În condiţiile creşterii numărului de persoane infectate cu Covid 19, care ieri a ajuns la maximum din cursul pandemiei în ţara noastră, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului să dezbată în regim de urgenţă proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea, pentru a reda autorităţilor instrumentul necesar pentrru depăşirea actualei situaţii.
În cadrul unui briefing de presă susţinut după vizita oficială efectuată la Institutul Cantacuzino, Klaus Iohannis a mai spus : "Nu este momentul să disperăm şi nu e momentul să lăsăm garda jos. Este în joc viaţa cetăţenilor. Nu vorbim de politică, de opţiuni personale, ci de o boală care a rămas în societate. (...) Riscăm să ne îmbolnăvim şi este mult mai grav decât starea de urgenţă, de alertă sau decât orice altă discuţie în Parlament. (...) În loc să fim toţi de aceeaşi parte, vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral această pandemie, iar aceasta este o cale eronată. Suntem într-o situaţie complicată şi este momentul să lăsăm divergenţele politice deoparte. (...) Cred că aruncarea vinei dintr-o curte într-alta nu ajută pe nimeni. Ce se impune acum este accelerarea procedurii pentru a avea o lege în vigoare. Rolul nostru este să găsim soluţii pentru a face o legislaţie modernă, eficientă, aplicabilă şi constituţională".
Referitor la decizia CCR privind carantina şi izolare, Klaus Iohannis a afirmat că "deciziile CCR sunt obligatorii, la fel ca respectarea Constituţiei şi a legilor".
Preşedintele a spus că nu îşi doreşte să ne întoarcem la starea de urgenţă, dar dacă situaţia se înrăutăţeşte şi nu va fi găsită altă cale, este posibil ca autorităţile să ia măsuri mai restrictive.
"Nu îmi doresc să reintroducem restricţii. Dar dacă numărul de cazuri va creşte în continuare, atunci probabil că CNSU va impune restricţii. Ne apropiem periculos de mult de limita de suportare a sistemului ATI", a precizat Klaus Iohannis, care a menţionat că în acest moment este greu de imaginat o nouă fază de relaxare a restricţiilor impuse în starea de urgenţă.
Preşedintele s-a referit şi la alegerile locale care, conform legii adoptată de Parlament, ar trebui să se desfăşoare în 27 septembrie.
Klaus Iohannis a spus: "Alegerile locale se pot organiza în septembrie. Dacă păstrăm normele simple de protecţie, putem să mergem să alegem autorităţile locale. Procedural, nu evenimentul de alegere sau de votare e problematic, ci campania. Campaniile electorale vor fi supuse unor reguli foarte stricte şi vor fi mai degrabă în mediul online sau la posturile de televiziune".
Domnia sa a mai spus că este greu de imaginat că în condiţii de pandemie mai pot fi organizate mitinguri electorale pentru alegerile locale din 27 septembrie.
1. Virusul - arma politica
(mesaj trimis de Cristian în data de 09.07.2020, 10:20)
Acest virus este folosit ca arma politica impotriva populatiei (vezi cazul Serbia in care masurile totalitare au debutat imediat dupa ce politicienii s-au vazut cu sacii in car).
Masurile de politie politica din Romania sunt unice in lume, tara fiind oferita pe tava stapanilor planetei sa experimenteze ce vor pe spinarea poporului roman.
2. Slugannis
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 09.07.2020, 16:07)
Vezi Plavane, , ca daca impui iarasi Starea de urgentza, s-ar putea sa invoci si tu, "Agenturili straine", iar apoi s-ar putea sa ti se faca si tie, o vila(cam mica pt gustul tau) la Ghencea militar!