KDF Energy a obţinut în instanţă suspendarea unui aviz al CNVM

Ş.C.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 martie 2010

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat, la finele săptămâ-nii trecute, avizul dat de Comisia Naţională a Valorilor Mo-biliare (CNVM) prin care certificatele de emisii de gaze cu efect de seră au fost calificate drept valori mo-biliare.

Certificatele vor putea fi tranzacţionate acum şi în afara pieţei de capital.

Arbitrul pieţei de capital are la dis-poziţie cinci zile pentru a face recurs.

KDF Energy, o societate care se ocupă de intermedierea tranzacţiilor cu certificate de emisii de gaze, ceruse în instanţă suspendarea avizului CNVM, susţinând că acesta a bulversat piaţa certificatelor CO2, venind în contradicţie cu reglementările Ministerului Economiei şi Ministerului de Finanţe care califică certificatele CO2 drept "commodities" (mărfuri).

Miza celor două abordări constă, de fapt, în TVA-ul pe care trebuie să îl plătească cei care tranzacţionează certificate. Dacă certificatele CO2 sunt calificate drept valori mobiliare, ele nu mai sunt purtătoa-re de TVA, situaţie care se schimbă dacă ele sunt calificate drept mărfuri.

În februarie, anul acesta, CNVM a înregistrat certificatele de emisii de gaze cu efect de seră drept valori mobiliare şi a stabilit că transferul acestora se va desfăşura exclusiv prin brokeri autorizaţi. Ca excepţie, operatorii de instalaţii poluante, cărora le sunt alocate certificate de emisii, vor putea efectua tranzacţii cu aceste instrumente prin intermediul unui intermediar şi pe cont propriu.

Decizia Curţii de Apel afectează piaţa certificatelor CO2

Conducerea Bursei de la Sibiu, singura piaţă din România pe care se pot tranzacţiona certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, consideră că decizia instanţei are efecte negative asupra tranzacţiilor cu certificate CO2.

"Considerăm că decizia Curţii de Apel, luată cu o rapiditate neverosimilă, blochează practic eforturile CNVM şi ale Sibex de a crea o piaţă naţională organizată şi transparentă a certificatelor de emisii şi trimite, din nou, tranzacţiile cu aceste certificate în zona gri a băieţilor deştepţi".

Potrivit conducerii Sibex, avizul CNVM a aliniat legislaţia autohtonă iniţiativelor altor ţări din Uniunea Europeană care încearcă să creeze un cadru transparent şi organizat pentru tranzacţionarea certificatelor CO2.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. CNVM-ul a ajung un fel de pizza-delivery..cine are nevoie de un aviz, de un atestat, de o ordonanta, pac telefon, si se rezolva. De la o vreme nu mai e nicio diferenta intre CNVM si aia cu permisele de la Pitesti. Totul ca sa multumeasca pe toata lumea (in realitate punadu-si in cap pe toata lumea, pentru ca avizele, ordonantele se bat cap in cap de la un caz la altul) si sa nu le scada lefurile.

    CARBON ENERGY SRL saluta decizia Curtii de Apel Bucuresti !

    Avizul a bulversat piata de CO2 si a favorizat intrarea pe piata a traderilor mici externi.Procesul a fost pierdut pe bune de CNVM deoarece nu respecta principiile EU ETS.

    Este interesant cum o institutie publica poate sa deserveasca interesele personale ale unor companii aproape inexistente pe piata. Perioadele alese pentru aparitia unor avize menite sa bulverseze piata libera a tranzactiilor cu certificate sunt foarte interesante: perioada de conformare pentru 2009 si perioada de alocare pentru 2010 (interesant...). Ambele avize au fost suspendate pentru ca aduceau prejudicii serioase transparentei pietei si practicilor concurentiale. Oare CNVM-ul nu realizeaza situatia jenanta in care este pusa institutia?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb