KfW: Semne de primăvară pentru climatul de afaceri din Germania

Călin Rechea
Internaţional / 3 aprilie 2024

Călin Rechea

Barometrul KfW-Ifo din luna martie 2024 vine cu veşti bune pentru economia Germaniei. Raportul lunar al băncii de investiţii şi dezvoltare deţinută de statul german, realizat împreună cu Institutul Ifo, arată o îmbunătăţire semnificativă a climatului de afaceri, atât la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii, cât şi la nivelul companiilor mari.

Indicele climatului de afaceri pentru IMM-uri a crescut cu 4,9 puncte în martie 2024, până la -16,8 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni, iar pentru companiile mari avansul a fost de 7,1 puncte, până la -19,7 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni (vezi graficul).

KfW: Semne de primăvară pentru climatul de afaceri din Germania

Nivelul indicelui este interpretat prin raportarea la valoarea zero, care reprezintă "media pe termen lung neutră din punct de vedere economic", o medie determinată pentru perioada care începe în ianuarie 2005.

După patru scăderi consecutive, indicele situaţiei curente pentru IMM-uri a înregistrat o creştere lunară de 2,1, până la -14,3 puncte, în timp ce indicele aşteptărilor a crescut cu 7,3 puncte, până la -19,3 puncte, o valoare aflată încă "mult sub media pe termen lung", după cum se subliniază în raport.

Îmbunătăţiri ale situaţiei s-au observat în toate sectoarele economiei, dar mai ales la nivelul IMM-urilor din comerţul cu ridicata şi comerţul cu amănuntul.

Conform raportului, "acest lucru ar putea reflecta adaptarea la dificultăţile de livrare cauzate de atacurile rebelilor Houthi din Marea Roşie, însă este probabil să reflecte o revigorare a consumului privat".

Indicele climatului de afaceri a înregistrat o creştere semnificativă şi pentru sectorul serviciilor, de 4,6 puncte, până la -8,5 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele 9 luni, iar pentru industria prelucrătoare avansul a fost de 3,4 puncte, până la -24,1 puncte.

Pesimismul se menţine la nivelul IMM-urilor din sectorul construcţiilor, în condiţiile în care acestea se confruntă cu "un colaps al cererii de construcţii rezidenţiale din cauza dobânzilor mari şi a costurilor ridicate".

La nivelul companiilor mari, indicele climatului de afaceri a crescut puternic pentru cele din sectorul retail, cu 12,8 puncte, până la -11,9 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni.

În industria prelucrătoare s-a înregistrat o creştere semnificativă a indicelui aşteptărilor pentru exporturi, până la -4,2 puncte, de la -13,1 puncte în luna precedentă.

Raportul de la KfW-Ifo mai arată că s-a reluat tendinţa de scădere a aşteptărilor privind evoluţia preţurilor de vânzare, atât pentru IMM-uri cât şi pentru companiile mari. Valorile apropiate de zero arată "o normalizare a inflaţiei".

Pe de altă parte, s-au îmbunătăţit semnificativ aşteptările privind creşterea numărului de angajaţi, în special la nivelul companiilor mari.

"Mult aşteptata primăvară economică pare să fie, în sfârşit, aici", este concluzia barometrului lunar KfW-Ifo, unde se accentuează faptul că avansul salariilor reale a transformat consumul privat într-un motor al economiei.

Deşi majoritatea indicatorilor pentru industria prelucrătoare arată încă o tendinţă negativă, există speranţe de revenire a cererii externe şi de îmbunătăţire a situaţiei pe fondul perspectivelor de relaxare a politicii monetare.

BCE poate trece la relaxarea monetară doar dacă se menţine tendinţa de scădere a inflaţiei, care "este dificilă cu o creştere mare a salariilor", după cum se mai avertizează în raport.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum asa "nimic nu (mai) e putred in statul vecin Danemarcei":-)? Pana si Hamlet e contrariat...o fi vorba de sarbatoarea Pastelui si "schimbarea la fata":-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb