KLAUS IOHANNIS ACUZĂ "GĂŞTILE" DIN PSD Remanierea guvernului Dăncilă, respinsă oficial

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 16 mai 2019

Remanierea guvernului Dăncilă, respinsă oficial

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, ieri, premierului Viorica Dăncilă, scrisorile oficiale prin care arată motivele pentru care nu este de acord cu remanierea guvernului, solicitată la mijlocul lunii aprilie.

Klaus Iohannis a declarat: "Înainte de sfintele sărbători de Paşti, mi-au propus PSD-iştii o remaniere a acestui guvern, nu pentru a face guvernarea mai bună, nu vă faceţi iluzii. S-au certat ei între ei, găştile, acolo în interiorul PSD, şi au venit cu trei propuneri, persoanele propuse, Nicolicea, Florea şi Brăiloiu. Şi le-am spus atunci că nu sunt de acord cu aceas-tă remaniere, fiindcă nu aduce nimic nou, nu aduce nimic bun şi nu este făcută pentru a guverna mai bine. Astăzi(n.r. - ieri) le-am dat PSD-iştilor refuzul meu şi în scris, ca să înţeleagă mai bine că nu sunt de acord cu această remaniere".

În scrisorile trimise de preşedintele ţării către şeful Guvernului se arată că atât Eugen Nicolicea, cât şi Oana Florea şi Tit-Liviu Brăiloiu nu deţin experienţa necesară gestionării ministerelor pentru care au fost propuşi - Justiţiei, Fondurilor Europene şi respectiv Românilor de Pretutindeni.

Iohannis îi solicită premierului Viorica Dăncilă, în conformitate cu dispoziţiile art. 85 alin. (2) din Constituţie şi ţinând seama de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, înaintarea altor propuneri pentru funcţiile vacante de miniştri, care, pe lângă respectarea condiţiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă şi cerinţelor referitoa-re la "pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experienţa în materie, instruirea şi aptitudinile pentru funcţia în domeniu, reputaţia neştirbită şi moralitatea".

Klaus Iohannis a vorbit şi despre modul în care actuala coaliţie PSD-ALDE înţelege să guverneze şi să legifereze. Preşedintele susţine că avem cea mai slabă guvernare de după Revoluţie, deoarece nu a fost construită nicio autostradă şi nu a fost ridicat niciun spital. În opinia lui Iohannis, PSD s-a ocupat doar de modificarea legilor justiţiei, a Codului penal şi Codului de procedură penală, unde "au lucrat mult şi prost".

Domnia sa a arătat că, în ultimii doi ani şi jumătate, PSD a lucrat doar pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de justiţie, demonstrând astfel că pentru social-democraţi este mai important binele şefului de partid decât binele cetăţenilor. Klaus Iohannis a spus că acest lucru a afectat relaţiile europene ale PSD, care este o formaţiune politică izolată în Uniunea Europeană. Din cauza aceasta, preşedintele ţării susţine că PSD are impresia că nici România nu mai trebuie să fie aproape de UE. El consideră că proas-ta guvernare se vede şi din faptul că Executivul încearcă prin ordonanţe de urgenţă să creeze impresia că lucrează pentru cetăţeni, dar apelarea la acest tip de acte normative înseamnă o lipsă de soluţii.

În expunerea sa, Klaus Iohannis s-a referit şi la temele propuse pentru referendumul din 26 mai. Preşedintele a declarat: "Prima temă: justiţia. Aştept să spună cetăţenii că nu sunt de acord cu politicienii corupţi, în sensul că Da, suntem de acord cu interzicerea amnistierii pentru faptele de corupţie. A doua întrebare: Da, suntem de acord să se interzică ordonanţele de urgenţă în domeniul justiţiei şi politicii penale".

Klaus Iohannis a mai spus că în 26 mai cetăţenii pot decide viitorul ţării, deoarece ambele scrutine - europarlamentarele şi referendumul - sunt despre viitorul european al României. Domnia sa a spus că în democraţie lucrurile în politică se schimbă doar prin votul cetăţenilor şi i-a îndemnat pe aceştia să iasă la vot în 26 mai.

După decizia preşedintelui Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă a declarat: "Motivarea respingerii remanierii trebuia să fie pe legalitate şi nu pe oportunitate. Oportunitatea aparţine prim-ministrului, care îşi asumă buna func-ţionare a Guvernului şi implicaţiile pe care le presupune acest lucru. Cred că preşedintele trebuie să înţeleagă că fiecare avem anumite atribuţii şi trebuie să ne încadrăm în acestea".

Referitor la o eventuală restructurare în Parlament a cabinetului său, Viorica Dăncilă a spus că o decizie legată de viitoarea structură a guvernului va fi luată în următoarea reuniune a Comitetului Executiv Naţional al PSD, dar opţiunea sa referitoare la remaniere cel mai probabil nu va fi schimbată.

Aflată în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, în judeţul Prahova, Dăncilă a precizat: "Pentru mine, acum este important să merg în mijlocul oamenilor, astfel încât guvernarea să se plieze pe cerinţele oamenilor, să merg să văd stadiul realizării lucrărilor din fonduri europene şi din fonduri guvernamentale. Dar nu cred că o să-mi schimb opţiunea în privinţa remanierii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb