Klaus Iohannis: "Noile planuri de apărare ale NATO oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru România"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 13 iulie 2023

Klaus Iohannis: "Noile planuri de apărare ale NATO oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru România"

NATO s-a modernizat pentru o nouă eră a apărării colective, care oferă ţării noastre cel mai înalt grad de securitate şi apărare din întreaga istorie, a afirmat, ieri, preşedintele Klaus Iohannis la finalul Summitului Alianţei, care s-a desfăşurat zilele trecute la Vilnius, Lituania.

"În ceea ce priveşte postura NATO de descurajare şi apărare, în mod cert facem un pas decisiv în direcţia consolidării securităţii Aliate: am adoptat noi planuri de apărare ale NATO, care oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru Flancul Estic, la Marea Neagră, inclusiv pentru România. Astfel, pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta România, Alianţa are un răspuns pe măsură pregătit. Ne-am asigurat că există cadrul pentru creşterea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forţe de întărire, dacă situaţia o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de pre-poziţionarea de echipamente", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a anunţat că Spania va disloca militari în ţara noastră şi că vor exista noi posibilităţi de cooperare cu aliaţii din cadrul NATO pentru a facilita dezvoltarea de capabilităţi şi revitalizarea industriei de apărare din România. 

Klaus Iohannis a vorbit şi despre constituirea în ţara noastră a unui hub regional de antrenament pentru piloţii care deservesc avioanele de luptă F16.

"Trebuie să ne întărim şi apărarea aeriană. De aceea, am decis să constituim în România, alături de Olanda şi de alţi parteneri internaţionali, un hub regional de antrenament pentru piloţii români de F-16, dar acest hub va fi accesibil şi pentru piloţii Aliaţi şi pentru cei ucraineni. Este un rol important, pe care România şi l-a asumat aici.

Mai mult, la Summit am anunţat şi crearea, alături de Bulgaria, a unui Comandament regional dedicat forţelor speciale, care este deschis Aliaţilor şi partenerilor noştri", a precizat preşedintele Iohannis.  

El a vorbit şi despre faptul că, potrivit Declaraţiei Summitului, regiunea Mării Negre rămâne una de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică şi că aliaţii vor depune eforturi pentru asigurarea securităţii, siguranţei, stabilităţii şi a libertăţii de navigaţie.

Un alt subiect despre care s-a discutat în cadrul Summitului este apărarea Republicii Moldova.

"În cadrul Summitului, am reafirmat necesitatea sprijinului consolidat al NATO pentru partenerii vulnerabili, în special pentru Republica Moldova. În acest sens, am pledat pentru susţinerea financiară a pachetului de măsuri destinat Republicii Moldova, pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi creşterea rezilienţei. Am anunţat şi o nouă contribuţie financiară pentru Chişinău, pe care o vom transfera la Fondul Voluntar NATO dedicat acestui stat", a concluzionat preşedintele Klaus Iohannis.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. pentru politicieni hoti si mincosi, protectia .

    Capul lui e protejat pentru ca e gol.

    Extrem de scump,

    ptr. o tara saraca ca Romania 

    dar nu exonereaza Romania din participari militare tot mai ample.

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb