Justiţia pare să fie din nou în centrul atenţiei, aceste zile fiind marcate de o serie de acţiuni în domeniu, cu impact atât asupra activităţii magistraţilor, cât şi pe scena politică.
După ce au rezolvat rectificarea bugetară şi au stabilit că deficitul bugetar pentru finalul acestui an va fi de 4,4% din Produsul Intern Brut, liberalii şi-au găsit o nouă prioritate - abrogarea Legii reursului compensatoriu. De data aceasta, prioritatea Executivului nu este reală, ci falsă, deoarece abrogarea legii recursului compensatoriu nu îi va împiedica pe cei care îşi execută în acest moment condamnările să apeleze la legea mai favorabilă. Adică la actul normativ care a scos până acum, înainte de termen, din puşcării, peste 20.000 de infractori.
Dar Guvernul Orban doreşte să îşi asume răspunderea pe abrogarea recursului compensatoriu şi pe prorogarea dispoziţiilor privind pensionarea magistraţilor şi să îşi pună astfel la bătaie mandatul de la Palatul Victoria.
Curios este că acelaşi guvern liberal amână desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, deşi rapoartele MCV şi GRECO ne solicită expres acest lucru.
În acest timp, Tudorel Toader, fostul ministru al Justiţiei, a trimis o scrisoare către Comisia de la Veneţia, prin care doreşte să îşi păstreze calitatea de membru al acestei structuri juridice la nivel european, document în care neagă implicarea sa în atacurile sistematice ale puterii politice, în ultimii trei ani, la independenţa justiţiei. După principiul nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu îi miroase, numai că în cazul fostului ministru al justiţiei faptele contrazic spusele din scrisoarea adresată oficialilor europeni.
Peste toată această stare de fapt, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, demarează procedurile de selecţie a procurorului general şi a procurorilor şefi de la DIICOT şi DNA, deşi partenerii din Parlament ai liberalilor, cei de la USR, susţin că mai întâi trebuie modificate legile justiţiei şi abia apoi organizate concursurile respective.
În acest timp, preşedintele Klaus Iohannis semnează zilnic decrete de eliberare din funcţie a mai multor procurori şi judecători care au ajuns la vârsta pensionării, iar Justiţia suferă din cauza condiţiilor improprii în care magistraţii îşi desfăşoară activitatea şi a numărului din ce în ce mai mic al acestora.
Ne consolăm cu un singur fapt: Parchetul European este condus de Laura Codruţa Kovesi. Aceeaşi Kovesi renegată de Tudorel Toader - cel care acum apelează la mila Comisiei de la Veneţia - şi revocată de preşedintele Klaus Iohannis şi de Curtea Constituţională a României.
Laura Codruţa Kovesi urmează să îşi prezinte, astăzi, în faţa membrilor Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, viziunea asupra Parchetului European şi planurile sale în calitate de procuror şef european.
1. Marea Reconciliere
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 03.12.2019, 06:44)
Situatia este delicata, ca urmare trebuie trebuie procedat cu delicatete. Si astfel consider ca procedeaza noua conducere a tarii.
Despre ce este vorba?
In primul rind sunt citeva proble care trebuie neaparat rezolvate in acest an. Prima este cea referitoate la Justitie, cu punctul central prorogarea termenului de intrare in vigoare a pensionarii anticipate a magistratilor. A doaua cea legata de Ordonanta 114, a carei rezolvare conditioneaza realizarea bugetului pe 2020.
Pentru ca aceste probleme sa fie rezolvate Puterea are nevoie de colaborarea Opozitiei, fara de care nu poate sa treaca aceste legi. De aici Marea Conciliere. Este drept ca si Opozitia nu prea are ce sa faca. Daca obstructioneaza adopatarea acestor legi si-a dat foc la valiza: poporul nu ar putea inghiti asa ceva. Ca urmare, Opozitia va fi factor activ in rezolvarea acestor probleme, ca altfel nu ar avea decit de pierdut. Probabil ca adoptarea unora din aceste legi (recursul compensatoriu) va fi initiata chiar de ea.
Ca o paranteza, se apreciaza ca "abrogarea legii recursului compensatoriu nu îi va împiedica pe cei care îşi execută în acest moment condamnările să apeleze la legea mai favorabilă". Or nu este deloc asa. Problema trebuie rezolvata si va fi rezolvata, in buna intelegere cu CEDO. Se pare ca problema cu CEDO a fost rezolvata cu noi angajamente, serioase. Predoiu se duce la CEDO nu in "misiune de aburire", ci pentru a pecetlui intelegerea prin stringere de miini.
Rezultatele abrogarii vor fi imediate: noilor condamnati, priponiti in celule care indeplinesc normele cerute, nu li se va mai aplica aceasta lege.
Dupa ce vor fi rezolvate aceste probleme delicate si obligatorii situatia ramine de-a dreptul incurcata. Si numai Dumnezeu cu marea lui intelegere si mila, pe care-l rog sa ne-o arate, poate sti ce se va intimpla. Ca sa rezolve restul problemelor: Legile justitiei, alegeri in doua tururi, pensii speciale... noua putere are in continuare nevoie de sprijinul Opozitiei, ca altfel nu se poate. Ca urmare, Presedintele si PNL cauta sa ajunga la un acord cu partidele din opozitie pentru a se ajunge la alegeri anticipate. Daca nu se realizeaza acest acord situatia va fi albastra. Pentru ca daca se forteaza ajungerea la alegeri anticipate prin rezolvarea unor probleme delicate prin asumarea raspunderii ar fi posibil ca PSD sa faca o motiune de cenzura, Guvernul Orban sa cada, pe urma sa fie investit un nou guvern, care sa cada si tot asa pina laergerile la termen. Se pare ca nimic nu poate opri PSD ca sa joace in acest fel.
Cam astea sunt motivele pentru care noua conducere a tarii cauta sa ajunga, pentru ca este nevoita!, cu partidele din opozitie la o Mare Reconciliere.
2. Parlament vs Justiție
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2019, 15:55)
Fără răspundere : coabitarea LOR e apocaliptică pt. justițiabil.