Aderarea României la zona euro în 2019 este exclusă, a spus, ieri, preşedintele Klaus Iohannis, precizând că o aderare care se produce prea repede poate fi în detrimentul economiei româneşti.
Domnia sa a menţionat: "Iniţial s-a vehiculat ca termen de integrare în zona euro anul 2019. A fost un termen înaintat atunci prea optimist, aş spune chiar nerealist. 2019 este exclus pentru noi, dar România are în continuare acest obiectiv strategic de aderare la zona euro. Când se va întâmpla acest lucru trebuie să stabilească în primul rând specialiştii care pot evalua în ce măsură România îndeplineşte criteriile, în ce măsură e realmente pregătită economia românească, pentru că o aderare care se produce prea repede poate să fie în detrimentul economiei româneşti şi acest lucru evident că nu e de dorit".
El a precizat că România nu are o ţintă fixată pentru intrarea în zona euro.
Anul trecut, în septembrie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că ţinta de adoptare a monedei europene în 2019 nu mai este fezabilă, întrucât România ar trebui să intre în anticamera zonei euro cel târziu în iunie 2016, şi este necesară o foaie de parcurs agreată la nivel naţional, înainte de a stabili data aderării.
Şeful BNR a punctat că societatea românească trebuie să înţeleagă că aderarea la euro este un proces complicat, care presupune nu doar schimbarea monedei, ci schimbări în toate componentele societăţii, inclusiv în plan cultural.
În luna mai a acestui an, consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat că aderarea la zona euro trebuie să fie pentru România un proiect de ţară, întrucât este vorba de "o chestiune fundamentală" de a fi sau a nu fi în "nucleul" dur al Uniunii Europene, inclusiv din punct de vedere decizional.
"E în interesul vital, strategic, fundamental al României ca UE să se consolideze, nu să se slăbească. E în interesul fundamental al României ca UE să fie din ce în ce mai puternică, să poată depăşi momentele de criză cu care e confruntată. Tocmai de aceea acţionăm în sensul de a veni spre găsirea unor soluţii potrivite şi, chiar dacă uneori votăm împotriva unor propuneri, (...) nimeni nu poate să ne ia dreptul de a avea o opinie şi de a o susţine până la momentul în care se ia decizia la nivel european", a spus Orban, în cadrul unei dezbateri organizate cu ocazia Zilei Europei de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.
Consilierul prezidenţial a spus că interesul "vital, strategic" al României este ca Uniunea Europeană să se consolideze şi nu să slăbească. Orban a explicat că, deşi UE se află în faţa unei "provocări existenţiale", nu există alternativă la actuala construcţie europeană.
În opinia sa, principalul risc pentru UE îl constituie "tendinţele politice centrifugale, tentaţia unora de a spune că e mai bine în afara Uniunii", gesturi care nu fac decât să slăbească această construcţie.
1. Gresiti, domnule Presedinte
(mesaj trimis de The Brute în data de 16.09.2016, 00:43)
primul termen realist a fost anul 2015, pronuntat in toamna anului 2011. A venit anul 2012 care a inceput cu primavara domnului Ponta la Viena si s-a incheiat cu iarna domnului Isarescu la New York, acolo unde a mentionat ca termenul 2015 nu mai este de actualitate. Daca Dumneavoastra acum excludeti si anul 2019 inseamna ca nu ati inteles de ce romanii v-au ales Presedinte...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2016, 05:21)
Regret ca v-am votat!
Mare greseala am facut.
O corectez in decembrie.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2016, 06:18)
Doamneeeee!
De ce l-am votat?!
4. La Pastele Cailor aderam!
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2016, 06:19)
Cu doi pensionari in frunte pe care ii doare-n cot de tara.
Iohannis cam des iese acum la rampa, oare ca vin alegeri? Era cartita pana acum.
Noi vrem sa ne accepte ca colonie nu ca stat ca aia suntem.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2016, 10:39)
Accepta si ca co.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2016, 10:13)
Dar de ce va grabiti, micutilor? Va place la euro? Si grecilor le-a placut la euro. Vreti si voi ca-n Grecia? In Romania se poate ca-n Grecia, chiar si fara euro.
A zis si neamtu', in sfarsit, ceva util, iar voi, micutilor sariti pe el, nerabdatori sa dati faliment si voi si tara.
Ce ma bucur ca ati votat un prost drept presedinte! Ca Ponta, pana acum, ne baga-n euro, de plateam autobuzul cu cartofi si oua, sa manance RATB-istiii omleta cu cartofi prajiti la lemnele taiate din Cismigiu.
5.1. ne grabim, nene, ca nu suntem intelepti (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de The Brute în data de 16.09.2016, 11:04)
ca matale sa intelegem parabole daistea cu grecii.Noi suntem imbecili de felul nostru, punem botu numa la cancane. Auzischi ca domnul Gottschling pleca de la ERSTE? Cica din cauze familiale. Sau familiäre. Si doar i-am spus ca domnisoarele de la Chisinau nu sunt compatibile cu viata faniliara. I-am scris la domnul Treichl da aiba grija de subalterni atunci cand semneaza docomente. Ca nu poti sa spui ca mergi in delegatie la filiala Bucuresti si doamna vrand sa vada si dumneaei plus valoarea adusa de Thommy citeste rapoartele financiare si observa ca de fapt merge la Chisinau:-)
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2016, 11:34)
Cred ca situatia din Grecia este lipsita de confuzii chiar si pentru imbecili. Singura imbecilitate este sa privesti Grecia ca pe o parabola, iar nu drept viitorul Romaniei, in cazul ca adopta euro.
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 16.09.2016, 19:39)
Toti cretinii dau exemplul Greciei Muncitorii greci au cel putin de 3 ori salariul mai mare Pensia minima in GRECIA ESTE DE 500 EURO (2200 RON) CAND o sa ajungem la nivelul GRECIEI pot si dobitocii care ne conduc sa dea exemplul GRECIEI.
5.4. BA IMBY, lasa-l pe anonim in intelepciunea lui (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de The Brute în data de 16.09.2016, 22:19)
si priveste ce concordanta intre declaratiile domnului Iohannis si cele ale domnului Treichl. Exact atunci cand pleaca responsabilul pe risc din conducerea ERSTE GROUP vine si domnul Presedinte sa ne spuna ca este EXCLUS aderarea la zona EURO. Nu te impacienta este vorba doar pentru Moldova, acolo unde BCR isi are sediul, dupa cum se poate observa incepand cu anul 2011 pana in 2013, fapte confirmate prin semnatura domnului Gottschling , membru din ianuarie 2015 in Consiliul de Supraveghere BCR.