Aproape 31.000 de utilizatori de telefonie mobilă din întreaga lume au fost supuşi stalkerware-ului, un software de supraveghere clandestin utilizat de agresorii domestici pentru a-şi monitoriza victimele. Dar nu doar software-ul de tip stalkerware este o problemă, 40% dintre persoanele chestionate în întreaga lume au declarat că au fost urmărite sau suspectează că sunt urmărite, arată cel mai recent raport Kaspersky State of Stalkerware 2023.
Stalkerware-ul se ascunde, de obicei, în spatele unor aplicaţii legitime antifurt sau de control parental pe smartphone-uri, tablete şi computere, dar, în realitate, acţionează foarte diferit. Instalat - de obicei fără consimţământul şi notificarea persoanei urmărite - oferă unui făptuitor mijloacele de a obţine controlul asupra vieţii victimei. Capacităţile stalkerware variază în funcţie de aplicaţie.
The State of Stalkerware este un raport anual al Kaspersky care îşi propune să ofere o mai bună înţelegere a numărului global de persoane afectate de urmărirea digitală. În 2023, datele Kaspersky dezvăluie că 31.031 de persoane din întreaga lume au fost afectate de stalkerware, o creştere de aproape şase procente de la an la an (5,8%), faţă de cei 29.312 de utilizatori afectaţi în 2022. Cifrele inversează tendinţa de scădere înregistrată în 2021, confirmând faptul că urmărirea digitală continuă să fie o problemă globală.
Potrivit Kaspersky Security Network, în 2023, Rusia (9.890), Brazilia (4.186) şi India (2.492) au fost primele trei ţări cele mai afectate. Iranul a intrat în primele cinci în anul precedent şi rămâne. Comparativ cu 2021, primele 10 ţări afectate s-au schimbat puţin. În timp ce Germania a scăzut de la poziţia şapte la 10, Arabia Saudită (pe locul opt în 2022) nu mai este la fel de afectată anul acesta.