Situaţia epidemiologică de la nivel naţional, unde trendul de creştere a numărului de infectări se pare că va continua, nu este de natură să îl facă pe preşedintele Klaus Iohannis să decreteze starea de urgenţă şi să amâne astfel alegerile parlamentare programate de Guvern pentru 6 decembrie.
"O democraţie nu funcţionează fără alegeri. Însă este clar că, dacă numărul de cazuri creşte, campania electorală se va desfăşura în condiţii mai speciale decât la alegerile locale. Însă alegerile parlamentare trebuie să aibă loc. Nu putem să continuăm cu un Parlament fără puteri depline după 20 decembrie. (...) Nu cred că situaţia epidemiologică va fi mai bună în martie faţă de 6 decembrie. Trebuie să găsim o formă prin care facem campanie mai mult prin televizor, radio, online decât fizic şi să mergem la vot. Actul de votare în sine nu este mai periculos decât mersul după pâine. La alegerile locale, organizarea a fost bună şi lucrurile au fost bine controlate şi aşa va fi şi pe 6 decembrie la alegerile parlamentare", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului a spus că actualul număr ridicat de infectări cu Sars-Cov 2 nu are legătură cu desfăşurarea alegerilor locale, ci cu petrecerile organizate ilegal după încheierea scrutinului din 27 septembrie.
"Nu alegerile locale şi nu procesul electoral au dus la aceste creşteri", a precizat Klaus Iohannis care a arătat că alegerile parlamentare trebuie să aibă loc la 6 decembrie, deoarece în acest moment România se confruntă cu două pericole.
"Avem situaţii diferite. Sănătatea publică e ameninţată de Covid-19, iar politica românească e ameninţată de PSD. Sunt două pericole. După alegerile locale, e evident că această creştere a numărului de bolnavi ne îngrijorează mai mult decât alegerile care vor veni. Şi trebuie să luăm măsuri, pentru că lucrurile se vor complica odată cu venirea sezonului rece. Nu vrem să ne oprim undeva în mijlocul bolii, dar este clar că abordarea politică este una, iar abordarea publică în situaţie de pandemie trebuie să fie una aplicată, bazată pe măsurile impuse de experţi", a spus Klaus Iohannis.
Şeful statului nu ia în considerare proiectul de lege pentru amânarea alegerilor parlamentare depus de deputatul independent Adrian Dohotaru(fost USR) şi care va fi susţinut în procedură de urgenţă de PSD, după ce liderul aceleeaşi formaţiuni politice a anunţat recent că social-democraţii nu vor milita pentru amânare alegerilor decât dacă Guvernul scapă de sub control pandemia.
"Vedeţi, alegerile vor fi pe 6 decembrie. Ele sunt programate, pregătite, deja s-au depus candidaturi şi se merge mai departe. Mandatul Parlamentului nu poate fi prelungit prin lege, iar data alegerilor trebuie stabilită în aşa fel încât să fie o tranziţie rapidă de la încheierea unui mandat la începerea altuia. (...) Oricâte proiecte de legi ar depune pe masa Parlamentului, aceste lucruri nu sunt posibile. Parlamentul nu poate face acest lucru acum când suntem în plin proces pentru alegerile parlamentare", a spus Klaus Iohannis.
Referitor la actuala situaţie epidemiologică, preşedintele a spus că tendinţa actuală este una de creştere accelerată a ratei de infectări care duce la aglomerarea spitalelor şi a secţiilor ATI şi, implicit, la creşterea numărului deceselor din cauza Covid-19.
"În acest context, măsurile de restricţie sunt inevitabile. Cu cât le introducem mai repede şi le respectăm mai repede şi strict, cu atât ăşi vor produce mai repede efectele şi măsurile vor fi ridicate din nou. (...) Este o luptă în care avem cu toţii o mare responsabilitate. Oricât ne-am dori, situaţia epidemiologică nu ne permite reîntoarcerea la normalitatea pe care am avut-o înainte de izbucnirea pandemiei şi, cu cât creşte numărul de bolnavi, cu atât ne îndepărtăm de acest moment aşteptat. Ne aflăm într-un punct critic şi fiecare dintre noi avem de făcut o alegere fundamentală pentru viitorul nostru şi pentru sănătatea celor dragi. Să dăm dovadă de responsabilitate şi să respectăm cu stricteţe regulile care ne permit să respectăm sănătatea şi viaţa celorlalţi. Oricâte măsuri ar implement autorităţile, oricâte restricţii ar impune statul, ele îşi pierd din eficienţă dacă unii din semenii noştri refuză să participe la acest efort colectiv. (...) Un comportament raţional şi micile sacrificii pe care suntem chemaţi să le facem prin respectarea măsurilor de prevenţie pot salva viaţa semenilor noştri. Haideţi să dăm dovadă de solidaritate", a spus Klaus Iohannis.
Şeful statului a precizat că autorităţile vor continua să acţioneze local şi regional şi că "nu este nevoie să închidem toată ţara, ci doar judeţele sau localităţile cu un număr de focare semnificative".
Referitor la posibilitatea carantinării unor localităţi şi la reintroducerea interdicţiei de deplasare între localităţi, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că este posibil ca aceste restricţii să apară, dar că el crede că toate măsurile trebuie să fie proporţionale cu incidenţa bolii. Domnia sa a precizat că nu trebuie introduse mai multe restricţii dintr-odată şi că îşi doreşte să nu fie impusă interdicţia deplasării între localităţi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.10.2020, 00:16)
Și dacă iese tot PSD ul la alegeri, ce faci boss? Sau te asiguri tu prin orice mijloace că nu se va întâmpla asta? Mi se pare că ești sigur că pe lângă guvernul meu vei avea parlamentul meu și apoi tara mea.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.10.2020, 05:50)
draguta in acest caz trebuie sa umblati la nr de imbolnaviri zilnic raportate!
altfel NICHT alegeri
3. JUST !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 08.10.2020, 16:50)
Unde-i lege nu-i tocmeală... Bingooooo !!!!