Jurnaliştii de la "Realitatea Media", pe jar

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 2 septembrie 2010

"Realitatea FM" anunţă că postul nu se închide, aşa cum era stabilit

Sorin Enache, "Realitatea Media": Există o grilă de programe ce trebuie aprobată, de 6-8 ore. În rest, va fi retransmisie "Realitatea TV"

Şeful trustului a declarat, pentru ziarul "Bursa", că încasările slabe din publicitate ale "Realităţii TV", finanţatorul "Realităţii FM", au condus la restanţele salariale. "Pe măsură ce cresc încasările, vom plăti şi restanţele salariale"

Neplata salariilor restante pentru unii dintre jurnaliştii grupului "Realitatea Media" pare o poveste fără sfârşit. Fiecare zi este o "surpriză" pentru industria media, cu veşti noi de la angajaţii trustului, care încep să răbufnească, rând pe rând, şi să-şi incite colegii din grup la grevă, după ce nu şi-au mai primit banii de luni bune.

Demisii, scrisori, dezvăluiri, grevă...

Ultimul demisionar este Adrian Ivănescu, producătorul executiv al jurnalelor de prime-time, relatează www.stareapresei.ro. "Grevă la "The Money Channel", anunţa reportervirtual.ro: "Greva a început undeva după orele 16.00 şi s-a încheiat până la 17.00. Pentru liniştirea spiritelor, conducerea le-a promis oamenilor că vor primi nişte bani până mâine. În jur de 15 angajaţi au fost în grevă, iar conflictul a fost stins de directorul Dan Apostol, care a promis o lămurire a lucrurilor mâine, la o nouă şedinţă unde va fi prezent şi Sorin Freciu, şeful trustului Realitatea-Catavencu".

Într-o situaţie la fel de ingrată se află şi jurnaliştii de la "Realitatea FM", hotărâţi să "ia atitudine", dacă nu-şi primesc salariile restante de trei luni. "Aşteptăm întâlnirea cu conducerea (n. r "Realităţii FM"), căreia îi adresăm e-maluri peste e-mailuri fără să primim un răspuns. În două-trei zile, vom lua o decizie (n.r jurnaliştii postului de radio)", ne-a spus un angajat de la "Realitatea FM", contactat de ziarul "Bursa", lăsând să se înţeleagă că poate urma o grevă.

Potrivit sursei noastre, jurnaliştii de la "Rea-litatea FM" au fost anunţaţi de conducere acum două săptămâni că postul se închide de la 1 septembrie. Pentru că nu s-a întâmplat aşa, aceştia continuă să vină la muncă, deşi nu şi-au mai primit salariile din luna iunie.

"Acum , ne-au zis că nu închid. Toată lumea este la muncă. Nu vor să ne spună ce se întâmplă. Am auzit că există o propunere pentru un nou format al postului şi că se aşteaptă un răspuns concret de la conducere. Nu suntem daţi afară, posturile nu sunt restructurate. Suntem duşi cu zăhărelul. Chiar dacă ne-am găsi un loc de muncă, nu putem pleca, pentru că ne este teamă că ne pierdem banii de pe drepturile de autor. Pe cartea de muncă suntem trecuţi cu jumătate de normă, cu un salariu cuprins între 300 şi 500 de lei. Nu ne-am mai luat banii din luna mai, nici pe cartea de muncă, nici pe drepturi de autor", ne-a mai spus angajatul "Realitatea FM".

Potrivit acestuia, un singur angajat al postului de radio şi-a dat demisia, la care se adaugă şi plecarea lui Robert Turcescu. "Eram 23 la număr, cu Robert Turcescu şi colegul care a plecat recent. Restul, suntem pe baricadă, ne ducem la program normal", a mai spus sursa noastră.

Contactat de ziarul "Bursa", Sorin Enache, directorul general al grupului Realitatea - Caţavencu, a confirmat că există, în prezent, o grilă de programe ce trebuie dis-cutată şi aprobată, astfel încât Realitatea FM "să nu fie închisă complet". Concret, această grilă ar presupune un program propriu al "Realităţii FM", de 6-8 ore, apoi retransmisie "Realitatea TV".

Despre salariile restante, domnul Enache ne-a spus că se fac eforturi pentru achitarea lor: "Nu şi-au mai luat salariile din iunie. Ne străduim să le plătim. În fiecare vară, încasările din publicitate au de suferit. < Realitatea FM > este un produs finanţat de < Realitatea TV >, care a avut încasări mai mici din publicitate, fapt ce a întârziat finanţarea postului de radio. Pe măsură ce cresc încasările, pentru că vine toamna, vom plăti şi restanţele salariale".

Reprezentantul trustului a ţinut să precizeze că indiferent dacă "Realitatea FM" se închide sau nu, angajaţii săi îşi vor primi salariile.

Cristi Godinac, preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, le recomandă jurnaliştilor care se cofruntă cu res-tanţe salariale să nu aştepte până în ultimul moment, cel al "închiderii" sau al falimentului, pentru a-şi primi drepturile salariale, pentru că riscă să rămână fără bani. Domnia sa a subliniat: "Important este să se înscrie în sindicat astfel ca MediaSind să declanşeze conflictul de muncă, pentru a intra legal în grevă generală. De asemenea, sindicatul poate să acţioneze angajatorul în instanţă pentru recuperarea salariilor res-tante şi a sporurilor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media. Observăm că angajatorul de la Realitatea FM are acelaşi comportament discriminatoriu şi abuziv ca şi în cazul altor colegi de la < Realitatea Media >. Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind va acorda asistenţă juridică oricărui angajat din acest trust, care îi solicită ajutorul".

"Am ajuns să fiu jurnalist în ţara celor care nu cuvântă"

"Cel care nu are curaj să vorbească despre drepturile sale, nu poate câştiga respectul celorlalţi!!!"Aşa o să-mi încep scrisoarea pe care vreau să o adresez tuturor angajaţilor Realitatatea TV. Nu contează faptul că munciţi în Capitală sau în provincie, ci contează un singur lucru: faptul că toţi speraţi ca mâine portofelul vostru să fie mai plin, cu măcar 100 de lei...Oameni buni, şi eu sunt în aceeaşi oală ca şi voi, dar am decis să vorbesc. Dacă până acum, am vorbit despre bugetarii cu salarii reduse, am filmat fluturaşii de salarii, am spus lumii întregi cât de greu trăieşte un pensionar şi am făcut cumpărături imaginare, într-un magazin în care ni se permite să filmăm (pentru a arăta telespectatorilor cât de bogat sau de sărac este coşul zilnic al românului, în timp ce eu mă gândeam că totuşi luna asta iar nu o să am bani să dau o raită prin magazin, ca să-mi cumpăr cele necesare), acum am decis să vorbesc despre mine. Da, eu, un oarecare, din ditamai trustul de televiziune, o să fiu subiectul principal astăzi. De unde această idee? Din simplul fapt că m-am săturat să aştept ziua în care o să primesc un şfanţ, leul pentru care am muncit ca nebunul, pentru care am alergat de tâmpit pe coridoare, cu un cub în mână, lăsând impresia că justiţiarul din televiziune trece pe acolo.

M-am săturat de mail-uri, de vorbe, vreau şi fapte, deoarece, vă vine să credeţi sau nu, dar şi viaţa mea trece prin stomac, la fel ca şi la alţii.... Mi-am făcut curaj, da, spun lumii întregi că am ajuns mai rău decât un pensionar,care măcar îşi primeşte banii în fiecare lună, mai mult sau mai puţin, dar îi primeşte; am ajuns mai rău decât un bugetar, decât un profesor sau un agricultor...am ajuns să fiu jurnalist în ţara celor care nu cuvântă. Am ajuns să îmi fac meseria şi să-mi aştept salariul ca pe a 9-a minune a lumii. Am ajuns să îmi număr datoriile şi mai puţin banii din portofel. Am ajuns acolo unde nimeni nu îşi închipuie că un om, bine îmbrăcat, care vorbeşte frumos la televizor, pentru oamenii, despre oamenii, poate ajunge vreodată. Mă întreb câţi din telespectatorii RTV ştiu prin ce trec angajaţii acestei televiziuni? Mă întreb câţi dintre ei ştiu lipsurile pe care am ajuns să le avem? Cred că niciunul. Pentru că, noi, jurnaliştii, atunci când suntem în faţa ecranului, zâmbim şi părem nişte oameni nu chiar fericiţi, dar mulţumiţi. De ce facem lucrul acesta? Simplu. Nu pentru că vrem să fim frumoşi la TV, sau pentru că vrem să le insuflăm încredere telespectatorilor, ci pentru că ne este ruşine să vorbim despre ce am fost şi ce am ajuns. Cine şi-ar închipui, un jurnalist care, la câteva minute până la miezul nopţii, ajunge la alimentară şi cere doar 200 de grame de salam şi cea mai mică franzelă? Nu pentru că nu i-ar fi foame, ci pentru că nu are bani în buzunar.

Oameni buni, toţi suntem în aceeaşi oală şi fierbem la aceeaşi flacără, dar până când? Pentru voi, cei care nu cuvântaţi, chiar e mai important orgoliul, imaginea de vedetă sau buzunarele voastre nu au fund? Vă întreb doar! Ştiu că mulţi sunteţi în situaţia asta, dar puţini aveţi curaj să vorbiţi. De ce vă este frică? De faptul că o să vă pierdeţi locul de muncă? Care loc de muncă? Acela la care vă prezentaţi zilnic şi faceţi muncă voluntară? Măcar e bine...în cazul acesta ştim că cei de la Crucea Roşie se pot baza pe o groază de voluntari în caz de catastrofe naturale...vor putea apela la voi, liniştiţi, pentru că vă place munca gratis.

Dacă atunci când am intrat în presă i-am considerat pe toţi jurnaliştii nişte curajoşi, acum, cu regret o spun, mi-am schimbat părerea. Se pare că unii jurnalişti sunt mai laşi decât mi-am imaginat, "gura" lor e doar de faţadă, doar pentru TV. Jucaţi nişte roluri, aţi devenit actori, dar ce e trist e faptul că sunteţi nişte actori. În fine, nu cer solidaritate, am vrut doar să vă spun că pe lumea asta mai sunt şi oameni care au curaj să înfrunte adevărul, să-i spună realităţii pe nume. Ştiu că acest curaj e mai mult prostesc, dar eu cel puţin o să pot spune cândva: " Am avut curaj să fiu eu!" şi pe bune, dacă ar mai fi campania aceea " Noi vrem respect!" aş face o ştire senzaţională, despre...mine, pe care cu siguranţă Realitatea TV nu o va difuza pe post.

Jurnaliştilor (actorilor) redacţia voastră nu este o scenă pe care să vă jucaţi rolurile, redacţia voastră e sursa voastră de vitalitate, de dinamism, e mediul vostru de viaţă, e cea de-a doua casă pentru voi, nu vă mai bateţi joc de lăcaşul acesta sfânt şi nu-l pătaţi cu lipsa voastră de curaj şi cu "muţenia" voastră...Faceţi gură pentru alţii, dar nu aveţi curaj să faceţi gură pentru voi...Frumos! La cum merg lucrurile, am sentimentul că în cel mai scurt timp o să mă îngreţoşez de meseria asta, pe care până acum am considerat-o cel mai bun lucru din viaţa mea...Oricum, alegerea vă aparţine, dar nu uitaţi un lucru: jurnalişti sau nu, sunteţi oameni....sau aţi fost!".

Aceasta este scrisoarea unui angajat "Realitatea TV", publicată de website-ul reportervirtual.ro.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Jurnalistii incep sa stranga randurile si sa prinda curaj datorita voua. Felicitari Make si echipei tale!

    Dupa cum vad in text: "Pe cartea de muncă suntem trecuţi cu jumătate de normă, cu un salariu cuprins între 300 şi 500 de lei." este clara intentia de evitare a platii obligatiilor catre stat pe aceasta cale: drepturi de autor.

    Deci chestia cu atacul la libera exprimare a presei prin obligarea platii catre stat si de catre "AUTORI" a acelorasi obligatii pe care le platesc si oamenii obisnuiti, este o MARE GOGORITA.

    merita sai mai pupati in fund pe cei din opozitie,pt. ca asa vrea domnul vantu?

    Pai era si cazul- erati la mare concurenta cu antenele si se cam saturase lumea de voi...

    La cat de umili si lingai ati fost, veti gasi usor alt mogul, caruia sa-i "cantati in struna", nu va temeti! 

    Grupul Realitatea(SOV) , Antenele(Voiculescu) si Adevarul (Patriciu) au denaturat conceptul de presa. Ma mir ca nu este Basescu de vina pentru ca SOV nu a platit salariile ! Eu asta am inteles pana acum de la aceste 3 grupuri de asa numita presa ! Cred ca cei de la Realitatea isi merita soarta ! Cand vad ce salarii se vehiculeaza ajung la concluzia ca v-ati vandut foarte ieftin sau poate ca asta va este valoarea ! Astept sa vad cand se duce de rapa si tandemul Voiculescu si Patriciu (ei mai au inca ceva bani) ! De cativa ani presa nu mai face informare si s-a axat pe dezinformare. Mai toti jurnalistii emit leme si isi dau cu parerea despre probleme pe care de multe ori nu le inteleg din lipsa de pregatire formala. Ma ingrozesc cand vad , aud si citesc analize economice si imi dau seama ca autorii de cele mai multe ori nu au habar de ce se intampla. Am exagerat cu aud , vad si citesc pentru ca de cele mai multe ori nu reusesc sa rezist la mai mult de 20% din ineptiile care se emit prin media (tv,scris,radio) ! Imi lipseste presa care a existat pana in 1996 ! Cred ca avem nevoie de o presa care sa joace atat un rol informativ cat si educativ ! Avem nevoie de jurnalisti adevarati insa nu cred ca ei mai exista !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb