raportul pe anul trecut privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, în Opiniile Comisiei de la Veneţia şi în raportul GRECO publicat la începutul lunii iulie. Toate instituţiile europene susţin că activitatea SIIJ încalcă independenţa justiţiei şi solicită desfiinţarea acestei secţii care func-ţionează autonom în cadrul Parchetului General.

Ana Birchall, ministrul justiţiei, a declarat recent că specialiştii din cadrul ministerului de resort susţin că Secţia de investigare a infracţiunilor din justitie nu mai poate funcţiona în actuala formă de organizare a activităţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca CSM nu inchidea ochii la "greselile"colegilor lor,nu mai trebuia sa apara aceasta sectie.Au fost prea implicati la unele "indicatii".

    1. Organismul numit S.I.I.J. ,alcatuit din oameni din interiorul justitiei ,nu poate "vulnerabiliza independenta justitiei " asa cum nici alte forme de control profesional in alte domenii -medical , invatamant , tehnic , nu impiedica desfasurarea activitatilor respective .Mai curand , un asemenea " organ " poate fi suspectat ca ,din spirit de casta , isi va estompa vigilenta asupra activitatii colegilor de profesie .

    MEGA MULTE : LA FIECARE COLȚ CA FARMACIILE....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb