Kazahstanul mizează pe o producţie de 70 milioane tone de petrol, în 2008

F.A
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 septembrie 2008

Kazahstanul mizează pe o producţie de 70 milioane tone de petrol, în 2008

Kazahstanul vrea să-şi majoreze producţia petrolieră cu 4,5 procente în 2008, comparativ cu 2007, până la 70 milioane tone de ţiţei şi gaz condensat, a declarat ieri ministrul kazah al Energiei şi Resurselor Naturale, Sauat Mynbayev, citat de RIA Novosti. "În 2008 ne aşteptăm la o producţie de 70 milioane tone, ceea ce reprezintă 1,8 procente din producţia mondială", a declarat Sauat Mynbayev cu prilejul celei de a treia ediţii a Forumului Energetic Eurasiatic KazEnergy. "La orizontul anului 2015 vom produce o cantitate de aproximativ 100 milioane tone de petrol, din care majoritatea va fi exportată", a adăugat ministrul kazah al Energiei.

Anul trecut, Kazahstanul a produs 67 milioane tone de ţiţei şi gaz condensat şi a exportat pe pieţele mondiale o cantitate de 60 milioane tone de ţiţei. Kazahstanul este al doilea mare producător de ţiţei din fosta URSS, după Rusia. Obiectivul autorităţilor de la Astana este ca, în anul 2015, să se situeze între primii zece mari producători de petrol din lume. Kazahstanul deţine rezerve dovedite de hidrocarburi de 4,8 miliarde tone, aproximativ trei procente din rezervele mondiale.

Separat, Reuters susţine că guvernul de la Astana a trimis Parlamentului o primă variantă a unui nou cod fiscal pentru companiile care se ocupă de extracţia de resurse minerale, proiect conform căruia, începând din anul 2011, toţi producătorii de petrol vor plăti o taxă cuprinsă între şapte şi 20 de procente din valoarea de piaţă a petrolului. Valoarea taxei va depinde de capacitatea de producţie, nivelul superior al taxei urmând să fie aplicat pentru marii producători. În cazul ţiţeiului vândut pe piaţa internă taxa este redusă la jumătate.

În cazul gazului natural exportat, nivelul taxei ar urma să fie de 10 procente în timp ce gazul natural vândut pe piaţa internă ar urma să fie taxat cu 0,5 până la 1,5 din valoarea de piaţă. Taxa pentru cupru este de opt procente din valoarea de piaţă, pentru zinc taxa este propusă la nouă procente, pentru aur şi argint este de cinci procente iar pentru aluminiu de 0,3 procente. De asemenea, guvernul de la Astana a sugerat ca nivelul taxei pentru minereul de crom să fie de 17 procente iar pentru minereul de fier la trei procente.

Anterior, guvernul de la Astana a anunţat că noua lege privind impozitarea extracţiei de resurse minerale va înlocui plata redevenţelor şi va compensa pentru reducerea taxelor pentru companii. Guvernul kazah şi-a propus să reducă taxa pe veniturile companiilor, în prezent stabilită la 30 de procente, la 20 de procente în 2009 apoi la 17,5 procente în 2010 şi, în sfârşit, la 15 procente din 2011. Parlamentul de la Astana, dominat de partidul preşedintelui Nursultan Nazarbayev, adoptă rareori modificări semnificative la proiectele normative importante trimise spre aprobare de guvern.

În luna august 2007, compania kazahă de petrol şi gaze KazMunaiGas a semnat un acord de achiziţie de acţiuni cu Rompetrol Holding SA (Elveţia) pentru 75 la sută din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Întregul grup Rompetrol este evaluat de auditori la 3,6 miliarde dolari, valoarea estimată a tranzacţiei de vânzare a celor 75 la sută din acţiunile grupului fiind calculată estimativ la 2,7 miliarde dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb