Grupul kazah KazMunayGas, proprietarul rafinăriei Petromidia, a făcut o ofertă pentru preluarea rafinăriei din Bulgaria a grupului rus Lukoil, conform surselor apropiate negocierilor, transmite Bloomberg.
Litasco SA, divizia de marketing a grupului Lukoil, a acceptat oferte angajante pentru rafinăria Lukoil Neftohim din Burgas, inclusiv din partea KazMunayGas. Compania kazahă negociază cu Vitol Group pentru a obţine finanţare pentru achiziţia rafinăriei.
KazMunayGas se aşteaptă ca licitaţia pentru achiziţionarea rafinăriei Lukoil Neftohim din Burgas să dureze aproximativ o lună, cu un preţ estimat de un miliard de dolari. Deşi Litasco SA nu este afectată de sancţiuni internaţionale, o condiţie pentru aprobarea tranzacţiei este asigurarea că banii obţinuţi din vânzare nu vor fi transferaţi în Rusia.
Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, analizează vânzarea rafinăriei de la Burgas încă din 2023, invocând legislaţia discriminatorie şi deciziile politice părtinitoare faţă de rafinărie, după ce Bulgaria a interzis importul de ţiţei rusesc. În urma acestui fapt, ponderea ţiţeiului kazah procesat la Burgas a ajuns la 40%, restul provenind din Orientul Mijlociu. Recent, premierul ungar Viktor Orban a menţionat că grupul petrolier Mol a făcut o ofertă pentru rafinăria Lukoil din Bulgaria.
Sursele citate de Bloomberg afirmă că grupul KazMunayGas intenţionează să obţină sprijinul Guvernului bulgar pentru oferta sa, subliniind că rafinăria de la Burgas a fost proiectată pentru a procesa ţiţei rusesc, care are o calitate similară cu cea a petrolului din Kazahstan. Dacă va câştiga licitaţia, KazMunayGas promite să furnizeze ţiţei kazah la cei mai buni termeni pentru rafinăria din Burgas, susţinând că alţi ofertanţi nu pot asigura o aprovizionare stabilă.
Guvernul bulgar monitorizează cu atenţie procesul de vânzare a rafinăriei Lukoil din Burgas, dar nu poate interveni direct în schimbul de proprietate, având în vedere că există un acţionar majoritar privat, a declarat ministrul bulgar al Energiei, Vladimir Malinov. KazMunayGas, acţionarul majoritar al KMG International, care operează în domeniul rafinăriei, petrochimiei, retailului şi tradingului pe pieţe internaţionale, deţine o reţea de peste 1.100 de staţii de alimentare în România, Georgia, Bulgaria şi Republica Moldova. KMG International şi statul român (prin Ministerul Energiei) sunt acţionari semnificativi ai Rompetrol Rafinare, cu participaţii de 54,63% şi respectiv 44,7%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.01.2025, 18:03)
Iarasi “se intaresc” mujicii de pe urma sanctiunilor:-)