Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, Legea privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative (FIA) cea care, printre altele, prevede eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri situat în prezent la 5%.
La finele lunii noiembrie, proiectul de lege fusese aprobat de Camera Deputaţilor după ce, în septembrie, legea trecuse de Senat.
Acum urmează ca Legea FIA să fie publicată în Monitorul Oficial, iar SIF-urile şi alte entităţi ce intră sub incidenţa sa trebuie să se conformeze noilor reglementări după şase luni de la intrarea în vigoare a legii.
Potrivit analiştilor, existenţa pragului de deţinere la SIF-uri nu mai reprezintă în acest moment decât o frână atât în ceea ce priveşte evoluţia acţiunilor acestor societăţi cât şi în calea dezvoltării pieţei noastre în ansamblu.
Introducerea unui prag de deţinere la SIF-uri a fost aprobată în 1997 chiar de acţionarii societăţilor de investiţii financiare, când a fost fixată o limită de 0,1% din capitalul social.
Argumentul principal pentru introducerea şi, ulterior, menţinerea limitărilor a fost că, în condiţiile unui acţionariat foarte numeros şi dispersat, ar fi fost relativ uşor ca anumite persoane să acapareze poziţii de control cu o mică fracţiune din capitalul total şi apoi să administreze societăţile doar în favoarea unor grupuri restrânse de interese.
În anul 2005, a fost aprobată prin ordonanţă modificarea pragului, de la 0,1% la 1%, pentru ca un an mai târziu să se decidă ca limita de 1% să se aplice şi grupurilor de investitori care acţionează în mod concertat.
La finalul anului 2011, Camera Deputaţilor a aprobat proiectul legislativ pentru creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul acţiunilor emise de fiecare societate.
1. Vai...
(mesaj trimis de Anonymous în data de 20.12.2019, 18:11)
Vai Mihai, Tudor is Mircea ...veți ajunge pensionari cu procese de lux !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2019, 19:10)
Stai sa intre efectiv in vigoare legea si pe urma vedem cum sunt schimbati astia
1.2. Cum sa plece? (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 20.12.2019, 20:00)
Cu fărașul și matura! Altfel nu pleacă ăștia nici la 100 de ani... ei sunt mohicani investițiilor !
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de mulea în data de 21.12.2019, 09:11)
"Potrivit analiştilor, existenţa pragului de deţinere la SIF-uri nu mai reprezintă în acest moment decât o frână atât în ceea ce priveşte evoluţia acţiunilor acestor societăţi cât şi în calea dezvoltării pieţei noastre în ansamblu." Nostradamus nu scria mai bine, ce mai fericre Doamne. Lichidarea si plata implicita a turor actionarilor prapaditi era o solutie morala, plata comisioanelor cate administratori la infinit nu este decat o semechrie de tip comunist. In aceasta ciorba balcanica condimentata cu ardei de luisiana zis investment company", intersele actionarilor versus administratori au fost si vor rame contrare. Hai sictir, tradatorilor
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Eli în data de 21.12.2019, 13:19)
Cand intra in vigoare legea...?
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2019, 13:29)
6 luni de la data publicarii in MO