Kovesi a trimis deputaţilor cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul Ridzi

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 24 iulie 2009

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a trimis, ieri, la Camera Deputaţilor cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru declanşarea procedurilor de începere a urmăririi penale faţă de fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, DNA solicită începerea urmăririi penale faţă de Monica Iacob-Ridzi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, instigare la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate şi instigare la infracţiunea de ştergere de date informatice fără drept.

Parchetul General susţine că există indicii potrivit cărora, în cursul anului 2009, Monica Iacob-Ridzi, în calitate de ministru al Tineretului şi Sportului, împreună cu alţi funcţionari ai acestui minister, ajutaţi şi de administratorii a două firme private, au prejudiciat bugetul Ministerului Tineretului şi Sporturilor prin încheierea a trei contracte de servicii fără ca, în prealabil, să fie organizată şi derulată vreo procedură de atribuire potrivit ordonanţei 34/2006, informează Agerpres.

Totodată, există indicii că pentru ascunderea încălcării dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice au fost întocmite, ulterior încheierii celor trei contracte, înscrisuri care să ateste în mod nereal derularea procedurii de achiziţie.

Fostul ministru a solicitat administratorului reţelei informatice să şteargă date pentru a nu fi descoperite.

În acest scop, administratorul reţelei a accesat fără drept sistemele informatice ale Minis­terului Tineretului şi Sportului şi a şters înregistrările.

Procurorii mai susţin că, întrucât la data săvârşirii faptelor cu care au fost sesizate organele de urmărire penală, Monica Iacob-Ridzi avea calitatea de deputat, s-a solicitat Parlamentului, în speţă Camerei Deputaţilor, declanşarea procedurilor în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale.

Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a anunţat, miercuri seara, într-o emisiune televizată, că a trimis, la începutul aceste săptămâni, la Parchetul General dosarul fostului ministru.

Morar a confirmat că Monica Iacob-Ridzi a fost chemată la DNA şi că deja în acest dosar au fost puse sub învinuire şase persoane, atât din minister, cât şi din afara instituţiei.

Anastase: Scrisoarea DNA va fi discutată luni

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că scrisoarea procurorului general privind declanşarea procedurilor de începere a urmăririi penale faţă de fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi va fi discutată, luni, în Biroul Permanent.

"Am primit această scrisoare pe care o voi trimite Secretariatului General pentru înscrierea ei pe ordinea de zi a Biroului Permanent de luni, de unde va pleca spre Comisia juridică care va întocmi un raport, iar Biroul Permanent va decide dacă va fi convocată sesiune extraordinară sau nu în acest sens", a precizat Roberta Anastase.

Preşedintele Camerei a adăugat că, cel mai probabil, Biroul Permanent va stabili ca, în termen de 15 zile, Comisia juridică să finalizeze un raport în acest sens.

La rândul său, deputatul Daniel Buda, preşedintele Comisiei juridice, a explicat că există posibilitatea ca săptămâna viitoare comisia să fie chemată într-o sesiune extraordinară pentru întocmirea unui raport privind scrisoarea procurorului general referitoare la declanşarea procedurilor de începere a urmăririi penale faţă de fostul ministru al Tineretului şi Sportului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb