Preşedintele Klaus Iohannis susţine că guvernul Orban trebuie să majoreze în acest an pensiile şi să dubleze alocaţiile copiilor, conform legislaţiei în vigoare. Domnia sa a declarat, ieri, la Cotroceni: "Este dorinţa noastră comună să creştem pensiile. Eu cred că este foarte important ca Guvernul să găsească resursele pentru creşterea alocaţiilor copiilor".
Declaraţia preşedintelui a fost făcută în contextul în care, în urmă cu două zile, premierul Ludovic Orban a afirmat că pensiile şi alocaţiile vor fi majorate în funcţie de starea economiei şi de situaţia veniturilor la bugetul de stat.
Şeful Guvernului a declarat, ieri: "Vom creşte pensiile şi alocaţiile pentru copii. Am prevăzut în legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat sumele necesare pentru creşterea pensiilor. Poţi să îţi permiţi dublarea alocaţiilor, în măsura în care există resursele financiare pentru a susţine majorarea fără să afectezi deficitul bugetar. Dar cu siguranţă vom creşte pernsiile şi alocaţiile".
Premierul Ludovic Orban a refuzat să precizeze procentul cu care va creşte pensiile de la 1 septembrie şi alocaţiile pentru copii de la 1 august.
Referitor la acest aspect, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice a precizat, ieri, cu prilejul unor declaraţii de presă: "În buget au fost alocate resurse pentru a plăti pensiile şi alocaţiile aşa cum era legislaţia în vigoare. Lucrăm cu estimări pe partea de venituri. Am estimat veniturile necesare pentru a acoperi cheltuielile aşa cum era legislaţia în vigoare, iar ele sunt prinse în buget. Cheltuielile le ştim, veniturile sunt estimate. Ceea ce spunea premierul şi sunt sută la sută de acord cu acest lucru, este că evoluţia încasărilor, evoluţia economică - Doamne fereşte, avem o criză economică sau ceva de genul ăsta - va putea determina sau afecta anumite cheltuieli. La Ministerul Finanţelor Publice, am făcut bugetul pe legislaţia în vigoare. Am văzut care sunt sumele care sunt necesare, am estimat veniturile, le-am alocat. Banii sunt acolo, conform creşterii inclusă în legea pensiilor".
Ministrul Finanţelor a acuzat fosta majoritate parlamentară de "iresponsabilitate criminală" în legătură cu majorările prevăzute în noua lege a pensiilor.
Florin Cîţu a spus: "Este o iresponsabilitate criminală, deoarece au trecut o lege a pensiilor prin Parlament, care arată un impact negativ pentru buget de 24 miliarde lei în 2020. A trebuit să preiau această gaură de 24 miliarde lei, să fac rost de bani şi să îi prind în buget. Despre asta vorbim şi despre asta vorbea şi premierul Ludovic Orban. Acesta este efectul. Impact de 2,5% din PIB. Gaura pe care ne-au lăsat-o pentru anul 2021 este de aproape 51 miliarde lei. Au aprobat o lege fără sursă de finanţare".
Cu toate acestea, ministrul de resort susţine că, pentru anul în curs, banii au fost prevăzuţi în bugetul de stat, pentru a realiza majorarea pevăzută de lege, chiar dacă Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, a susţinut că nu poţi să majorezi punctul de pensie cu 40% în condiţiile în care creşterea economică estimată pentru anul 2020 este de doar 4%.
Florin Cîţu a precizat: "Domnul guvernator al BNR este un economist foarte bun şi se uită din punct de vedere al presiunii pe buget, nu doar pe termen scurt, ci şi pe termen mediu şi lung. Domnia sa înţelege ce înseamnă această lipsă a surselor de finanţare din legea pensiilor. Deocamdată banii sunt în buget pentru majorarea prevăzută de lege. Anul acesta veniturile sunt estimate conservator şi nu supraestimate ca anul trecut. Anul acesta nu am inclus venituri din supraestimarea colectărilor, dar tot ce va fi colectat în plus se va reflecta în bugetul de stat".
În privinţa dublării alocaţiilor copiilor, ministrul de finanţe a arătat că eliminarea pensiilor speciale nu aduce la buget veniturile necesare pentru majorarea respectivă. Cîţu a spus: "Impactul eliminării pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi magistraţilor, este sub un miliard de lei, insuficient pentru dublarea alocaţiilor copiilor. Căutăm surse de finanţare pentru implementarea legii privind dublarea alocaţiilor".
În legătură cu majorarea pensiilor, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi a declarat, ieri, că Guvernul PNL nu va aplica majorările propuse pentru creşterea punctului de pensie, aducând ca argument Opinia Consiliului Fiscal privind Strategia Fiscal Bugetară 2020-2022, unde se arată: "cheltuielile de asistenţă socială par subestimate începând cu anul 2021 în raport cu estimările MFP din Nota de fundamentare la Legea pensiilor nr.127/2019".
Marius Budăi a spus: "La pagina 6 din Opinia Consiliului Fiscal se arată că cheltuielile de asistenţă socială par subestimate începând cu anul 2021 în raport cu estimările MFP din Nota de fundamentare la Legea pensiilor nr.127/2019. Pentru 2021 decalajul în raport cu evaluările anterioare ale Guvernului şi ale CF, este cuprins între 1,3 - 1,5% din PIB, iar pentru 2022 între 2,2 - 2,6% din PIB. Deci nu e prinsă creşterea pensiilor în 2020 şi 2021".
Conform legislaţiei în vigoare, la 1 septembrie valoarea punctului de pensie trebuie să fie majorată cu 40%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Nam dam tu în data de 21.01.2020, 08:21)
Daca le elimini și pe alea ,, de serviciu ,, care sunt tot pe necontributivitate, cum a făcut Boc,pe cele speciale ale intelectualilor, umflate cu punctaj pentru perioada studiilor, cele ale revoluționarilor, pentru lupta lor de maxim trei zile la cotul Donului din Lugoj Zimnicea și Buzău, vei reduce salariile babane ale demnitarilor, la nivelul avut înainte de a le mări ciolos, vei putea mări și alocațiile și pensiile !
2. Modificați legea curții constituțio
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2020, 08:55)
Și reduceți atribuțiile acesteia de a se mai putea pronunța cu privire la sumele de bani ce afectează bugetele de asigurări sociale,că dacă se pronunță pe acest domeniu nu aduc membrii ei bani de acasă și îi dă guvernului. Doar atunci guvernul poate spune că este și al românilor săraci. curtea constituționala are dreptul prin deciziile sale sa creeze dezechilibre în buget majorând povara fiscală pentru guvern ? Ce fel de Constituție apără ?