KfW: Declin al încrederii pentru companiile mari din Germania

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iunie

KfW: Declin al încrederii pentru companiile mari din Germania
Călin Rechea

Barometrul KfW-Ifo din luna mai 2024 continuă să arate o îmbunătăţire uşoară a încrederii în economia Germaniei, pe fondul scăderii încrederii la nivelul companiilor mari.

Indicele climatului de afaceri pentru IMM-uri a înregistrat a patra creştere consecutivă, de 0,1 puncte, până la -11,5 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni, după o creştere de 4,9 puncte în luna precedentă. Pentru companiile mari s-a înregistrat un declin de 0,8 puncte, până la -18,2 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 2 luni.

Nivelul indicelui este interpretat prin raportarea la valoarea zero, care reprezintă "media pe termen lung neutră din punct de vedere economic", o medie determinată pentru perioada care începe în ianuarie 2005.

"Scăderea uşoară a indicelui situaţiei curente a neutralizat aproape complet îmbunătăţirea aşteptărilor pentru următoarele 6 luni", se arată în raport, în condiţiile în care indicele aşteptărilor pentru IMM-uri a crescut cu 0,5 puncte, până la -11,7 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut cu 0,4 puncte, până la -11,5 puncte.

IMM-urile din aproape toate sectoarele economice principale au înregistrat îmbunătăţiri ale climatului de afaceri, cu excepţia serviciilor, unde s-a observat o scădere de 1,5 puncte, până la -6,2 puncte.

"Din cauza ponderii mari a furnizorilor de servicii, această scădere are un impact relativ puternic asupra rezultatului de ansamblu în sectorul IMM-urilor", se subliniază în raport.

Indicele climatului de afaceri în comerţul cu ridicata a crescut cu 5,8 puncte, până la -24,9 puncte, în timp ce indicele din industria prelucrătoare a crescut cu 4,6 puncte, până la -16,6 puncte. Creşteri s-au înregistrat şi în construcţii, cu 2,3 puncte, până la -21,6 puncte, şi în comerţul cu amănuntul, de 1,7 puncte, până la -5,6 puncte.

Raportul de la KfW mai arată că "sectorul comerţului cu amănuntul este acum cel mai optimist sector economic", pe fondul creşterii salariilor nominale şi a scăderii inflaţiei.

Spre deosebire de IMM-uri, analiştii de la KfW caracterizează drept "dezamăgitor" climatul de afaceri la nivelul companiilor mari. Indicele agregat a scăzut cu 0,8 puncte, până la -18,2 puncte, în condiţiile unei scăderi semnificative a indicelui situaţiei curente, cu 3,5 puncte, până la -26,7 puncte. Indicele aşteptărilor a crescut cu 2 puncte, până la -10,3 puncte.

O influenţă mare au avut furnizorii de servicii şi firmele mari din sectorul comerţului cu amănuntul. În primul caz, indicele climatului de afaceri a scăzut cu 1,8 puncte, până la -23,8 puncte, în timp ce indicele climatului de afaceri la nivelul firmelor mari din comerţul cu amănuntul a scăzut cu 2,6 puncte, până la -15 puncte. Indicele climatului de afaceri din industria prelucrătoare a crescut cu 2,4 puncte, până la -17,5 puncte, iar în construcţii avansul a fost de 4,1 puncte, până la -4,9 puncte.

În aceste condiţii, analiştii de la KfW şi Ifo consideră perioada de criză a fost depăşită în mare parte, iar redresarea va continua pentru economia Germaniei în 2024, dar pe fondul unei creşteri slabe.

Estimările din raport arată că Produsul Intern Brut al celei mai mari economii din zona euro va creştere cu 0,3% în 2024 şi cu 1,2% în 2025.

Menţinerea dinamicii economice pozitive este condiţionată, însă, de abordarea unor probleme structurale importante, cum sunt deficitul de personal calificat şi modul în care evoluează tranziţia energetică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deutschland ist kaput,poate Rheinmetall și puțin Adidas și Daimler mai țin sus ștacheta,dar avalanșa morților e mare:Wirecard,Uniper,Lufthansa ,Bayer,Continental și multe,multe altele.

    Germania depinde de gazul lichefiat din Norvegia sau SUA. 

    Germania,o palidă,tristă amintire.

    Ukraine ùber alles. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb