KLAUS IOHANNIS: ''Este imperativ să ne asigurăm că efectele schimbărilor climatice nu se multiplică până la a afecta dramatic viaţa şi sănătatea''

G.U.
Politică / 12 decembrie 2020

''Este imperativ să ne asigurăm că efectele schimbărilor climatice nu se multiplică până la a afecta dramatic viaţa şi sănătatea''

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că "este imperativ să ne asigurăm că efectele schimbărilor climatice nu devin mai accentuate şi nu se multiplică până la a afecta dramatic viaţa şi sănătatea noastră", într-un un mesaj transmis cu ocazia aniversării a cinci ani de la încheierea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, informează Agerpres.

El menţionează că astăzi se împlinesc cinci ani de la încheierea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, a cărui principală ţintă asumată este de a limita încălzirea globală la sub 2°C şi de a face eforturi pentru a o menţine la 1,5°C până la sfârşitul acestui secol.

"Pentru atingerea acestor obiective, se impune însă intensificarea eforturilor acum, şi nu mai târziu. De aceea, România, precum şi celelalte state membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi ale Uniunii Europene îşi propun acţiuni suplimentare. Mă voi implica direct, în calitatea mea de preşedinte al României, în a încuraja şi susţine astfel de acţiuni", precizează Klaus Iohannis în mesajul său transmis printr-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului atenţionează că în ţara noastră se fac resimţite "din ce în ce mai accentuat" efectele schimbărilor climatice: temperaturi tot mai ridicate în timpul verii, deşertificare în mai multe regiuni, secetă care afectează culturile agricole şi accesul la hrană, conform Agerpres.

"Sunt fenomene care vor continua să se manifeste, întrucât în atmosferă sunt emise deja volume mari de gaze cu efect de seră. Pentru a le limita impactul asupra vieţii cotidiene, Uniunea Europeană şi Guvernul României pregătesc pentru următorii ani o serie de măsuri specifice. Este imperativ să ne asigurăm că efectele schimbărilor climatice nu devin mai accentuate şi nu se multiplică până la a afecta dramatic viaţa şi sănătatea noastră. În acest sens, la reuniunea Consiliului European din această săptămână, am decis, împreună cu liderii europeni, reducerea netă a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 raportat la anul 1990. Aveam deja o decizie să devenim neutri din punct de vedere al carbonului până în 2050. În România, vom implementa în următorii ani o serie de proiecte care să permită atingerea acestor obiective, susţinând în acelaşi timp creşterea economică şi bunăstarea cetăţenilor", menţionează Iohannis.

Totodată, preşedintele subliniază că efectele schimbărilor climatice nu ţin cont de graniţe statale, ne privesc direct şi de aceea trebuie să fim cu toţii implicaţi pentru a le putea limita, cu atât mai mult cu cât dovezile ştiinţifice indică modul actual al desfăşurării activităţilor umane drept cauza care generează schimbările climatice.

"În ultima perioadă, tot mai mulţi lideri politici, economici şi personalităţi ale societăţii civile din întreaga lume s-au angajat să acţioneze pentru a preveni schimbări climatice ireversibile. România este parte din acest efort şi vom contribui la consolidarea statutului Uniunii Europene de lider în domeniu. Mai mult, ne dorim să devenim noi înşine lideri în ceea ce priveşte acţiunea fermă în domeniul schimbărilor climatice", afirmă Iohannis.

El face apel la români să înţeleagă că atingerea obiectivelor în materie de schimbări climatice depinde de fiecare dintre noi.

"Atingerea unor obiective ambiţioase în materie de schimbări climatice şi transformarea României într-un lider în acest domeniu depinde de fiecare dintre noi. Fie că e vorba de autorităţi care susţin un cadru de politici publice şi legislativ adecvat, companii care adoptă un model sustenabil sau cetăţeni care aleg în fiecare zi prin acţiunile lor să protejeze mediul. Puterea de a acţiona în acest domeniu şi a da un exemplu în comunitatea noastră este a fiecăruia dintre noi. Dar trebuie să conştientizăm, înainte de toate, că schimbările climatice ne afectează pe toţi", subliniază Iohannis.

Şeful statului aminteşte de efectele fenomenelor extreme înregistrate anul acesta în ţara noastră.

"Poate că topirea gheţarilor de la capătul lumii ni se pare o problemă care nu ne afectează pentru că nu se întâmplă la noi, dar seceta care a distrus şi anul acesta producţia agricolă de la noi din ţară pentru fermieri înseamnă pierderea veniturilor, iar pentru noi ceilalţi înseamnă alimente mai scumpe. Iar această secetă ţine de schimbările climatice cu care ne confruntăm. Când vedem ştiri despre furtuni, grindină sau alunecări de teren în diverse zone ale ţării, trebuie să ştim că ele sunt, cel mai probabil, şi un efect al schimbărilor climatice", spune Iohannis.

Preşedintele îşi încheie mesajul exprimându-şi încrederea că împreună putem să trecem peste provocarea reprezentată de schimbările climatice.

"Nu am nicio îndoială că împreună putem trece peste această mare provocare a timpurilor noastre - schimbările climatice, aşa cum în istoria noastră am înfruntat cu succes alte mari provocări", conchide Iohannis.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Este impertiv necesar sa facem totu' fara a precupeti nici un efort. Pe romani ii ineteresaza foarte tare abureala asta.

    1. Sacalul de la Cotroceni,s-a dus la Bruxelles cu propuneri concrete in vederea solutionarii problemei privind cresterea incalzirii globale. El,le-a trasat sarcina celorlalte state din (M)UE,sa urmeze solutia gasita de el impreuna cu Mucusor Ban si anume sa tina caloriferele bucurestenilor reci,pentru ca temperatura globala sa scada.Cei mai impresionati de aceasta masura,au fost cei din tarile nordice,care au promis ca si ei vor folosi aceeasi metoda,iar cetatenii acelor tari,vor baga renii in case si se vor incalzi la basinile lor. Va dati seama ce BASINA de presedinte avem,un GENIU!

      In loc sa facei misto de acest mare conducator, mai util pentru cetatenii din sectorul 1 ar fi sa adoptati cate un sobolan.

      Un comentariu original, felicitari :)

    ,, Chicit " Nicu cu țevile topește ,3 ,, POLI " nord,sud, Câțu.

    Ai zice ca Plavanul e tatal lui Greta! Desi stim prea bine ca asta n-a avut vreodata copii, ci doar copii in mainile lui, gata pregatiti pt vanzare!

    Daca tot s-a obisnuit lumea putem trece din una in alta. Interdictii la condus masini, cumparat benzina numai cu declaratia, amenda pentru consumat curent prea mult noaptea.

    1. Pai deja s-a propus pedeapsa cu spanzuratoarea pentru cei care ard lemne in soba. Cica sa treaca urgent pe hidrogen, pe banii lor..

      Probabil de asta n-au bucurestenii caldura in calorifere..CET-urile au ajuns prea poluante, plus ca daca apa e prea calda se sparg drku tevile prin care ea ajunge in apartamente.  

      Eu propun sa vina jandarmii cu tunurile de apa....calda

    Cu incalzirea globala dispar si partiile de ski

    Alunecarile de teren nene Iohannis, sunt un efect al TAIERII COPACILOR si mai ales al TAIERII PADURILOR...dar matale stii foarte bine asta si inchizi ochii; de ce oare? De aceea a luat-o si clima RAZNA! Pentru ca se taie PADURILE si liderii de tara IPOCRITI inchid ochii!

    Pana la ghetari Padurile sunt mai aproape... 

    draga sasule mesajul tau se numeste onanie intelectuala!

    Acest stahanovist ar trebui sa se auto-decoreze ca erou in lupta contra incalzirii globale, lupta la care a contribuit decisiv tinandu-si populatia inchisa in case vreo 2 luni (pana acum).

    cum facem cu padurile care se duc pe ruta ikea si se intorc mobilier in casele romanilor?

    Astept testele cu izotopi sa se demonstreze fara echivoc rutele si jaful! 

    In alte parti se practica la noi nu! 

    Ce nu se mai zice acolo si la tv este:

    Tarile dezvoltate tre sa reduca emisiile de sera pentru a vace loc altor tari / natii ce tocmai intra in era industriale; si deci vor contribuii si ei la alte popuari. 

    In timp ce, tarile dezvoltate se duc pe era informatiei, cibernetice, biologice iar resurse si materiale de consum vor consuma din partea statelur industrializate si mai putin legiferate. 

    Vedeti muntii de deseuri calculatoare din parti ale africii si indiei! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb