KazMunayGas vrea să dea în judecată statul român

Laura Boico
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iulie 2016

KazMunayGas vrea să dea în judecată statul român

Actualizare 16:35 Liviu Iolu: "Dacian Cioloş a discutat cu omologul său kazah despre situaţia KazMunay"

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a declarat miercuri că la întâlnirea din Mongolia dintre premierii României şi ai Kazahstanului, primul ministru kazah a ridicat problema KazMunay, Dacian Cioloş transmiţându-i că nu poate influenţa ancheta.

"În data de 25 iulie KazMunay a trimis o notificare de consultări în baza tratatelor de investiţii cu Olanda şi Kazahstan în care cer începerea perioadei de consultări cu statul român în problema sechestrului impus de autorităţile judiciare. Asta e o etapă precontencioasă, aşadar nu s-a ajuns încă la arbitraj internaţional. Se ocupă Guvernul de această problemă, în principal pentru a proteja interesele statului român", a precizat Iolu la finalul şedinţei de Guvern de luni, potrivit unor surse din presă.

El a mai spus că la întâlnirea din Mongolia dintre premierii României şi ai Kazahstanului, primul ministru kazah a ridicat şi această problemă în timpul discuţiilor.

"La întâlnirea din Mongolia au fost discutate mai multe probleme. A fost ridicată şi această problemă a Rompetrol de către premierul kazah, dar nu s-a intrat în detalii. Premierul român a spus că în acest moment nu poate influenţa statul român, autorităţile judiciare şi ancheta în curs a procurorilor", a adăugat Iolu.

(G.F.)

---------

Actualizare 13:17

KazMunayGas (KMG) şi KMG Internaţional N.V. (KMGI) au trimis autorităţilor române o notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investiţiilor (Notice of Investment Dispute), având ca temei prevederile Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului între Guvernul Regatului Ţărilor de Jos şi Guvernul României şi ale Tratatului Cartei Energiei. Diferendul priveşte tratamentul aplicat de autorităţile române investiţiilor realizate de KazMunayGas şi KMGI în subsidiarele din ţara noastră, şi anume: Rompetrol S.A., Vega S.A., Rompetrol Rafinărie S.A. şi alte companii româneşti, se arată într-un comunicat KMG.

Scrisoarea companiilor către Guvernul României detaliază indisponibilizarea unor active în valoare totală de peste 2,1 miliarde de dolari şi convingerea companiei că "aparent autorităţile intenţionează să pună sechestru şi să naţionalizeze active care au generat un beneficiu extraordinar pentru economia României şi oameni", potrivit sursei citate.

Companiile membre KazMunayGas susţin că au investit deja în jur de 4 miliarde de dolari în ţara noastră şi au planuri de a direcţiona alte câteva miliarde de fonduri către unităţi de producţie şi comunităţile unde Grupul operează.

Azmat Zhangulov, vice preşedinte senior al KMG Internaţional a declarat astăzi: "Suntem mereu disponibili să îi explicăm Guvernului României nevoia ca investiţiile noastre să fie protejate, în baza cadrului legislativ în vigoare. Ne menţinem aranjamentul de a ne continua investiţiile în România şi de a dezvolta în continuare pe baza premiselor deja existente. Totuşi, nu putem investi şi mai mult capital dacă autorităţile nu demonstrează respect pentru lege . Dacă nu va fi găsită nicio soluţie, suntem obligaţi să utilizăm toate mijloacele legale pentru a ne apăra dreprutile şi a obţine compensaţii, incluzând arbitrajul internaţional împotriva statului român. Totuşi, sperăm sincer că o soluţie amiabilă poate fi încă găsită, care să ne permită să ne continuăm investiţiile în România astfel încât să contribuim la obiectivul României de a deveni un hub energetic inportant în regiunea Mării Negre".

Dacă după depunerea Notificării formulate în baza tratatelor privind protejarea investiţiilor (Notice of Investment Dispute) nu se va ajunge la o înţelegere între KMG şi statul român, cazul va fi deferit şi va fi rezolvat de Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii din cadrul Băncii Mondiale, cu sediul în Washington, D.C., sau de Institutul de Arbitraj al Camerei de Comerţ de la Stockholm, în concordanţă cu prevederile tratatelor şi cu soluţiile şi măsurile pe care companiile KMG iau în cosiderare să le obţină.

Transmiterea notificarii formulate în baza tratatelor privind protejarea investiţiilor reprezintă primul pas procedual care ar putea conduce la o dispută de arbitraj între un investitor şi ţara unde aceasta a realizat investiţia.

"Pe scurt, în concordanţă cu tratatele menţionate mai sus, statele care au aderat şi au devenit parte a unor astfel de tratate beneficiază de o serie de drepturi relative la investiţii menite să încurajeze procesul investiţional şi să creeze un mediu legal corect, echitabil şi nediscriminatoriu, iar, de cealaltă parte, să asigure cadrul penru deţinerea şi înstrăinarea investiţiilor fără perturbări, într-un mod legitim şi paşnic", se mai arată în comunicat.

Compania menţionează că va aştepta între 3 şi 6 luni să vadă dacă se va întelege cu statul român, înainte să facă demersurile la curtea de arbitraj.

(M.I.)

-------

Compania Naţională de Petrol şi Gaze din Kazahstan, KazMunayGas, a demarat acţiunile în justiţie împotriva României, după ce procurorii DIICOT au instituit sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal ce vizează modul în care aceasta a fost privatizată, întrerupând astfel planurile societăţii cu privire la vânzarea unui pachet de acţiuni la KMG International, actuala denumire a Rompetrol Group, către o firmă chineză, informează Financial Times, citat de Digi 24.ro.

Potrivit unei scrisori trimisă de avocaţii KazMunayGas Guvernului României, consultată de Financial Times, compania KazMunayGas a trimis o "notificare de dispută privind investiţiile", primul pas într-o procedură legală ce ar putea să se finalizeze printr-o procedură de arbitraj internaţional.

La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineză CEFC pentru vânzarea unui pachet de 51% din acţiunile KMG International, unde este acţionar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari.

"România îşi utilizează puterea guvernamentală pentru a submina o tranzacţie şi a renaţionaliza activele", se arată în scrisoarea trimisă Guvernului român.

KazMunayGas respinge acuzaţiile formulate de procurorii DIICOT susţinând că a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007, la câţiva ani după încheierea privatizării şi, de asemenea, a avut aprobarea autorităţilor române, potrivit unor surse din presă.

"Acest dosar nu are nicio legătură cu noi", a declarat directorul general adjunct de la KazMunayGas, Daniyar Berlibayev.

Potrivit acestuia acţiunile statului român au dus deja la amânarea încheierii tranzacţiei cu CEFC, din luna octombrie până la finele acestui an.

"În aceste condiţii, nu este posibilă finalizarea tranzacţiei", a subliniat Daniyar Berlibayev.

Problemele KazMunayGas cu justiţia din România scot în evidenţă modul în care scăderea preţului la petrol obligă compania petrolieră kazahă să-şi revizuiască planurile de expansiune internaţională.

KazMunayGas a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007 cu speranţa că aceasta va fi parte dintr-o reţea mai mare de active, care să proceseze petrolul provenit de la zăcământul Kashagan. Însă, nouă ani mai târziu, producţia la Kashagan nu demarase, iar KazMunayGas a investit aproximativ patru miliarde de dolari în activele din România, care, potrivit tranzacţiei cu CEFC, sunt evaluate la 1,3 miliarde de dolari.

Potrivit termenilor acordului semnat de KazMunayGas şi CEFC, cele două companii au promis că în viitor vor face investiţii de trei miliarde de dolari, însă, în prezent, acestea se uită mai degrabă la Georgia şi Bulgaria decât la România, a declarat vicepreşedintele KMG International, Azamat Zhangulov.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum a fost posibil ca memorandumul sa fie in defavoarea Romaniei? Pe cine ati mituit din guvernul Romaniei? Voi trebuia sa dati 600.milioane de dolari si punct.... cum ati convins un guvern sa dea cioara din mana pe cioara de pe gard... adica sa ma explic cum ati reusit sa nu dati cei 600 miliioane si sa spuneti ca in viitor veti face investitii de un miliard. Chiar ne credeti tampiti... adica vreti sa credem ca voi vreti binele romanilor?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb