KazMunaiGaz a preluat integral grupul Rompetrol

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 iunie 2009

Dinu Patriciu gândeşte, probabil: "Am un trecut, am un viitor, de prezent nu mă pot plânge".

Dinu Patriciu gândeşte, probabil: "Am un trecut, am un viitor, de prezent nu mă pot plânge".

Investitorii aşteaptă creşteri pe acţiunile RRC şi PTR

Omul de afaceri Dinu Patriciu şi-a vândut, săptămâna trecută, pachetul de 25% pe care îl mai deţinea la "The Rompetrol Group" (TRG) kazahilor de la "KazMunaiGaz" (KMG), care au ajuns astfel să controleze în întregime grupul petrolier.

Astfel, "KazMunaiGaz" devine cel mai mare investitor străin cu investiţii în ţara noastră, preşedintele companiei, Kairgeldi Kabildin, afirmând că "achiziţia participaţiei rămase de la Rompetrol corespunde strategiei KMG privind dezvoltarea activelor externe".

Kazahii au plătit, în 2007, 1,6 miliarde de dolari pentru pachetul de 75% din acţiunile grupului Rompetrol, făcându-l pe Dinu Patriciu cel mai bogat om din România. Preţul pachetului de 25% din TRG transferat săptămâna trecută nu a fost dezvăluit până în prezent.

Patriciu şi-a motivat decizia de vânzare a participaţiei printr-un comunicat transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti, menţionând că face parte dintr-o strategie de business mai largă.

"Mediul actual economic şi financiar global oferă oportunităţi excepţionale pentru investitori cu lichidităţi majore, iar eu sunt implicat activ în dezvoltarea unui număr de proiecte noi, care necesită un nivel maxim de timp şi atenţie din partea mea", spune Dinu Patriciu, menţionând că, în continuare, intenţionează să îşi concentreze eforturile în trei sectoare principale: piaţa imobiliară europeană, mass media şi un număr de alte proiecte importante din zona sectorului energetic.

Omul de afaceri este încrezător că aceasta este abordarea optimă, atât pentru "The Rompetrol Group", cât şi pentru acţionarii şi angajaţii săi, având în vedere că acţionarul majoritar, KMG, are toate competenţele, resursele şi determinarea pentru a duce compania mai departe, pe următoarea treaptă de dezvoltare.

"Încă din august 2007, când KMG a achiziţionat pachetul iniţial de 75%, am observat nivelul extrem de ridicat de expertiză, experienţă, şi, mai presus de toate, angajament pentru succesul companiei, pe care KMG le-a investit în TRG, astfel încât sunt încrezător că las compania pe mâini sigure şi capabile", se mai arată în comunicatul menţionat.

În ciuda ieşirii lui Patriciu din acţionariatul TRG, KazMunaiGaz este obligată să facă oferte publice de preluare la cele două companii din grup listate pe Bursa de la Bucureşti (BVB), respectiv "Rompetrol Rafinare" (RRC) şi "Rompetrol Well Services" (PTR), susţin reprezentanţii investitorilor la Bursă.

Înaintea anunţului de vânzare a pachetului de acţiuni către KazMunaiGaz, BVB a suspendat acţiunile "Rompetrol Rafinare" şi "Rompetrol Well Services" de la tranzacţionare până astăzi, pentru a evita mişcări agresive ale preţurilor.

Potrivit brokerilor, impactul ştirii vânzării efectuate de Patriciu asupra celor două companii listate la Bursă va fi unul pozitiv pe termen scurt, datorită ofertei de preluare care urmează să aibă loc.

"Luni (n.r. astăzi) este posibil să vedem un impact pozitiv în evoluţiile acţiunilor RRC şi PTR, pentru că investitorii se aşteaptă ca cei de la KazMunaiGaz să facă oferte de preluare", este de părere Florin Irimin, de la casa de brokeraj "Intercapital Invest".

Şi Paul Brendea, analist la "Prime Transaction", crede că preţurile titlurilor "Rompetrol Rafinare" şi "Rompetrol Well Services" vor creşte astăzi, însă "pur speculativ". Domnia sa spune că pe termen lung este greu de estimat o evoluţie, pentru că "sunt încă multe necunoscute la mijloc, legate de noul management şi strategia pe care o vor urmări kazahii la Rompetrol".

Potrivit instrucţiunii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), referitoare la deţinerile directe şi indirecte, orice acţionar care are mai mult de 33% din drepturile de vot în cadrul unei companii este obligat să facă ofertă publică de preluare, în termen de 2 luni.

Grupul petrolier "Rompetrol" deţine direct şi indirect la RRC 75,32% din capital, iar la PTR are o participaţie de 51% din acţiuni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aaaolica! Cum ramane cu cele 603 milioane euro pe care si le-a asumat in numele Romanicii guvernul Nastase si actualul FMI-ist, fost minstru de finante al TARII (!) - Mihai Tanasescu? Le preia Munai, ca e musai?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb