Kings of war

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 2 noiembrie 2009

Kings of war

Boc nu-şi face bagajele.

Boc face Bugetul.

Cu Pogea.

Ultima găselniţă a politicianului român este că nu avem nevoie de vreun Guvern.

Putem avea trei guverne, sau putem să nu avem niciunul.

Tot aia e.

La începutul crizei politice, nu-mi puteam imagina că un guvern demis ar putea guverna, în continuare, la infinit.

Ei bine, se poate!

Caracterul de muritor al omului care este ministru, nu împiedică infinitatea guvernării unui cabinet demis; n-ai decât, pe măsură ce se nasc alţii, să-i înlocuieşti pe cei chemaţi la ceruri, unul câte unul.

Sau pe toţi odată.

Fiind un guvern demis, îi poţi înlocui, fără să mai treci pe la Parlament.

Nu, un guvern demis nu are mai puţine atribuţii decât un guvern valid; dimpotrivă, are posibilităţi mai multe şi libertăţi mai largi.

Imaginaţi-vă că, de exemplu, Berceanu se oftică la vreo prostie de-a lui Boc şi-şi dă demisia (atenţie! îşi dă demisia din funcţia de "miniştrii" -da, la plural!; şi nu numai atât - dar, îşi dă demisia dintr-o funcţie din care este deja demis!).

Nici o problemă.

Este înlocuit în aceeaşi secundă.

Sunt două metode; fie aduci pe altul, pur şi simplu (ce treabă mai are Parlamentul cu asta?!); fie îi dai Elenei Udrea minis­terele transporturilor şi agriculturii,pe lângă cele ale turismului şi mediului (ce mare scofală să fii ministru la patru ministere?!).

Criza politică ne face să descoperim Constituţia.

Şmecheriile astea sunt constituţionale.

Constituţia nu interzice absurdul.

Constituţia nu-i interzice lui Mircea Geoană ca, după ce se întâlneşte cu delegaţia FMI, să declare că va trebui să găsim procedura juridică prin care guvernul demis să înainteze, totuşi, Parlamentului, proiectul de Buget pe 2010.

Ştiţi de ce îi zice Iliescu "prostănacule"?

Pentru că omul nu-şi pricepe propriile declaraţii.

Adică, întâi îl dai afară pe Boc şi acum îl chemi înapoi să-ţi facă legea fundamentală a guvernării pe anul următor?!

"Prostănacule"!

Ce trebuie să găsiţi?

Procedura juridică?!

Nu băieţică!

Mai întâi, târăşte-te mătăluţă la picioarele lui Boc (nu cred să existe umilinţă mai mare pe lumea asta; la picioarele oricui, dar la picioarele lui Boc, cred că nici măcar un câine nu s-ar putea târî).

Hai, spune: "Iartă-mă, nene!"

Pentru că Boc, micul robot din bucătăria prezidenţială ("Robocul" lui Traian), are procedura juridică, în timp ce mătăluţă doar te gândeşti c-ar trebui s-o cauţi.

Deja a aplicat-o pentru Legea răs­punderii fiscale, pe care a băgat-o în Parlament, după ce a fost demis Guvernul.

Miniştrii săi care sunt şi parlamentari îşi însuşesc legile şi le aduc în Parlament, ca iniţiative legislative proprii. Asta-i procedura.

Da, este absurd.

Dar este constituţional.

Chestia cu FMI-ul l-a pleoştit pe Mircea Geoană, dar nu şi pe "frumosul" Crin Antonescu (aşa a fost numit, la Reşita).

Deşi preşedinte al liberalilor, frumosul Crin nu le are pe astea cu finanţele (finanţele sunt domeniul predilect al liberalilor, prin tradiţie). În legătură cu FMI-ul, pe frumosul Crin, eventual, îl preocupă unde sunt banii. Ca şi când n-ar şti că partea cea mai mare s-a dus la Banca Naţională, ca să susţină cursul monedei.

Probabil că nu ştie.

Dacă s-ar fi priceput, cât de cât, atunci şi-ar fi dat seama, probabil, ce gafă enormă reprezintă promovarea lui Bogdan Olteanu ca viceguvernator în Banca Naţională.

Frumosul Crin îşi ia nepriceperea drept virtute: "Varujan, ia vino tu şi vorbeşte, că eu nu mă pricep la Bursă!", i-a cerut el liberalului Varujan Vosganian, la deschiderea festivă a sesiunii de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti, unde frumosul Crin era invitatul de onoare.

Frumos, dar frustrat.

Antonescu este frustrat că, deja, a pierdut alegerile (mă rog, alegerile aşa cum le înţelege el -în sondaje şi la televizor).

Pentru intrarea în turul al doilea al prezidenţialelor, mogulii media mizează pe Geoană. Pentru că Băsescu şi l-a ales pe Geoană drept adversar şi ignoră atacurile venite de la ceilalţi contracandidaţi (ca să lase portiţa deschisă alegătorilor acelora să-l voteze pe el în turul al doilea).

Eficienţa lui Antonescu s-a înjumătăţit.

Acum trebuie să-i atace, concomitent şi pe Băsescu, dar şi (mai ales) pe Geoană. Ba, chiar, trebuie să-i atace şi pe mogulii media şi să acuze manipularea media şi manipularea prin sondaje, care până acum îi convenea.

Frumosul Crin nu mai are aer, săracu".

Şi-a tras un sondaj care îl dă drept învingător în faţa lui Geoană, în primul tur.

S-a prezentat la Oradea, aşa: "Eu, din vârful ierarhiei politice, am venit să vă dau curaj!"

Bine că nu-l are drept şef pe Iliescu, că precis că l-ar fi făcut "tâmpiţel".

Cu o sută cincizeci de ani în urmă, în corespondenţa cu Engels, Marx aprecia că aceia care se prezintă cu un astfel de discurs sunt nişte mârlani.

Antonescu este absolvent al facultăţii de filosofie.

Probabil că nici pe astea nu le are.

În schimb, FMI-ul este adevăratul agent electoral al "bătrânului mafiot" Băsescu (aşa l-a numit, mai nou, fosta lui purtătoare de cuvânt, care, altădată, îi înălţa osanale).

Când vede mândreţea de FMI, lui Băsescu îi creşte rânza.

"Vom vedea...", răspundea Băses­cu ziariştilor care îl întrebau, sarcas­tic: "Vă închipuiţi că Parlamentul are să valideze Cabinetul Croitoru?!"

"Vom vedea..." - Băsescu a mârâit-o de două ori, şi nimeni nu înţelegea decât că "bătrânul mafiot" ameninţa, dar nimic altceva.

Acum înţelegem.

Prin Croitoru (fost angajat FMI),"bătrânul mafiot" şi-a angajat cei mai tari agenţi electorali imaginabili - FMI, Banca Mondială şi pe deasupra, şi Comisia Europeană.

Na-vă!

S-o ţineţi minte!

A fost de ajuns să ne facă o mică vizită, ca Geoană să se pleoştească şi "bătrânul Mafiot" să joace ţonţoroiul prin Palatul Cotroceni (desigur, la Antonescu, nu ţine poanta cu FMI, pentru că nu le are pe astea cu finanţele şi nu pricepe unde sunt banii, aşa că visează mai departe Reşiţa şi să meargă alături de frumoşii lumii).

Vreau să vă spun o poveste.

Este istorie pură, dar am uitat unde am citit-o.

Cred că pe la o mie şapte sute şi ceva, în America a sosit un transport de colonişti irlandezi - catolici şi protestanţi.

Au fost cu toţii de acord că, înainte de orice locuinţă, trebuie să construiască biserica. Dar au avut opinii diferite, unde: în deal, sau în vale?

S-a declanşat o controversă teologică care a durat zeci de zile. În frig, sub ploaie. Proviziile s-au terminat. Întâi au murit bătrânii de foame. Apoi copiii şi femeile. La sfârşit, erau morţi toţi.

Biserica nu s-a construit niciodată.

Repet, povestea nu este fantezie, ci fapt istoric.

Cam aşa arată şi povestea noastră.

Suntem antrenaţi într-o controversă electorală, de politicieni care nu ne reprezintă nicidecum interesele. Suntem pe cale ca, realmente, să suferim de foame.

Într-un fel, norocul nostru este că există FMI.

În definitiv, legile pe care le cere politicienilor sunt în favoarea noastră.

Fără FMI, credeţi că mai pupam noi Buget, anul ăsta?

Perfecta coordonare dintre Parlament, Guvern şi Preşedinte

Sindicatul financiar care ne împrumută (Comisia Europeană, Banca Mondială şi FMI), ne condiţionează acordarea banilor, pe mai departe, de promulgarea a patru legi:

1.Legea responsabilităţii fiscale;

2.Legea pensiilor;

3.Legea Bugetului;

4.Legea salarizării unice.

Ca să ne putem trage banii, ele ar trebui să apară în Monitorul Oficial înainte de 10 decembrie, când şi-a programat FMI următoarea vizită.

Legea responsabilităţii fiscale a fost depusă în Parlament pe 22 octombrie, conform declaraţiilor premierului demis, care a precizat că şi-au însuşit-o ca iniţiativă legislativă câţiva parlamentari.

Emil Boc a declarat că, anterior, depusese Legea pensiilor şi că lucrează la Bugetul pe 2010, împreună cu Gheorghe Pogea (ministrul de finanţe demis şi în acelaşi timp propus de Cabinetul Croitoru , dar respins la audierile din Comisiile parlamentare).

Dacă adoptarea primelor trei legi nu prezintă decât ciudăţenia prin care Parlamentul va înghiţi (foarte, foarte probabil) legile Guvernului pe care tocmai l-a demis, la adoptarea celei de a patra ne întâlnim cu o poveste de un absurd apoteotic.

Legea salarizării unice se află la Curtea Constituţională, pentru că face parte din pachetul legislativ pe care Guvernul Boc îşi asumase răspunderea, ocazie cu care a fost trântit de Parlament.

Cu laşitatea sa politică notorie, Curtea Constituţională nu a vrut să se pronunţe pe timpul campaniei electorale, ca să nu se interpreteze că ar ţine partea nici lui Geoană, Antonescu &co., nici lui Băsescu, aşa că a amânat pronunţarea până după alegeri, pe 9 decembrie.

Va fi într-o miercuri.

Pentru ca joi să o prezentăm drept adoptată delegaţiei FMI, va trebui ca Legea să fie declarată drept constituţională, iar pronunţarea Curţii să aibă loc în zori: la prînz, va trebui trecută prin Plenul Parlamentului; seara, ar trebui promulgată de Băsescu; miercuri spre joi, ar fi noapte albă la tipografia Monitorului Oficial. (Ce ne-am face dacă muncitorii tipografi ar fi în grevă, chiar atunci? Sunt convins că ar putea obţine, instantaneu, o creştere salarială de 5000%).

Tranşa pe care o negociem la 10 decembrie este de 1,5 miliarde de euro.

Ne va ajunge pentru o lună, dacă luăm în considerare că ritmul în care ne împrumutăm este de 55 de milioane de euro pe zi.

Foame mare!

Credeţi că parlamentarii, guvernanţii, preşedintele şi Monitorul Oficial se vor putea coordona astfel ca joi, 10 decembrie, să avem cele patru legi pe masa FMI-ului?

Eu cred că da.

Avem antrenament.

În timpul lui Ceauşescu s-ar fi făcut.

Ce s-a întâmplat cu banii?

Crin Antonescu le-a cerut preşedintelui Traian Băsescu şi preşedintelui PSD, Mircea Geoană, să spună ce a făcut "Guvernul Băsescu - Geoană" cu împrumutul primit până acum de la FMI.

"Vrem să ştim ce s-a întâmplat cu banii pe care FMI i-a dat până acum Guvernului Băsescu - Geoană când era întreg. Unde sunt miliardele de euro pe care noi trebuie să îi plătim şi dânşii le-au încasat? În investiţii nu-i vedem, în pensii nu-i vedem, în salarii nu-i vedem, nu-i vedem nicăieri. Probabil că Guvernul ştie unde sunt, cu siguranţă preşedintele ştie unde sunt şi e cazul să ne spună şi nouă. Altfel, convingerea mea este că domnul Băsescu blochează România în criză, dorind cu orice preţ să păstreze un guvern personal al domniei sale, deoarece nu vrea ca până la alegeri să se descopere gestiunea Guvernului Boc. În momentul în care un nou guvern ar intra în funcţiune şi la Ministerul Finanţelor s-ar face o predare primire de gestiune, cu acea ocazie ar putea ieşi la iveală lucruri pe care nu le ştim", a mai spus Antonescu.

Îi sugerăm domnului Crin Antonescu să afle mai iute şi mai simplu ce s-a întâmplat cu banii de la FMI.

Să-l întrebe pe viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

Olteanu ştie.

Sigur.

Geoană: Vreau să propun majorităţii parlamentare de 65% să lucreze împreună bugetul pe 2010

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, la Târgu Bujor, în judeţul Galaţi, că intenţionează să propună majorităţii parlamentare de 65% să lucreze împreună bugetul pe 2010.

Domnia sa a spus, citat de NewsIn: "În ultimii cinci ani, au fost la guvernare PNL, PD-L, UDMR şi, în ultimele nouă luni, şi PSD. De aceea vreau să fac un apel ca discutarea şi aprobarea bugetului să fie scoase în afara competiţiei electorale prezidenţiale. Şi noi am avut o vină şi alţii au avut o vină şi vreau să propun majorităţii parlamentare de 65% să lucreze împreună bugetul pe 2010".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Aveti o abordare originala asupra problemei.

    Si totusi nu propuneti si o solutie pentru ca aceasta critica, de altfel interesanta, sa fie si constructiva. 

    Eu nu cred ca ajutorul vine de undeva din afara, ar fi mult prea naiv.  

    Toti suntem vinovati pentru ceea ce se intampla, dar preferam sa aruncam responsabilitatea pe cativa. 

    Refuz sa cred ca totul este negru! De ce va limitati in a umple sufletele oamenilor cu amaraciune, cand puteti sa faceti mai mult? Unde este speranta?

    Iubesc Romania! As avea multe motive sa-mi sustin pozitia. Totusi o sa spun doar ca iubesc Romania pentru ca, asemenea unui copil neputincios, are nevoie de iubire. 

    1. Multumesc pentru opinie! Dar,eu,unul,cred altceva : nu,nu sintem vinovati cu totii,ci numai unii - acesti lacrimosi "Regi ai razboiului" cu armatele lor lacome.Noi,cei care muncim de zece ori mai mult si de zece ori mai bine decit inaintea crizei si care nu stim,totusi, daca slujbele noastre vor supravietui razboiului lor,nu,noi nu sintem nicidecum vinovati.Nu este totul negru ; milioane de cetateni isi vad de treaba,cu sirguinta,deseori cu talent,harnicie si (vorba dumneavoastra) cu dragoste,in pofida unei organizari dezastruase.Nu critica asupra organizatorilor ne umple sufletele de amaraciune,ci situatia creata de razboiul lor electoral.

      Solutie constructiva? 

      Exista,uneori,i n viata,situatii atit de grave,incit notiunea de "solutie constructiva" este echivalenta cu notiunea de "mica smecherie" Ce solutie constructiva au avut la indemina copiii irlandezilor fanatici din poveste? 

      Oricum,Romania va iesi mototolita rau,terfelita (deja,nu se mai conduce singura),dar romanii nu vor pieri.

      Romanii pot regenera Romania. 

      Imprumutul FMI nu este ajutor la fel cum o banca nu ajuta oameni ci face afaceri. Este normal ca acesti oameni sa se asigure ca-si vor primii banii inapoi. Acest control intradevar ne-ar putea ajuta fie si prin faptul ca ar duce la o crestere a veniturilor tarii prin eficientizarea activitatii.

    functia de "ministri" se scrie cu un singur i.

    1. Am folosit pluralul articulat,cu alta semnificatie decit pluralul nearticulat ; este diferenta dintre "ministru" si "ministrul".Dar,daca acesta este singurul defect pe care l-ati gasit articolului,atunci sint magulit.Multumesc!

    Dle Make, spuneti-mi va rog, cand s-or mai scoroji/rugini, cum o sa li se spuna in loc de prostanel si/sau tampitel ?? Vom avea adjective pe masura ?? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb