KLAUS IOHANNIS: "Unitatea noastră transatlantică a fost o surpriză strategică pentru Rusia"

V.G.
Politică / 28 noiembrie 2022

"Unitatea noastră transatlantică a fost o surpriză strategică pentru Rusia"

Unitatea transatlantică în contextul războiului din Ucraina a fost o surpriză strategică pentru Rusia, a afirmat, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis în alocuţiunea din cadrul Reuniunii Liderilor de la Munchen, potrivit Agerpres.

"Comunitatea euro-atlantică iese mai puternică şi mai robustă din această criză. Suntem mai uniţi, mai hotărâţi să ne apărăm valorile fundamentale: democraţia, drepturile omului, statul de drept şi dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege prietenii şi aliaţii. Unitatea înseamnă şi solidaritate. Solidaritatea noastră cu Ucraina trebuie să continue în mod coordonat. Toţi partenerii trebuie să ofere Ucrainei ce are nevoie pentru a-şi apăra suveranitatea şi democraţia atât cât este nevoie", a punctat şeful statului.

Iohannis a reiterat în acest context că "războiul iraţional pornit de Rusia pe 24 februarie nu este o agresiune doar la adresa Ucrainei, ci un asalt în toată regula la adresa valorilor şi principiilor noastre fundamentale, ale arhitecturii securităţii euro-atlantice".

"Acum, forţa noastră comună, robusteţea şi valorile democratice ne sunt puse la încercare în mod istoric. La nouă luni după ce a început conflictul din Ucraina, am primit lecţii care sunt evidente. Două rezultate sunt foarte clare. În primul rând, parteneriatul nostru transatlantic a ieşit mai puternic din această criză. În al doilea rând, regiunea Mării Negre şi-a demonstrat importanţa strategică pentru securitatea euroatlantică şi pentru stabilitatea globală", a arătat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit cu această ocazie "aliaţilor şi prietenilor" care au dat dovadă de solidaritate şi unitate inclusiv prin întărirea prezenţei pe flancul estic al NATO.

"Regiunea Mării Negre a fost mult timp principala ţintă pentru comportamentul agresiv al Rusiei şi pentru testarea angajamentului nostru faţă de securitatea şi stabilitatea regională", a declarat preşedintele.

Iohannis a vorbit şi despre necesitatea sprijinirii Republicii Moldova în faţa ameninţărilor.

"Trebuie să dezvoltăm politici pe termen lung de sprijin pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia. Sprijinul nostru ar trebui să garanteze că aceste ţări devin auto-sustenabile şi capabile să contracareze provocările hibride. Ca parte a deciziilor îndrăzneţe de a sprijini partenerii noştri, Ucraina şi Republica Moldova au primit statutul de candidat la Uniunea Europeană, în timp ce perspectiva europeană a Georgiei a fost recunoscută. România a fost în mod tradiţional unul dintre cei mai mari susţinători ai unor legături mai strânse între Uniunea Europeană şi aceste ţări. În sprijinul Republicii Moldova, am lansat, împreună cu Germania şi Franţa, Platforma de Sprijin pentru Moldova, pentru a mobiliza asistenţă financiară din partea comunităţii internaţionale şi pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană", a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb