Curtea de Apel Bucureşti a suspendat, la finele săptămâ-nii trecute, avizul dat de Comisia Naţională a Valorilor Mo-biliare (CNVM) prin care certificatele de emisii de gaze cu efect de seră au fost calificate drept valori mo-biliare.
Certificatele vor putea fi tranzacţionate acum şi în afara pieţei de capital.
Arbitrul pieţei de capital are la dis-poziţie cinci zile pentru a face recurs.
KDF Energy, o societate care se ocupă de intermedierea tranzacţiilor cu certificate de emisii de gaze, ceruse în instanţă suspendarea avizului CNVM, susţinând că acesta a bulversat piaţa certificatelor CO2, venind în contradicţie cu reglementările Ministerului Economiei şi Ministerului de Finanţe care califică certificatele CO2 drept "commodities" (mărfuri).
Miza celor două abordări constă, de fapt, în TVA-ul pe care trebuie să îl plătească cei care tranzacţionează certificate. Dacă certificatele CO2 sunt calificate drept valori mobiliare, ele nu mai sunt purtătoa-re de TVA, situaţie care se schimbă dacă ele sunt calificate drept mărfuri.
În februarie, anul acesta, CNVM a înregistrat certificatele de emisii de gaze cu efect de seră drept valori mobiliare şi a stabilit că transferul acestora se va desfăşura exclusiv prin brokeri autorizaţi. Ca excepţie, operatorii de instalaţii poluante, cărora le sunt alocate certificate de emisii, vor putea efectua tranzacţii cu aceste instrumente prin intermediul unui intermediar şi pe cont propriu.
• Decizia Curţii de Apel afectează piaţa certificatelor CO2
Conducerea Bursei de la Sibiu, singura piaţă din România pe care se pot tranzacţiona certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, consideră că decizia instanţei are efecte negative asupra tranzacţiilor cu certificate CO2.
"Considerăm că decizia Curţii de Apel, luată cu o rapiditate neverosimilă, blochează practic eforturile CNVM şi ale Sibex de a crea o piaţă naţională organizată şi transparentă a certificatelor de emisii şi trimite, din nou, tranzacţiile cu aceste certificate în zona gri a băieţilor deştepţi".
Potrivit conducerii Sibex, avizul CNVM a aliniat legislaţia autohtonă iniţiativelor altor ţări din Uniunea Europeană care încearcă să creeze un cadru transparent şi organizat pentru tranzacţionarea certificatelor CO2.
1. Avizele CNVM...
(mesaj trimis de Agentu' Termic în data de 22.03.2010, 08:50)
CNVM-ul a ajung un fel de pizza-delivery..cine are nevoie de un aviz, de un atestat, de o ordonanta, pac telefon, si se rezolva. De la o vreme nu mai e nicio diferenta intre CNVM si aia cu permisele de la Pitesti. Totul ca sa multumeasca pe toata lumea (in realitate punadu-si in cap pe toata lumea, pentru ca avizele, ordonantele se bat cap in cap de la un caz la altul) si sa nu le scada lefurile.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2010, 16:37)
CARBON ENERGY SRL saluta decizia Curtii de Apel Bucuresti !
3. Avizul CNVM era dat pentru niste interese clare
(mesaj trimis de Marian Topolog în data de 24.03.2010, 02:25)
Avizul a bulversat piata de CO2 si a favorizat intrarea pe piata a traderilor mici externi.Procesul a fost pierdut pe bune de CNVM deoarece nu respecta principiile EU ETS.
4. 2 Avize SUSPENDATE in 2 ani - JENANT
(mesaj trimis de Alin în data de 26.03.2010, 00:36)
Este interesant cum o institutie publica poate sa deserveasca interesele personale ale unor companii aproape inexistente pe piata. Perioadele alese pentru aparitia unor avize menite sa bulverseze piata libera a tranzactiilor cu certificate sunt foarte interesante: perioada de conformare pentru 2009 si perioada de alocare pentru 2010 (interesant...). Ambele avize au fost suspendate pentru ca aduceau prejudicii serioase transparentei pietei si practicilor concurentiale. Oare CNVM-ul nu realizeaza situatia jenanta in care este pusa institutia?