Avem nevoie de o abordare mai serioasă în administraţia publică, iar problema regionalizării şi descentralizării nu trebuie abordată politicianist, le-a transmis luni preşedintele Klaus Iohannis primarilor de municipii din România.
''Cred că suntem cu toţii conştienţi că avem nevoie de o abordare mai serioasă în administraţia publică, indiferent că este vorba de achiziţii publice, fonduri europene sau resurse umane. Cei care au o anumită putere de decizie în structurile administraţiei încep să înţeleagă faptul că este realmente necesară o schimbare de paradigmă, mai exact conştientizarea faptului că lucrurile nu mai pot funcţiona aşa, că societatea în ansamblu se schimbă, iar dumneavoastră, în calitate de manageri, trebuie să găsiţi soluţii perfect adaptate acestor noi situaţii'', este mesajul transmis de şeful statului Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România.
El a subliniat că îşi doreşte ca pe viitor persoana aleasă pentru administrarea unei comunităţi ''să nu mai fie confundată cu un politician şi atât, ci să fie văzută ca o persoană cu calităţi personale şi profesionale, verticală, integră şi mereu preocupată de dezvoltarea şi bunăstarea urbei''.
Iohannis a reiterat importanţa regionalizării şi descentralizării.
''Am asistat în ultimii 26 de ani la o abordare neclară asupra acestei probleme: mai mult politică şi mai puţină dezbatere reală. Avem nevoie să înţelegem că astfel de chestiuni nu se pot concretiza atâta timp cât la baza avem abordări şi proiecţii politicianiste, interese şi orgolii determinate strict de apartenenţa politică. Aceste subiecte au declanşat întotdeauna controverse, discuţii aprige, pentru că mai apoi să fie abandonate. Am asistat la schimbări făcute cu paşi timizi şi într-un ritm care a provocat blocaje, ori aceste subiecte trebuie abordate de cu totul altă manieră şi mai ales pregătite cu multă sudoare. Sunt convins că în viitor ne vom raporta altfel la aceste chestiuni tocmai pentru că avem experienţa tristă de acum câţiva ani, când cele două teme vitale au fost manipulate şi apoi abandonate'', este concluzia preşedintelui.
''Cetăţenii aşteaptă lucruri simple de la dumneavoastră: ca toate structurile statului, îndeosebi cele din teritoriu, să lucreze în favoarea lor şi pentru ei, precum şi interacţiunea lor cu instituţiile să se facă într-o manieră mai simplă, iar problemele lor să fie mai rapid rezolvate. (...) Să fiţi convinşi că, în momentul în care cetăţenii se vor simţi mulţumiţi de cum vă faceţi treaba, partidele şi politicienii îşi vor recâştiga respectul în faţa electoratului'', a conchis şeful statului.