KLEMM: "România trebuie să rupă cercul influenţei politice asupra deciziilor economice"

Adina Lateş
Internaţional / 13 octombrie 2015

"România trebuie să rupă cercul influenţei politice asupra deciziilor economice"

Actualizare 16:40 Mircea Duşa: "Operaţionalizarea scutului de la Deveselu în acest an este esenţială"

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, l-a primit astăzi la sediul M.Ap.N., pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, informează un comunicat de presă.

În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat despre situaţia actuală de securitate din regiune, relaţiile dintre România şi SUA în domeniul apărării, desfăşurate în cadrul Parteneriatului strategic, măsurile de asigurare în context bilateral şi aliat, adaptarea strategică a Alianţei în perspectiva viitorului Summit NATO de la Varşovia, precum şi despre extinderea contactelor româno-americane la nivel politico-militar.

Referitor la cel mai important proiect bilateral, facilitatea antirachetă de la Deveselu, ministrul apărării naţionale a apreciat că "aceasta face parte dintr-un proiect complex, iar operaţionalizarea sa până la finalul acestui an, în parametrii agreaţi, este esenţială în noul context strategic şi în vederea integrării în cadrul proiectului NATO de apărare antirachetă", transmite M.Ap.N.

"Parteneriatul Strategic bilateral reprezintă una dintre direcţiile principale ale politicii de apărare a ţării noastre, dar şi o dovadă a angajamentului ferm al României ca aliat de încredere al SUA", a precizat ministrul apărării naţionale.

În ceea ce priveşte măsurile de asigurare care vizează întărirea securităţii statelor aliate din flancul estic al Alianţei, ministrul apărării naţionale a apreciat decizia SUA de a se implica activ în implementarea acestora, printr-o prezenţă consistentă a forţelor militare americane în regiune.

"Doresc să folosesc acest prilej şi să exprim mulţumiri pentru sprijinul constant al SUA şi pentru importanta contribuţie americană cu personal la încadrarea posturilor multinaţionale din cadrul structurilor NATO de comandă-control din Bucureşti. Această contribuţie are un impact deosebit în plan strategic", a declarat Duşa.

Un alt subiect abordat a fost viitorul Summit de la Varşovia care, în opinia ministrului, ar trebui să aibă ca element central dezbaterea adaptării strategice a NATO pe termen lung.

"Pentru a obţine efectul dorit, o postură eficientă de apărare şi descurajare trebuie să asigure o prezenţă militară aliată vizibilă şi persistentă pe flancul estic, concepută pe termen lung. Susţinem, totodată, dezvoltarea infrastructurii necesare dislocării rapide a forţelor aliate, inclusiv prin implementarea proiectelor cu finanţare din fonduri comune ale NATO", a concluzionat Duşa.

(S.A.)

---------

România trebuie să rupă cercul influenţei politice asupra deciziilor economice, a declarat ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, în cadrul conferinţei "The Case for Investing in Romania", el făcând apel către liderii români să lase la o parte preocupările politice şi să nu se mai amestece în administrarea companiilor de stat pentru a obţine beneficii.

"Guvernul şi-a semnalat angajamentul faţă de transparenţa decizională. Ar trebui să progreseze în realizarea de consultări transparente pentru toate schimbările legislative preconizate. Consultările de substanţă vor duce la un echilibru între nevoile bugetare pe termen scurt şi măsurile de protecţie socială pe de o parte, şi obiectivul central de a asigura condiţii pentru investiţiile de care România are nevoie pentru a avea o creştere economică sustenabilă", a spus Klemm.

Potrivit acestuia, investitorii vor fi reticenţi să investească sau să-şi extindă investiţiile dacă nu simt că vocea lor este ascultată şi că, în luarea deciziilor, Guvernul şi Parlamentul iau în considerare efectul deciziilor lor asupra investiţiilor.

"Reforme sunt posibile în economiile tuturor ţărilor, iar România nu face excepţie. Ea are nevoie de reforme structurale, puse în aplicare ferm şi simplu, reforme care vor spori participarea pe piaţa muncii, vor reduce barierele legislative, vor încuraja dezvoltarea antreprenoriatului şi vor deschide sectoarele economiei pentru o mai mare competiţie internaţională şi investiţii sporite. Aceste reforme includ îmbunătăţirea infrastructurii, sporirea capacităţii tehnice şi administrative a administraţiei fiscale şi publice şi privatizarea companiilor de stat prin oferte publice iniţiale. Pe termen lung, aceste reforme vor genera mult necesara creştere economică sustenabilă şi oportunităţi crescute pentru toţi românii.", a mai afirmat ambasadorul SUA.

De asemenea, Hans Klemm a făcut apel către liderii români "să îi apere în mod public şi cu tărie" pe procurorii care îi anchetează pe cei corupţi şi să sprijine un sistem judiciar independent.

"În sfârşit, România trebuie să rupă cercul influenţei politice asupra deciziilor economice. În anul 2016 vor avea loc două serii de alegeri. Acesta ar putea fi şi un an hotărâtor pentru România. Fac apel la liderii români să dea un exemplu pentru viitor: să lase la o parte preocupările politice pe termen scurt şi să se concentreze asupra binelui ţării pe termen lung în adoptarea de legislaţie nouă sau revizuirea legislaţiei existente; să înceteze să se amestece în administrarea companiilor de stat în scopul obţinerii de beneficii politice şi să le permită acestora să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu bunele practici de afaceri, astfel încât toţi românii să se bucure de efectele benefice; să îi apere în mod public şi cu tărie pe procurorii care îi anchetează pe cei corupţi şi să sprijine cu tărie un sistem judiciar independent", a afirmat ambasadorul SUA la Bucureşti.

El a mai spus că România are un mare potenţial, dar la fel de ample sunt şi reformele necesare pe care trebuie să le facă.

"Sunt convins că România are un mare potenţial, dar la fel de ample sunt şi reformele necesare pentru a-l valorifica. Încurajez România să îmbrăţişeze temele atotcuprinzătoare ale securităţii, democraţiei şi prosperităţii drept instrumente esenţiale pentru fructificarea acestui potenţial. Acestea sunt ingredientele vitale pe care investitorii străini şi români, fie ei privaţi sau de stat, le caută atunci când analizează unde să-şi îndrepte capitalul limitat. Susţinem efortul României de a asigura o fundaţie solidă pentru o creştere economică sustenabilă, bazată pe un climat investiţional transparent, previzibil şi stabil şi susţinută de consultări cu partenerii de dialog şi măsuri ferme de guvernanţă corporativă", a adăugat ambasadorul american.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nici politica americana nu are ce cauta in economia romaneasca nici interesele personale al politicienilor romani sau ale ambasadorilor americani. In economie, trebuie sa primeze politica europeana si legile pietei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb