Kilowat: 8 din 10 persoane care vor să fie beneficiari Casa Verde nu ştiu ce documente sunt necesare pentru a se înscrie în program

F.D.
Miscellanea / 2 septembrie

Kilowat: 8 din 10 persoane care vor să fie beneficiari Casa Verde nu ştiu ce documente sunt necesare pentru a se înscrie în program

Aproape 80% dintre românii interesaţi să devină beneficiari Casa Verde pentru a scăpa de grija facturilor la energie nu ştiu de ce acte au nevoie pentru a se înscrie în program şi a fi eligibili pentru finanţare, arată datele interne Kilowat, una dintre principalele firme de sisteme fotovoltaice din România. Mai mult, o parte importantă dintre români nu au acces la Internet sau nu ştiu să folosească aplicaţia de înscriere, ratând astfel şansa de a beneficia de finanţarea pentru panouri solare.

În ultimii ani, Kilowat a instalat panouri solare pentru peste 3.000 de beneficiari Casa Verde, din care peste 2.000 în sesiunea 2023. În fiecare an, în mod constant, românii apelează la companie pentru a obţine informaţii esenţiale despre sesiunea din anul respectiv, cele mai multe persoane dorind să afle ce documente trebuie să pregătească pentru înscriere.

"În ultimele luni, mii de persoane ne-au contactat pentru a solicita informaţii despre programul Casa Verde 2024. În 60% din cazuri, au întrebat când începe programul, în aproape 80% din cazuri ce documente sunt necesare pentru înscriere, iar în 40% din cazuri au întrebat dacă înscrierea poate fi făcută de compania noastră, deoarece o parte din ei nu au acces la Internet sau nu ştiu să folosească aplicaţia de înscriere. Din aceste cauze, mulţi români nu reuşesc să se înscrie în programul Casa Verde. Încă există confuzie legat de documentele şi procesele necesare înscrierii în programul Casa Verde, iar pentru a-i ajuta vom lansa, începând cu această săptămână, o serie de sesiuni de informare, online, un webinar gratuit, prin care aducem clarificări şi răspundem întrebărilor viitorilor beneficiari. Românii doresc să devină independenţi energetic şi să scape de grija facturilor, având în vedere scumpirile din ultima vreme şi cele anunţate pentru următoarea perioadă. Şi, astfel, suntem pregătiţi să îi ajutăm cu detaliile pe care trebuie să le ştie pentru a aplica pentru finanţare", explică Albert Soare, fondator Kilowat.

Acte necesare pentru înscrierea în programul Casa Verde 2024

Înscrierile în sesiunea Casa Verde 2024 încep pe 27 septembrie şi au loc pe site-ul AFM, conform Ministerului Mediului, sesiunea de anul acesta având un buget record de 2 miliarde de lei şi o finanţare per beneficiar eligibil de 30.000 de lei pentru panouri solare şi baterii de stocare a energiei.

Reprezentanţii Kilowat recomandă pregătirea chiar din acest moment a documentelor necesare pentru înscrierea în program. Cel mai important de ştiut este că, pentru a fi eligibili pentru finanţare, numai proprietarii locuinţei se pot înscrie şi aceştia nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat.

Concret, pentru a se înscrie şi a fi eligibili în programul Casa verde, aplicanţii trebuie să aibă următoarele documente:

Cerere de înscriere în program - completată cu datele necesare (va fi disponibilă odată ce va fi publicat ghidul de înscriere în sesiunea 2024)

Act de identitate al solicitantului (proprietar al locuinţei)

Certificat de atestare fiscală, obţinut de la ANAF - dovada că solicitantul nu are datorii la bugetul de stat; se obţine de la ANAF din judeţul solicitantului, iar pentru cei care deţin semnătură electronică documentul se poate obţine de pe site-ul ANAF, accesând SPV - persoane fizice, se poate crea cont şi fără semnătură electronică urmând paşii prezentaţi în ghidul de pe site-ul instituţiei

Certificat de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale - DITL - dovada faptului că nu sunt datorii la bugetul local; se solicită la direcţia taxe şi impozite, completând cererea pentru obţinerea certificatului de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale, iar documentul se eliberează pe loc

Extras de carte funciară - ANCPI - se poate obţine online de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliara (www.ancpi.ro) sau fizic la instituţie; extrasul de Carte Funciară nu trebuie să fie mai vechi de 60 de zile, iar din acesta trebuie să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcţie deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanţarea

Casa Verde 2024 - finanţare nouă, neclarităţi noi şi riscuri mai mari

Programul Casa Verde 2024 vine cu o noutate, şi anume finanţarea bateriilor de stocare a energiei, ceea ce atrage diverse întrebări şi nevoia de informaţii şi detalii pe care aplicanţii trebuie să le cunoască. Astfel, românii pot afla gratuit tot ce trebuie să ştie despre cum să obţină finanţare prin Casa Verde 2024, de la noutăţi, la criterii de eligibilitate, situaţii neprevăzute şi cum pot fi rezolvate, detalii despre baterii, invertor şi panouri fotovoltaice, detalii despre cum se va desfăşura întreg procesul de la înscriere la a fi independent energetic, într-un ghid complet, o serie de webinarii desfăşurate online începând din 4 septembrie, ora 19:00, pe Kilowat.ro. În cadrul sesiunii live, participanţii află şi ce aşteptări să aibă sau să nu aibă privind Casa Verde şi instalarea panourilor solare şi a bateriilor şi vor primi răspunsuri la întrebările lor despre cum vor scăpa de grija facturilor la energie.

Cum prin Casa Verde 2024 sunt finanţate şi bateriile de stocare a energiei, beneficiarii care îşi doresc autonomie energetică completă au o responsabilitate majoră - alegerea unor baterii adecvate şi colaborarea cu instalatori autorizaţi de ANRE pentru a evita riscuri severe.

Utilizarea unor acumulatori deficitari sau instalarea necorespunzătoare a acestora poate duce la reducerea capacităţii de stocare a energiei cu peste 50%, la funcţionarea deficitară a întregului sistem fotovoltaic sau chiar la incendii. Mai mult, alegerea este cu atât mai importantă cu cât finanţarea prin programul Casa Verde este permisă o singură dată pentru beneficiari.

"La cea mai mică eroare de montaj, bateriile îşi pot pierde peste 50% din capacitatea de stocare, astfel că investiţia iniţială şi contribuţia beneficiarilor devin practic inutile. Recomandarea noastră este ca românii care îşi doresc să scape de grija facturilor la energie să acţioneze responsabil şi să lucreze doar cu instalatori autorizaţi, care au în stoc echipamente omologate. Dacă nu sunt setate corect, bateriile se pot deteriora rapid. În loc să funcţioneze 10 ani sau 20 de ani cât au garanţie, se pot defecta în doar câteva zile. Mai mult decât atât, dacă nu sunt instalate şi exploatate corect, îşi pierd foarte repede puterea, o simplă eroare putând să scadă capacitatea de stocare. Dacă bateriile nu funcţionează corect, sistemul fotovoltaic îşi pierde practic jumătate din utilitate. Deja nu mai putem vorbi de independenţă energetică sau facturi zero la curent. Iar acest lucru e cu atât mai riscant cu cât, conform legii, o persoană poate beneficia o singură dată de un astfel de program de finanţare. Altfel spus, Casa Verde este unica noastră şansă de a nu plăti minim 7.000-10.000 de euro pe un sistem fotovoltaic complet", explică Albert Soare, fondator Kilowat.

Aşadar, Casa Verde 2024 vine cu un mare beneficiu, dar cu o responsabilitate majoră pentru beneficiari: alegerea bateriilor potrivite şi a instalatorilor pricepuţi.

Beneficiile utilizării bateriilor vor avea efecte maxime în viitor, subliniază specialiştii Kilowat, mai ales atunci când va fi eliminată plafonarea preţului la energie şi când preţul la energie va fi mai mare în anumite ore din zi, când consumul este mai mare, adică seara sau anumite ore de vârf. În acest caz, bateriile de stocare vor deveni de interes pentru obţinerea independenţei energetice şi de către românii care nu le folosesc sau nu au sisteme fotovoltaice pe case.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb