KLAUS IOHANNIS, DESPRE CONGRESUL PNL: "Nu a fost o campanie internă aşa cum ne-am fi dorit"

S.B.
Politică / 25 septembrie 2021

"Nu a fost o campanie internă aşa cum ne-am fi dorit"

Preşedintele Kaus Iohannis a declarat sâmbătă, în deschiderea lucrărilor Congresului PNL, că nu a fost o campanie internă aşa cum s-ar fi dorit şi că i-ar fi plăcut să vadă mai multe dezbateri de idei, nu atacuri la persoană, cum a văzut în ultimele luni, informează news.ro.

El a remarcat că "s-au spus lucruri grave". Conform preşedintelui, nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să demisioneze. Iohannis s-a referit însă şi la sabotajele împotriva premierului venite din propriul partid, chiar dacă până la un punct ele ar putea fi explicabile prin prisma luptei electorale interne. Preşedintele a lansat un mesaj de unitate. "Văd că sunteţi energizaţi şi aşa e bine, dar la final trebuie să fim o echipă", a conchis Klaus Iohannis, pe fondul scandărilor susţinătorilor lui Orban: El a sosit la Congres, fiind întâmpinat şi apoi flancat de cei doi candidaţi la preşedinţia partidului, Ludovic Orban şi Florin Cîţu. Susţinătorii lui Orban au scandat numele actualului lider liberal atât la sosrea lui Iohannis, cât şi în timpul discursului acestuia. Iohannis a plecat de la congres după discursul rostit de Kelemen Hunor, fără a face declaraţii.

"Ne aflăm, şi nu pentru prima dată, într-un punct de inflexiune, nu doar pentru PNL, ci şi pentru România. Trebuie să recunoaştem că nu a fost o campanie internă aşa cum mulţi ne-am fi dorit. PNL este un partid viu. Competiţia deschisă a fost mereu posibilă şi încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, mai multe discuţii aplicate pe moţiuni şi pe proiecte. Să nu ne amăgim! Sub scuza confruntării democratice fireşti, nu se pot ascunde anumite derapaje şi atacuri la persoană ca cele la care am asistat în ultimele luni. Astfel de atitudini nu trebuie să mai vedem niciodată, nu doar în interiorul PNL, ci la niciun partid din România. Din păcate s-au spus cuvinte grave, s-au spus cuvinte dure care sapă puternic credibilitatea unui partid puternic încercat. Este păcat ca acest curaj să fie pus în umbră de atacuri din interior. Viitorul preşedinte al PNL va avea o misiune foarte, foarte grea. Să demonstreze, în primul rând, că PNL este în continuare cel mai important partid din România, nu doar pentru tradiţia sa, nu doar pentru istoria sa indisolubil legată de destinul României moderne, nu doar pentru că milioane de români iubesc fibra liberală, ci pentru că principiile liberalismului sunt singurele pe care se poate clădi o ţară democratică. Vremea confruntărilor electorale s-a încheiat. Să nu uităm că am promis oamenilor în 2020 4 ani de stabilitate politică, ani în care România să demareze şi să finalizeze investiţii structurale majore şi reforme sistemice îndelung aşteptate", a explicat preşedintele.

El a subliniat că liberalii îşi aleg conducerea pe care o cred cea mai potrivită.

"De mâine, însă, ambele echipe trebuie să fie conştiente că menţinerea unităţii partidului este esenţială pe mai departe. Cel mai important argument este că România are nevoie de un liberalism puternic care să acţioneze ca un adevărat vector de modernizare şi construcţie pentru naţiunea noastră. PNL se află în faţa unui test de maturitate. Sunt convins că are capacitatea să arate că e un partid care îşi înţelege rolul în societate, când e nevoie de unitate, de înţelepciune şi de solidaritate în faţa unor crize multiple. Alegerile interne nu sunt doar despre a înlocui un lider cu un alt lider, alegerile sunt despre eficienţă, reînnoire şi despre reconectare cu oamenii. PNL are obligaţia să îşi asculte alegătorii şi să se adapteze la problemele reale ale prezentului. Recent făceam un apel la responsablitate la partidele din arcul guvernamental. E un apel pe care îl reiterez pentru că nu toţi cei din arcul guvernamental au dat dovadă de maturitate. Dacă vom continua aşa, riscăm să pierdem încrederea în electoratul politic", a adăugat preşedintele.

În opinia sa, ar fi extrem de grav pentru că atunci când oamenii sunt dezamăgiţi de cei pe care îi reprezintă se creează un vid între aleşi şi alegători imposibil de umplut.

"Dragi liberali, vă văd pe toţi aici şi sunt sigur că vă doriţi un singur lucru - ca România să câştige, să fie condusă de un Guvern în care forţa motrice este PNL. Este imperativ să depăşim cât mai repede actuala criză. Această guvernare trebuie fără doar şi poate să continue pentru că nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să îşi dea demisia. Cu atât mai mult când prim-ministrul şi miniştrii liberali sunt atacaţi din toate părţile, întregul PNL ar trebui să dea dovadă de solidaritate şi să îi susţină cu toate forţele. Sunt de neînţeles sabotajele venite din propriul partid, chiar dacă până la un punct ele ar putea fi explicabile prin prisma luptei electorale interne. Nu numai că PNL trebuie să rămână în continuare la guvernare, dar eu cred că România poate avea un deceniu de guvernare de dreapta. Ca acest lucru să fie posibil este însă nevoie de fapte, de acţiun concrete care produc beneficii palpabile pentru cetăţeni, nu doar de discursuri şi promisiuni. Avem instrumentele necesare, avem planurile adecvate şi fondurile de a le pune în aplicare. Să avem înţelepciunea de a ne aşeza la masa discuţiillor pentru soluţii pentru România", a declarat preşedintele.

"Priorităţile rămân neschimbate. Românii vor investiţii în sănătate şi infrastructură, eliminarea birocraţiei şi digitalizare, vor venituri mai mari, o educaţie mai bună pentru copiii lor, vor să îşi îndeplinească visul european al unui trai prosper într-o societate liberă şi democratică. România se confruntă cu crize care se suprapun. Pentru a le gestiona cât mai bine e nevoie de un Guvern eficient. Guvernarea presupune o muncă de echipă, cu parteneri care au relaţii bazate pe respect şi încredere reciprocă", a continuat Iohannis.

"Guvernarea nu este un loc al ironiilor şi al gâlcevii nesfârşite, în care unii parteneri se comportă ca şi cum ar fi pe reţelele de socializare, iar când apare primul impas îşi iau lucrurile şi pleacă. Guvernarea înseamnă tenacitate, dialog real cu cetăţenii. Cine nu e pregătit pentru aşa ceva, nu poate guverna România. Dragi liberali, eu am încredere că parteneriatul pe care l-am început acum mulţi ani cu PNL va continua şi va produce multe beneficii pentru România. Sunt încrezător că viitorul va fi unul bun pentru PNL şi că guvernarea va fi bine gestionată de liberali care vor ştii să susţină un Executiv racordat la problemele momentului şi preocupat de guvernarea ţării pe termen mediu şi lung", a transmis şeful statului.

"Contaţi mereu pe implicarea mea pentru a pune în aplicare programul pentru care românii ne-au oferit sprijinul şi încrederea lor. Un plan care are în prim plan o Românie normală, mai puţin orientat spre atacuri şi discuţii sterile. Cu alte cuvinte, o democraţie consolidată şi un viitor mai bun pentru fiecare român. Eu vă mulţumesc şi vă doresc mult succes la acest Congres. Văd că sunteţi energizaţi şi aşa e bine, dar la final trebuie să fim o echipă", a afirmat Iohannis în finalul discursului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bla....bla....bla

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb