JURNALIST AMERICAN: "Relatarea administraţiei lui Obama despre moartea lui bin Laden este o minciună"

Alexandru Costea
Politică / 11 mai 2015

Forţe armate ale SUA l-au ucis pe Osama bin Laden cu deplina cooperare a agenţiilor pakistaneze militare şi de informaţii, potrivit unui articol controversat publicat pe site-ul London Review of Books de către experimentatul jurnalist investigativ Seymour M. Hersh, potrivit agenţiei ruse Sputnik News.

Oficiali americani, inclusiv Preşedintele Obama, au susţinut, în repetate rânduri, că operaţiunea forţelor speciale ale Marinei (Navy SEALS) care l-au ucis pe Osama bin Laden a fost purtată fără ajutorul Forţelor Speciale pakistaneze şi fără să anunţe anterior guvernul.

Jurnalistul a dezvăluit că relatarea acelor evenimente a fost fabricată de guvernul american.

Osama bin Laden a fost un prizonier al armatei pakistaneze din 2006 iar armata nu numai că a ştiut locaţia acestuia, ci şi îl ţinea sub arest la domiciliu în schimbul fondurilor din Arabia Saudită pentru întreţinerea sa, potrivit unui expozeu publicat pe site-ul London Review of Books de către jurnalistul Seymour M. Hersh.

Articolul contrazice în termeni largi un număr de incidente din relatarea originală a administraţiei lui Obama despre descinderea din mai 2011 a forţelor americane, potrivit Sputnik.

Jurnalistul îl acuză pe Preşedintele SUA că îşi asumă uciderea liderului al-Qaeda şi că a inventat povestea infiltrării forţelor speciale americane în complexul lui bin Laden din Abbottabad, Pakistan.

Principala sursă a lui Hersh privind majoritatea descoperirilor este un oficial de rang înalt pensionat din serviciile de informaţii.

"Cea mai mare minciună a fost că doi lideri militari de cel mai înalt grad - Generalul Ashfaq Parvez Kayani, şeful personalului militar şi Generalul Ahmed Shuja Pasha, director general din cadrul ISI (Serviciul de Informaţii Pakistanez, n.r.) - niciodată nu au fost informaţi de misiunea SUA. Aceasta rămâne poziţia Casei Albe în ciuda unei serii de rapoarte care au pus întrebări", notează Hersh, citat de Sputnik.

Potrivit jurnalistului, bin Laden a fost un prizonier al ISI în complexul din Abbottabad din 2006 iar atât Kayani cât şi Pasha au ştiut de descindere înaintea efectuării acesteia.

Oficialii s-au asigurat că cele două elicoptere care transportau forţele speciale către Abbottabad puteau trece prin spaţiul aerian fără să declanşeze vreo alarmă.

Un fost ofiţer pakistanez de rang înalt a dezvăluit locaţia secretă a lui bin Laden în schimbul unei recompense de 25 de milioane de dolari oferită de SUA. Deşi Obama a ordonat descinderea forţelor americane iar acestea au executat ordinul, multe aspecte ale relatării administraţiei prezidenţiale sunt false.

Hersh notează că pune la îndoială faptul că Forţele Speciale puteau executa orice fel de atac asupra complexului teroristului fără ajutorul Pakistanului.

Serviciile de informaţii americane au adunat treptat informaţii despre complex până când au putut să dovedească că bin Laden a locuit acolo cu ajutor din partea ISI.

Bin Laden a locuit nedectat în munţii Hindu Kush, care traversează nordul Pakistanului şi sudul Afghanistanului, din 2001 până în 2006, până când ISI "l-a localizat plătindu-i pe unii localnici să-l trădeze", a scris Hersh.

Se pare că ISI îl folosea pe bin Laden ca influenţă împotriva activităţilor Talibane şi al-Qaeda în Afghansitan şi Pakistan. Însă în 2010, când SUA a aflat de locaţia lui bin Laden, oficialii CIA au început să recruteze un număr mic de oficiali pakistanezi în planificarea unei posibile operaţiuni.

După ce bin Laden a fost ucis în timpul descinderii armatei americane, oficialii Casei Albe au declarat că rămăşiţele acestuia au fost aduse pe nava USS Carl Vinson, posibil în Oceanul Indian, pentru funeralii pe mare, desfăşurate în concordanţă cu legea musulmană.

Din nou, potrivit Sputnik, Hersh susţine că administraţia a minţit.

"La câteva săptămâni după descindere, am fost informat de doi vechi consultanţi pentru Comandamentul Operaţiunilor Speciale, care au avut acces la informaţiile curente, că funeraliile de pe Carl Vinson nu au avut loc", notează acesta.

"Un consultant mi-a spus că rămăşiţele lui bin Laden au fost fotografiate şi identificate după ce au fost duse cu avionul înapoi în Afghanistan. Consultantul a adăugat: «La acel moment, CIA a preluat controlul asupra cadavrului", a mai scris Hersh.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb