Importanţa apartenenţei ţării noastre la NATO este cu atât mai evidentă în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina, arată preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj la aniversarea a 18 ani de la depunerea documentelor de aderare a ţării noastre la NATO. Ţara noastră îşi va întări în continuare capacitatea de apărare şi va rămâne un furnizor de securitate la Marea Neagră, a mai spus şeful statului, potrivit digi24.ro.
"În urmă cu 18 ani, la 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare a Tratatului Nord-Atlantic la Departamentul de Stat al SUA. Astfel, ţara noastră a făcut pasul decisiv pentru a deveni membru al celei mai de succes şi puternice Alianţe politico-militare din toate timpurile. Importanţa crucială şi istorică a statutului de membru NATO este cu atât mai evidentă în actualul context de securitate deosebit generat de agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei", a arătat Iohannis în mesajul său.
"Această agresiune a evidenţiat, o dată în plus, capacitatea Alianţei de a se adapta rapid şi de a acţiona prompt şi eficient, în baza coeziunii statelor membre şi a unităţii de decizie", a adăugat el.
Iohannis a mai spus că "România a fost şi este profund angrenată în procesul de adaptare a NATO atât prin contribuţiile naţionale substanţiale la procesele de reflecţie desfăşurate în cadru aliat, cât şi prin demersurile pe care le întreprinde constant la nivel naţional"
"Ţara noastră va acţiona pentru întărirea capacităţii sale de apărare, inclusiv prin creşterea cheltuielilor bugetare destinate Apărării de la 2 la 2,5% din PIB, prin modernizarea structurii de forţe, prin adaptarea cadrului legislativ din domeniul securităţii şi apărării şi prin alte măsuri adecvate", a mai spus Iohannis.
"România va promova în continuare parteneriatul dintre NATO şi Uniunea Europeană, un cadru instituţional foarte important de optimizare a eforturilor europene şi euroatlantice în domeniul securităţii şi apărării, care trebuie să crească în relevanţă. România va rămâne un aliat puternic, furnizor de securitate la Marea Neagră şi, dincolo de aceasta, un susţinător decis al consolidării relaţiei transatlantice dedicat valorilor fundamentale ale NATO", a mai arătat şeful statului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2022, 19:36)
Tocmai domnul presedinte al USA astazi in 97 la o conferitna a spus destul de clar: Expansiunea NATO la granita Rusiei va duce la un conflict militar.
Mai nou vad ca se ster videourile de pe youtube si alte situri.
s e m n a t c o m en tur i c r e tin e
2. Bravo Iliescu !
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 29.03.2022, 19:59)
sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului!
nu credeam sa apuc momentul sa scriu ce voi scrie mai jos...
dar ii multumesc personal lui Ion Iliescu pentru demararea aderarii la NATO!
acel om merita din partea mea multumiri si felicitari pentru el si echipa lui din acel moment (al pregatirii aderarii la NATO) !
Bravo d-lui Iliescu !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2022, 21:50)
Bravo Adrian Nastase
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 29.03.2022, 23:04)
nu cunosc detaliile acelui moment ...Adrian Nastase a condus delegatia Romaniei? Deci el merita aprecierile noastre practic, nu?
2.3. Când America te curtează ... (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2022, 08:51)
Mai încet cu laudele Mon'cher!
În 1989 toate țările comuniste s-au întors spre democrație și pe cale pașnică cu excepția României condusă de Iliescu!
Apoi din nou toate aceste țări au ajuns în NATO în 2000 cu excepția României și Bulgariei de data asta,deși Președintele Constantinescu a făcut eforturi inimaginabile să recupereze terenul dar era tras in jos de " realizarile" mineresti ale lui Iliescu!
Totuși, americanii, in contextul evenimentelor din Orient, a unei Turcii oscilante, a evenimentelor din fosta Iugoslavie si-au reevaluat poziția și au început să ne curteze,..
O Românie în afară NATO ar fi fost un dezastru pentru stabilitatea Europei,vezi ce se întâmplă acum...
Unde-i meritul lui Iliescu al tău? Atunci, dle,miniștrii lui Năstase voiau în NATO și Iliescu n-a avut ce face ăsta-i adevărul!
Pricepi ?