KLAUS IOHANNIS, DUPĂ ŞEDINŢA CSAT:  La Caracal, întârzieri criminale de acţiune din partea statului

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 31 iulie 2019

La Caracal, întârzieri criminale de acţiune din partea statului

Preşedintele propune partidelor depolitizarea aparatului de stat

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a fost tensionată prin prisma tragediei care a avut loc, săptămâna trecută, la Caracal şi unde instituţiile statului şi-au dovedit din plin ineficienţa.

După aproape două ore de discuţii cu membrii CSAT, preşedintele Klaus Iohannis a prezentat primele concluzii cu privire la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile.

Preşedintele consideră că drama petrecută la Caracal ne arată locul unde este dus statul, cu instituţiile lui, "atunci când pe primul loc sunt puse salvarea şi protejarea infractorilor şi când deschiderea porţilor închisorilor devine grija decidenţilor politici". Printre cauzele invocate de Klaus Iohannis în speţa de la Caracal se numără modificările aduse legilor justiţiei, valul de pensionări din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională, recursul compensatoriu, politizarea angajărilor în funcţiile publice şi îndepărtarea profesioniştilor.

Preşedintele Iohannis a precizat: "Am solicitat Guvernului ca, până la finalul lunii august, să elaboreze o serie de măsuri, norme şi proceduri de reacţie rapidă şi corelare a tuturor instituţiilor implicate, inclusiv parchete, astfel încât în situaţii precum cea de la Caracal să nu mai existe întârzieri criminale în acţiunea organelor statului".

Totodată, şeful statului a solicitat analizarea în regim de urgenţă a legislaţiei actuale privind infracţiunile grave şi foarte grave contra persoanei, identificarea modalităţilor optime de localizare a victimelor prin implementarea trans-miterii prin SMS a coordonatelor geografice ale terminalului şi analiza sistemului actual de urgenţă 112.

Preşedintele a menţionat că membrii CSAT au emis hotărârea pentru eliberarea demisionarului Ionel Vasilca, din funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi că a solicitat STS un control atent şi serios cu privire la procedurile sale, pentru a identifica soluţiile pentru o mai bună funcţionare de acum înainte.

Şeful statului a oferit şi soluţia pentru ca instituţiile să funcţioneze la parametri optimi: depolitizarea angajărilor în funcţiile publice. Klaus Iohannis a declarat: "Pe termen mediu, soluţia este de a depolitiza tot aparatul de stat, în zonele în care este nevoie de profesionişti. Aceasta nu este o prioritate doar pentru un partid, ci pentru toate. Le cer şi celor care sunt acum la putere, dar şi celor din opoziţie, să îşi schimbe abordarea faţă de funcţia publică.

Pentru că, altfel, se va continua la nesfârşit cu mecanismul «pleacă ai noştri, vin ai noştri», şi oamenii competenţi sunt ţinuţi pe margine sau alungaţi din ţară".

Klaus Iohannis a spus că în cadrul şedinţei de ieri a CSAT proiectul autostrăzii Ploieşti-Braşov a fost declarat obiectiv strategic de interes naţional şi a atras atenţia guvernului Dăncilă că nu a pus încă în aplicare dispoziţiile legii adoptate anul trecut de Parlament cu privire la construirea Autostrăzii Moldova.

Membrii CSAT au mai aprobat numărul forţelor armate ale României care vor participa la misiuni şi operaţii peste hotare în anul 2020. Astfel, Armata Română va participa cu un efectiv de 2.376 militari şi civili la aces-te misiuni. iar Ministerul Afacerilor Interne va participa cu 1.009 militari şi poliţişti. Elementul de noutate îl reprezintă participarea cu o navă comandant la Grupul nr. 2 al Forţelor NATO Permanente privind Contramăsurile împotriva Minelor Marine care va opera în Marea Neagră şi în Marea Egee, în semestrul I din anul 2020 cu 85 de militari.

În finalul şedinţei, au fost avizate propunerile de rectificare bugetară pentru instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în anul 2019.

La şedinţa CSAT au participat, pe lângă preşedintele ţării, premierul Viorica Dăncilă, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, ministrul demisionar al Afacerilor Interne, Nicolae Moga, ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şeful Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională Ion Oprişor şi secretarul CSAT Mihai Şomordolea. Directorii SRI şi SIE nu au fost prezenţi şi au fost reprezentaţi de înlocuitori

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat înaintea şedinţei că doreşte transformarea grupului de lucru interinstituţional referitor la cazul din Caracal în comandament unic, condus de Raed Arafat, precum şi demiterea urgentă a tuturor celor au gestionat prost apelul la 112.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Tragedia a juns pe mina politicienilor infractori si mai ales a mediei infractorilor, care, dupa cum ne-au obisnuit, distrug tot ce se poate opune intentiilor lor mirsave: Justitie, Politie, STS, Opozitie, #Rezist, Societate, UE...

    Pentru aflarea adevarului gol-golut, saracul, pun citeva intrebari: 

    1. Cum se face ca Politia nu a pornit cercetarile disparitiei Alexandrei in momentul in care disparitia a fost declarata de parinti, adica miercuri, ora 20.30? Cercetarea a fost pornita, probabil, feri Doamne!, dupa moartea eroinei. Daca Alexandra, feri Doame!, este moarta, cercetarea se face doar pentru aplicarea masurilor punitive si reparatorii. 

    2. De ce dupa taragedia din Apuseni, oceane de vorbe si cerneala consumate, dezbateri savante nesfirsite, STS nu este dotat cu aparatura care sa indice locatia apelului? 

    3. De ce aceasta deruta totala a Justitiei (procurator si judecator) si politiei in actiune? Aici este cea mai mare disputa. Toti intreaba, cine se face vinovat? Procuratura pare a fi in defensiva, dar se tine inca tare pe pozitii. 

    Se pare ca aceasta deruta in actiunea institutiilor de forta se datoreaza unor vorbe care umbla prin tirg: 

    "Magistrații ar fi invocat o procedură și le-ar fi spus polițiștilor că probele adunate in absența mandatului ar putea fi anulate in instanță. 

    Ba, chiar ar fi argumentat cu o circulară a Parchetului General, conform căreia probele stranse in afara orelor prevăzute in mandat devin nule!" 

    si 

    "Iata ce spune un avocat care numai #rezist nu este, avocat in procesul Dragnea, recunoscut pentru pozitiile sale antiprocurori, Toni Neacsu: "cine invoca aplicarea art. 27 alin. 2 din Constitutie se face de ras pentru ca acolo se spune clar ca se poate deroga de la regula inviolabilitatii domiciliului, insa DOAR PRIN LEGE. E deci nevoie de o lege care sa prevada ca in anumite cazuri se poate interveni fara mandat de perchezitie, exact ce ar fi facut aceste modificari. Da, trebuiau sa-si asume orice risc si sa intervina, chiar ignorand ordinul procurorului, pentru ca asa era in primul rand uman, dar realitatea este ca nici un text de lege nu ii proteja"." Si cine nu este protejat de lege, ba chir si cei protejati de lege, ajung pe masa de operatie a lui Gidea, respective Ciutacu, macelarii lui Voiculescu, respective Ghita, cu consecintelele de rigoare. 

    Asa stind lucrurile ce pot face niste procurori si politisti amariti, instruiti si terorizati de media infractorilor? 

    Cum pot fi niste probe reale si drepte, culese cu sau fara mandat respinse? Daca este asa, este clar ca este o procedura introdusa de infractori si media infractorilor in legislatie.  

    Cine n-a transpus in lege prevederile constitutionale? 

    Nu de aici trebuie pornit in demersul de perfectionare a legislatiei?

    1. Sunt transpuse in lege, esti dezinformat ca de obicei, tonomatule postac....

      Neacsu se referea la perchezitie si adunarea de probe de care avea nevoie procuratura. Politia insa functioneaza dupa o alta lege care le permite sa intre. Legea Politiei spune deja asta: 

      e) în cazul săvârșirii unei infracțiuni, al urmăririi unor infractori sau al unei acțiuni teroriste, să intre în incinta locuințelor, a unităților economice, a instituțiilor publice ori particulare, a organizațiilor social-politice, indiferent de deținător sau de proprietar, precum și la bordul oricăror mijloace de transport românești, cu respectarea dispozițiilor legale; 

      Chiar si Bogdan Licu, procurorul general. 

      Bogdan Licu a dezvăluit că, potrivit Constitutiei, "pentru salvarea unei vieti, se poate intra in orice spatiu, fara a fi necesara autorizarea judecatorului". 

      "Am dispus un control pentru a verifica modul in care a fost manageriat acest caz. Apar anumite elemente cel putin ciudate, ca sa nu spun altfel. Se pare ca locatia a fost identificata la o anumita ora, iar interventia s-a facut la o ora mult mai tarzie, desi, conform Constitutiei, pentru salvarea unei vieti, se poate intra in orice spatiu, fara a fi necesara autorizarea judecatorului, cum este in cauzele obisnuite", a spus Bogdan Licu la Realitatea TV.

      Mafiotule. Probele trebuie culese corect si trebuie demonstrat ca au fost culese corect, nu plantate acolo asa cum s-a intamplat de multe ori. Asa este peste tot in lumea civilizata, necunoscatorule. Nu mai comenta ce nu pricepi ca de analfabeti este plina Romania. Asa ca tine si ca politistii sectoristi din Caracal.

      sustii ca "Politia insa functioneaza dupa o alta lege care le permite sa intre". Atunci de ce n-a intrat? Nu cumva ca urma sa-i opereze si sa-i transforme in cadavre Gidea, Ciutacu, Ciuvica, Savaliuc... mari oficianti in templele voiculesciene si ghitesti, cadavre care urmau sa fie devorate de piraniile care-i inconjoara, ca sa nu ramina urma, ci doar amintiri inspaimintatoare din/despre ei?

      Se intra cu "cu respectarea dispozițiilor legale", dupa cum bine zici. Care or fi alea? Cele facute de Iordache, Nicolicea, Nicolae, Mitraliera... Proba obtinuta de camerele video mai este valabila? :))

      Cit despre Constitutie, a ajuns de risul lumii, saraca. 

      Repet ce spune avocatul marelui mafiot Dragnea: 

      "Iata ce spune un avocat care numai #rezist nu este, avocat in procesul Dragnea, recunoscut pentru pozitiile sale antiprocurori, Toni Neacsu: "cine invoca aplicarea art. 27 alin. 2 din Constitutie se face de ras pentru ca acolo se spune clar ca se poate deroga de la regula inviolabilitatii domiciliului, insa DOAR PRIN LEGE. E deci nevoie de o lege care sa prevada ca in anumite cazuri se poate interveni fara mandat de perchezitie, exact ce ar fi facut aceste modificari. Da, trebuiau sa-si asume orice risc si sa intervina, chiar ignorand ordinul procurorului, pentru ca asa era in primul rand uman, dar realitatea este ca nici un text de lege nu ii proteja"."  

      Cine are dreptate, Licu sau Neacsu? Parca, parca i-as da dreptate lui Toni. Asata daca-mi dau voie oficiantii templului A3 si Romania TV.

      Mai astia, chibitii astia, voi chiar nu aveti urma de bun simt? Chiar nu va dati seama in ce dezastru a ajuns Justitia romana, facuta ciur de infractorul Dragnea si slugile lui, cu asistenta templelor voiculesciene si ghitesti? 

      menirea Justitiei, SRI, Politiei... este sa planteze probe? Pe ce lume traiesti/traiti?

      Pai mai bibilelule, ori aven incredere in aceste institutii, de noi create, ori le desfiintam. 

      Acei care nu-si fac corect atributiile n-au ce cauta in institutiile statului, in institutiile de forta. Nu-i mai bine sa le dam a treia cizma citorva, in loc sa distrugem facind inofensive institutiile staului? dar cine s-o faca? Infractorul Dragnea cumva? Urmasii lui?

      Trebuie inteles, gvernul ast ese creatia infractorului Dragnea. Ca urmare nu avem ce asepta bun de la el si ca urmare trebuie sa dispara. Cu cit mai repede cu atit mai bine, altfel pierem vremea. 

    Parchetul General a comunicat asta:

    II. S-au constatat nerespectări ale dispozițiilor procedurale în activitatea de înregistrare a cauzei ce a format obiectul dosarului nr. 1883/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, precum și un management defectuos al cauzei.

    III. S-au constatat sincope în comunicarea dintre organele de poliție și procurori, constând în aceea că, dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal după aproximativ 5 ore de la sesizarea Serviciului 112, ceea ce a condus la solicitarea și dispunerea măsurilor necesare în vederea localizării și identificării autorului cu întârziere”, se arată în sursa citată. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb