Kazahii vor să răscumpere, cât mai repede, acţiunile statului de la Rompetrol Rafinare

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 februarie 2013

Kazahii vor să răscumpere, cât mai repede, acţiunile statului de la Rompetrol Rafinare

Grupul Rompetrol vrea să răscumpere acţiunile pe care statul le deţine la Rompetrol Rafinare. Vicepreşedintele senior al grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, a declarat, citat de Bloomberg: "Încercăm să cumpărăm înapoi acţiunile de la statul român şi acest lucru este o problemă de preţ. Acum este cel mai bun moment să ajungem la o soluţie, pentru că Guvernul Româ-niei este stabil. Este mai clar că planul nostru de investiţii poate avansa şi sperăm să ajungem la un acord cu Guvernul şi vom face toţi paşii necesari pentru a ajunge cât mai repede cu putinţă la o înţelegere".

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi. Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari. Restul sumei a fost convertit în acţiuni şi statul a ajuns, din nou, acţionar la Petromidia, cu un procent de 44,7%.

Statul a acţionat în judecată Rompetrol în urma conversiei în acţiuni a obligaţiunilor rămase nerăscumpărate. Autorităţile consideră că Rompetrol ar fi trebuit să achite suma în întregime, sau că converteas-că toată datoria în acţiuni - caz în care statul ar fi redevenit acţionar majoritar în companie.

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a raportat o pierdere de circa 115 milioane USD pe primele nouă luni, în creştere uşoară faţă de perioada similară a anului trecut (113 milioane USD).

În primele 9 luni din 2012, cantitatea de materie primă procesată de Rompetrol Rafinare (rafinăriile Petromidia şi Vega) a fost de 2,995 milioane tone, cu 4% mai mică comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind negativ influenţată de condiţiile nefavorabile de piaţă şi, în special, de condiţiile meteo severe din trimestrul întâi al lui 2012.

În 2012, Rompetrol Rafinare şi-a bugetat un program de investiţii care se ridică la 83 milioane USD, din care circa 42% au vizat programul de extindere a capacităţii de prelucrare a rafinăriei Petromidia, început în 2006 şi având o valoare totală de 380 milioane USD.

La acestea se adaugă peste 220 milioane USD în proiecte de infrastructură care să sus-ţină creşterea capacităţii de procesare a rafinăriei - construcţia terminalului marin din largul Mării Negre pentru aprovizionarea cu ţiţei, triplarea capacităţii de tranzit a produselor petroliere prin Dana 9 a portului Midia, reabilitarea parcului de rezervoare ţiţei şi produse finite şi construcţia terminalului de import-export gaz petrolier lichefiat.

De asemenea, compania a alocat, anul trecut, suplimentar, peste 50 milioane USD pentru proiecte de mediu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb