Premierul Justin Trudeau i-a îndemnat pe canadieni să recunoască "erorile teribile" ale trecutului, într-un discurs pe care l-a susţinut miercuri seara cu privire la populaţia autohtonă, în ajunul primei Zile naţionale a adevărului şi reconcilierii, informează AFP, conform Agerpres.
"Nu va exista adevăr şi nici reconciliere atâta vreme cât această ţară nu va înţelege că istoria autohtonilor este istoria noastră a tuturor", a afirmat premierul canadian recent reales, având prins de sacoul său albastru un ecuson în formă de rochie roşie, simbol ce aminteşte de femeile autohtone dispărute sau asasinate în Canada.
Susţinând acest discurs la Ottawa în faţa Turnului Păcii iluminat cu această ocazie în roşu - culoare ce reprezintă solidaritatea faţă de autohtoni - Justin Trudeau a afirmat că nu a fost uşor "de auzit ce înseamnă istoria ţării noastre", făcând referire la mărturiile supravieţuitorilor din pensionate.
Aproximativ 150.000 de copii amerindieni, metişi şi inuiţi, înrolaţi cu forţa până în anii 1990 în 139 de pensionate din întreaga ţară, au fost desprinşi de familiile, de limba şi de cultura lor.
Alocuţiunea lui Trudeau se înscrie în cadrul unui eveniment organizat în marja unei noi Zile naţionale adoptate de parlament în iunie şi care va fi sărbătorită în fiecare an pe 30 septembrie.
Începând din luna mai, peste 1.000 de morminte anonime au fost descoperite lângă foste pensionate pentru autohtoni, aducând la lumină un capitol sumbru din istoria Canadei şi a politicii sale de asimilare forţată a primelor naţiuni.
Acest apel al lui Justin Trudeau de a recunoaşte răul cauzat autohtonilor survine în aceeaşi zi în care cererea guvernului canadian în dosarul privind acordarea de despăgubiri copiilor autohtoni luaţi cu forţa din familiile lor a fost respinsă de Curtea Federală.
În 2019, Tribunalul Canadian al Drepturilor Persoanei (TCDP) i-a ordonat Ottawei să plătească o compensaţie de 40.000 de dolari canadieni fiecăruia dintre miile de copii autohtoni luaţi din custodia părinţilor lor şi plasaţi în sistemul de protecţie a copilului după 2006. Guvernul lui Justin Trudeau cerea ca aceste decizii să fie anulate, cerere respinsă de tribunal printr-o hotărâre dată publicităţii miercuri.