KLAUS IOHANNIS: "Nu voi da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare a Laurei Codruţa Kovesi"

D.I.
Politică / 16 aprilie 2018

Klaus Iohannis şi Laura Codruta Kovesi (Sursa foto: Twitter)

Klaus Iohannis şi Laura Codruta Kovesi (Sursa foto: Twitter)

Actualizare 20:33 USR salută decizia preşedintelui de a respinge propunerea de revocare a şefei DNA

Uniunea Salvaţi România (USR) salută decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi.

Într-un comunicat dat publicităţi, Dan Barna, preşedintele USR, afirmă: "Nu era niciun dubiu că preşedintele Klaus Iohannis va respinge propunerea ministrului Tudorel Toader, bazându-se atât pe avizul şi explicaţiile specialiştilor CSM, cât şi pe rezultatele dovedite ale DNA în lupta anticorupţie, de când Laura Codruţa Kovesi a preluat conducerea instituţiei. Este decizia corectă şi firească, mai ales în contextul asaltului asupra justiţiei lansat în ultimul an şi jumătate de coaliţia PSD-ALDE".

Potrivit sursei citate, propunerea de revocare înaintată de ministrul Tudorel Toader a fost bazată "pe un raport plin de greşeli", pe care şefa DNA Laura Codruţa Kovesi l-a demontat cu argumente solide în confruntarea de la CSM, iar acest raport a fost o urgenţă politică "în contextul promovării fără temei a modificărilor legilor justiţiei".

Totodată, Barna a precizat: "Nu ne aşteptam ca, după această decizie a preşedintelui, liderii PSD-ALDE să renunţe la planul de decapitare a DNA. Ministrul marionetă al Justiţiei avea deja ordinul de la partid să sesizeze Curtea Constituţională. În opinia USR, este inadmisibil ca Guvernul să devină un instrument politic în lupta anticorupţie, în loc să se ocupe de rezolvarea problemelor reale ale românilor".

În cele din urmă, prin intermediul liderului său, USR face un apel public la coaliţia PSD-ALDE "să nu îşi mai bată joc de români pentru a încerca să rezolve problemele penale ale lui Dragnea şi Tăriceanu".

---------------

Actualizare 19:10 Reacţia PNL, la decizia preşedintelui referitoare la revocarea procurorului-şef al DNA: "Gestul firesc al ministrului Justiţiei într-o ţară normală era acela de a-şi depune demisia din funcţie"

Partidul Naţional Liberal susţine decizia preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a refuza revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, propusă de ministrul Justiţiei şi avizată negativ de Consiliul Superior al Magistraturii şi consideră câ în această situaţie gestul firesc este demisia ministrului Justiţiei Tudorel Toader.

Într-un comunicat dat publicităţii, reprezentanţii PNL afirmă: "Urmare a acestei decizii, care reprezintă atributul exclusiv al preşedintelui României ce nu poate fi cenzurat, conform legii în vigoare, gestul firesc al ministrului Justiţiei într-o ţară normală era acela de a-şi depune demisia din funcţie", adăugând: "Cu toate acestea, Tudorel Toader insistă în a se erija în avocatul celor certaţi cu legea, al liderilor PSD-ALDE, anunţând în numele acestora sesizarea Curţii Constituţionale".

PNL consideră că ministrul Justiţiei nu poate sesiza Curtea Constituţională, iar într-un astfel de caz doar prim-ministrul şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului pot întreprinde un astfel de demers, precizând în acest sens: "demersul anunţat de Tudorel Toader nu are fundamentare juridică, deoarece preşedintele României a acţionat strict în limitele impuse de lege, iar acest lucru reiese tocmai din actuala reglementare care stabileşte caracterul consultativ, pentru preşedinte, al avizului CSM. În cazul în care preşedintele României ar fi fost obligat să valideze propunerea ministrului Justiţiei, avizul CSM nu şi-ar fi găsit sensul".

--------------

Actualizare 19:00 Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR: "Este decizia preşedintelui şi trebuie respectată ca atare"

Fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean a declarat că preşedintele nu era obligat să dea curs cererii ministrului Justiţiei de revocare a procurorului-şef al DNA şi că ministrul Tudorel Toader nici nu are ce ataca la CCR, aşa cum a anunţat, neexistând un document, şi nici nu poate face acest lucru, singurul abilitat fiind Guvernul.

Într-o intervenţie la Realitatea TV, Zegrean a precizat: "Am spus de la început că preşedintele nu este obligat să dea curs solicităţii ministrului Justiţiei. În general preşedintele nu este obligat să dea curs solicitărilor venite din partea unor miniştri. Este la fel ca la remaniere, poate respinge prima propunere. Este decizia sa şi trebuie respectată ca atare".

--------------

Actualizare 18:23 Tudorel Toader va sesiza la Curtea Constituţională decizia preşedintelui de nu o revoca pe Laura Codruţa Kovesi

Ministrul Justiţiei a precizat, în această seară, într-o postare pe Facebook că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la decizia preşedintelui, în condiţiile în care Iohannis "nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul-şef al DNA".

Într-un text postat la scurt timp după declaraţia de presă a preşedintelui, Tudorel Toader afirmă: "În condiţiile în care Preşedintele României nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul-şef al DNA; În condiţiile în care argumentele care au stat la baza declanşării procedurii de revocare au devenit mai actuale şi mai consistente; Văzând legislaţia aplicabilă în acest domeniu; Valorificând jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, Vom sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul Preşedintelui de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA!".

----------------

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că, în urma analizei tuturor documentelor puse la dispoziţie de Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi Inspecţia Judiciară, a luat hotărârea de a nu o revoca pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Într-o declaraţie de presă susţinută la Cotroceni, Iohannis a afirmat: "Ministrul Justiţiei mi-a trimis o propunere, o propunere de revocare a procurorului-şef al DNA, împreună cu raportul privind activitatea managerială a DNA. E doar un prim pas dintr-o procedură în care ultimul cuvânt îl are preşedintele. La mijlocul lui martie mi-a fost înaintat şi avizul CSM, cu totul altă concluzie decât aşa-zisul raport al domnului ministru".

În ceea ce priveşte raportul CSM, Klaus Iohannis a punctat: "Avizul CSM a fost unul negativ. Prin rolul constituţional al CSM, de garant al independenteţei justiţiei, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu aviz facultativ. Chiar dacă nu obligă, nu poate fi ignorat".

Referindu-se la procedura urmată, Iohannis a explicat: "Odată sesizat cu propunerea ministrului şi după avizul CSM, am cerut departamentelor de specialitate de la Administraţia prezidenţială şi câteva propuneri"

Totodată, referitor la raportul ministrului Justiţiei, Iohannis a punctat: "Hotărâri ale CSM, decizii ale CCR au fost interpretate dfe ministrul Justiţiei într-un sens cel puţin diferit faţă de conţinutul lor", preşedintele adăugând în acest sens: "Motivele de revocare prezentate de ministru nu au fost de natură să mă convingă. În mare parte ele nici nu corespund prevederilor legale".

Făcând referire la cele două documente aminitite pe parcursul declaraţiei, preşedintele a afirmat: "Constat că în analiza aceloraşi acţiuni două autorităţi - Ministerul Justiţiei şi CSM - ajung la concluzii diametral opuse".

În cele din urmă, Klaus Iohannis şi-a încheiat declaraţia concluzionând: "Nu voi da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare a doamnei Kovesi, procurorsef al DNA".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ba' papleaca, chiar nu realizezi cat esti de prost?

    Faci de ras tot ce ar legatura cu tine! Sunt tare curios ce ai predat mataluta la facultate, ca dupa cum judeci si actionezi, cred ca toti studentii radeau de tine, ma TwoDorele! Lasa-ne si ascunde-te, impreuna cu gasca pe care o reprezinti! 

    1. kovesi a abuzat legi și norme interne. A spus-o și Inspecția Judiciară. Lasa-ne cu tâmpeniile tale.

    Ce caută ăsta în viaţa noastră? Nu vi s-a luat de el? Nici măcar nu are IQ-ul de 60. O legumă. Ca şi cei care l-au votat!

    Mai vreţi Iohannis, micuţilor? Ia să vedem, câţi micro-IQ-işti se vor declara oripilaţi de opiniile mele? Curaj, că sunteţi mulţi cei fără de creier! 

    1. Sika, aici nu este vorba despre portretul lui Lenin, ci despre rama lui de aur, prietene.

      Nu prostia lui Iohannis este subiectul, ci penibilul lui Toader desteptul. 

    Zagrean se baga si el in seama,scoate o erată. Cred ca este cazul sa nu il mai băgați în seamă.Cand era mare președinte la CC si pe lângă salariul exorbitant lua si supliment de persoana cu duzbilitati(ca nu ai voie sa spui ca e ...)nu-si citea singur.O coada se topor bună de executat românii,ca un specialist întreg la trup si minte nu s-a găsit.

    (Fragment eliminat conform regulamentului) 

    foarte bine a facut Iohannis

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb