KLAUS IOHANNIS SESIZEAZĂ CCR:  Înlăturarea lui Bogdan Chiriţoiu - miza modificării de către PSD a legii concurenţei

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 27 iulie 2020

Bogdan Chiriţoiu

Bogdan Chiriţoiu

Lupta politică dintre preşedintele Klaus Iohannis şi PSD, cu privire la conducerea Cons­iliului Concurenţei, con­tinuă la Curtea Constituţională a Ro­mâ­niei (CCR). Şeful statului a sesizat CCR cu privire la legea adoptată recent de majoritatea parlamentară constituită în jurul PSD, prin care a fost modificată şi completată Legea Concurenţei nr. 21/1996.

Cele mai disputate dispoziţii din actul normativ care a trecut de Parlament se referă la actuala echipă de conducere a Consiliului Concurenţei.

În opinia lui Klaus Iohannis, condiţia necesară pentru a fi numit în funcţia de membru al Consiliului Concurenţei, prevăzută de actul normativ, "să nu fie incapabilă ori să nu fi fost condamnată pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani sau mai mare" contravine Constituţiei, întru­cât instituie o decădere perpetuă din acest drept.

Preşedintele ţării susţine că o altă condiţie, conform căreia "persoana propusă pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei trebuie să aibă o vechime de cel puţin 10 ani într-o funcţie de demnitate publică sau de conducere cu responsabilităţi ce implică o înaltă competenţă profesională şi managerială", contravine prevederilor din Constituţie în com­ponenta privind calitatea legii.

Preşedintele Iohannis arată şi că prevederea conform căreia "în cazul nedepunerii jurământului, din culpă proprie, în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii de numire, membrul numit este considerat demisionar, urmând a se relua procedura numirii altei persoane pentru funcţia devenită vacantă, pentru durata rămasă din mandat" contravine legii fundamentale.

El precizează că prevederile referitoare la funcţiile publice de specialitate din cadrul Consiliului Concurenţei contravin legii fundamentale, considerând că această sintagmă este neclară şi nu se corelează cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul admi­nistrativ.

Şeful statului menţionează şi că prevederile referitoare la secretarul general şi secretarul general adjunct al Consiliului Concurenţei sunt neclare, dar şi că prin soluţia legislativă adoptată se creează, pe de o parte, un paralelism legislativ, iar, pe de altă parte, o contradicţie cu alte reglementări în vigoare.

Preşedintele critică şi prevederile conform cărora, "în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Camera Deputaţilor şi Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurenţei. Actualii membri ai Consiliului pot fi propuşi şi numiţi în oricare dintre funcţiile prevăzute de prezenta lege".

Astfel, el indică faptul că, în realitate, mandatele în curs ale membrilor Consiliului Concurenţei vor înceta la data depunerii jurământului de către membrii Consiliului Concurenţei ce vor fi numiţi prin hotărâre a Camerei Deputaţilor şi Senatului, arătând că se încalcă principiului neretroactivităţii legii civile.

Preşedintele Iohannis adaugă că demararea procedurilor pentru numirea tuturor membrilor Consiliului Concurenţei - cu consecinţa afectării mandatelor neepuizate ale actualilor membri ai Consiliului - echivalează cu nerespectarea de către statul român a obligaţiei de a îndeplini întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi implicit cu încălcarea Directivei (UE) 2019/1 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind oferirea de mijloace autorităţilor de concurenţă din statele membre, astfel încât să fie mai eficace în aplicarea legii şi privind garantarea funcţionării corespun­zătoare a pieţei interne.

Din analiza evenimentelor petrecute în ultimii trei ani, se pare că întregul procesul legislativ iniţiat şi finalizat de PSD a avut la bază disputele dintre liderii social-democraţi şi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, pe care primii l-ar dori înlăturat din funcţie.

Rămâne de văzut dacă judecătorii Curţii Constituţionale vor acorda prioritate legislaţiei interne în locul celei a Uniunii Europene care prevede - aşa cum afirmă de altfel şi preşedintele Klaus Iohannis - că mandatele neepuizate ale actualilor membri ai Consiliului Concurenţei nu pot fi afectate de noua prevedere legislativă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu e bine sa aibe 10 ani vechime, mult mai bine este sa fie sluga pnl..

    Ciumecul este presedinte nu 'seful statului' 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb